Μέση Ανατολή: «Κλειδώνουν» τα ισραηλινά αντίποινα στο Ιράν – Εν αναμονή επικοινωνίας Μπάιντεν-Νετανιάχου

Μέση Ανατολή: «Κλειδώνουν» τα ισραηλινά αντίποινα στο Ιράν – Εν αναμονή επικοινωνίας Μπάιντεν-Νετανιάχου
epa10948682 Israeli soldiers aboard an armoured personnel carrier (APC) on patrol near the border with the Gaza Strip, southern Israel, 30 October 2023. The IDF struck over 600 militant targets over the past few days as it continued to 'expand ground operations' in the Gaza Strip, the Israel Defense Forces (IDF) said on 30 October. More than 7,600 Palestinians and at least 1,300 Israelis have been killed, according to the IDF and the Palestinian health authority, since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it. EPA/HANNIBAL HANSCHKE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με πυρά πυροβολικού και πυραύλους η Χεζμπολάχ στοχοποίησε Ισραηλινούς στρατιώτες στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα, Τετάρτη με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου σχετικά με τα σχέδια του Ισραήλ να πλήξει το Ιράν, σύμφωνα με τον ιστότοπο Axios που επικαλείται τρεις καλά πληροφορημένες πηγές.

Νετανιάχου: Εξοντώθηκαν οι πιθανοί διάδοχοι του Νασράλα

Οι ισραηλινές δυνάμεις εξόντωσαν τους πιθανούς διαδόχους του ηγέτη της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, χωρίς να τους κατονομάσει.

«Υποβαθμίσαμε τις δυνατότητες της Χεζμπολάχ. Εξοντώσαμε χιλιάδες τρομοκράτες, μεταξύ των οποίων τον ίδιο τον Νασράλα και τον αντικαταστάτη του Νασράλα και τον αντικαταστάτη του αντικαταστάτη», ανέφερε ο Νετανιάχου στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ είπε ότι ο Χασέμ Σαφιεντίν, ο άνθρωπος που εμφανιζόταν ως ο πιθανότερος διάδοχος του Νασράλα, πιθανότατα «εξοντώθηκε». Δεν είναι σαφές προς το παρόν ποιον εννοούσε ο Νετανιάχου όταν αναφέρθηκε στον «αντικαταστάτη του αντικαταστάτη».

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τους Λιβανέζους να «σώσουν» τη χώρα τους, απελευθερώνοντάς την «από τη Χεζμπολάχ». Σε αντίθετη περίπτωση, απείλησε ότι η χώρα θα βιώσει «καταστροφές και δεινά όπως αυτά που βλέπουμε στη Γάζα».

«Εξοντώσαμε τον (Χασάν) Νασράλα», τον ηγέτη της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου από ισραηλινό πλήγματα στα νότια προάστια της Βηρυτού, «και τον διάδοχο του Νασράλα και τον αντικαταστάτη του διαδόχου», είπε ο Νετανιάχου σε αυτό το βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, στα αγγλικά.

Στο μεγαλύτερο μέρος αυτής της ομιλίας του ο Νετανιάχου απευθυνόταν στους Λιβανέζους, προτρέποντάς τους να ανακτήσουν τον έλεγχό της χώρας τους από τη Χεζμπολάχ. «Τώρα εσείς, ο λιβανέζικος λαός, βρίσκεστε σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι. Είναι δική σας επιλογή» είπε, προσθέτοντας: «Μπορείτε να επαναφέρετε τη χώρα στο μονοπάτι της ειρήνης και της ευημερίας».

«Απελευθερώστε τη χώρα σας από τη Χεζμπολάχ, ώστε να τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Απελευθερώστε τη χώρας σας από τη Χεζμπολάχ ώστε οι μελλοντικές γενιές των παιδιών του Λιβάνου και του Ισραήλ να μην γνωρίσουν ούτε πόλεμο ούτε αιματοχυσία αλλά να ζήσουν επιτέλους μαζί εν ειρήνη», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με πυρά πυροβολικού και πυραύλους η Χεζμπολάχ στοχοποίησε Ισραηλινούς στρατιώτες στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ

Η Χεζμπολάχ στοχοποίησε σήμερα με πυρά πυροβολικού και πυραύλους Ισραηλινούς στρατιώτες στο χωριό Λαμπουνέχ που βρίσκεται στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ, ανέφερε σε μία ανακοίνωση της.

Η ανακοίνωση αυτή, έγινε μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι εξουδετέρωσε δύο διαδόχους του δολοφονημένου ηγέτη της Χεζμπολάχ.

Σειρήνες ακούστηκαν σήμερα στο βόρειο Ισραήλ, ανακοίνωσε ο στρατός του Ισραήλ προσθέτοντας ότι χθες και σήμερα, τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά στη διάρκεια της μάχης στο νότιο Λίβανο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: