Μεσανατολικό: Πάνω από 200.000 εκτοπισμένοι στη Γάζα – Ο ΟΗΕ κατά του ολικού αποκλεισμού

Μεσανατολικό: Πάνω από 200.000 εκτοπισμένοι στη Γάζα – Ο ΟΗΕ κατά του ολικού αποκλεισμού
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αναμένονται περαιτέρω εκτοπίσεις καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Σχεδόν 200.000 άτομα υπολογίζεται πως έχουν αναγκαστεί να αφήσουν τις κατοικίες τους στη Γάζα (περίπου το 1/10 του πληθυσμού της περιοχές), από την κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης το περασμένο Σάββατο, σύμφωνα με στοιχεία από την ανθρωπιστική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών.

«Ο εκτοπισμός έχει κλιμακωθεί δραματικά σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, φτάνοντας σε περισσότερους από 187.500 ανθρώπους από το Σάββατο. Οι περισσότεροι έχουν βρει καταφύγιο σε σχολεία», δήλωσε ο Γενς Λάερκε, εκπρόσωπος του OCHA, σε ενημέρωση στη Γενεύη, λέγοντας ότι αναμένονται περαιτέρω εκτοπίσεις καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις.

Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε πως έχουν σημειωθεί 13 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγείας στη Λωρίδα της Γάζας από το Σαββατοκύριακο και ανέφερε ότι οι ιατρικές προμήθειες που έχει αποθηκεύσει εκεί έχουν ήδη εξαντληθεί.

Ο πλήρης αποκλεισμός απαγορεύεται με βάση το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο

Σε ανακοίνωσε που εκδόθηκε την Τρίτη, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ, δήλωσε πως «η επιβολή αποκλεισμών που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή αμάχων στερώντας τους βασικά αγαθά για την επιβίωσή τους απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «κάθε περιορισμός της κυκλοφορίας προσώπων και αγαθών με στόχο να επιβληθεί πολιορκία πρέπει να αιτιολογείται από στρατιωτική αναγκαιότητα, διαφορετικά συνιστά συλλογική τιμωρία».

Ο Τουρκ δήλωσε «βαθιά σοκαρισμένος και συγκλονισμένος από τις καταγγελίες για εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες αμάχων και σε ορισμένες περιπτώσεις τρομερών σφαγών που διαπράχθηκαν από μέλη παλαιστινιακών ενόπλων οργανώσεων». Κάλεσε τις οργανώσεις αυτές να «απελευθερώσουν άμεσα και χωρίς όρους τους αμάχους που έχουν αιχμαλωτίσει και συνεχίζουν να κρατούν».

«Η σύλληψη ομήρων απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο», τόνισε.

Είπε επίσης ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνέλεξε το γραφείο του, οι βομβαρδισμοί στη Γάζα από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν προκαλέσει «θύματα μεταξύ των αμάχων».

«Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο είναι σαφές: η υποχρέωση να λαμβάνεται διαρκώς μέριμνα για την προστασία του άμαχου πληθυσμού και μη στρατιωτικών στοιχείων παραμένει σε ισχύ καθ’ όλη τη διάρκεια των επιθέσεων», δήλωσε ο Τουρκ.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, ανακοίνωσε χθες την επιβολή «πλήρους πολιορκίας» της Λωρίδας της Γάζας, κατά την τρίτη ημέρα της επίθεσης που εξαπέλυσε κατά του Ισραήλ από το παλαιστινιακό έδαφος η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς. «Ούτε ηλεκτρικό, ούτε νερό, ούτε καύσιμα», δήλωσε ο Γκάλαντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: