Μέση Ανατολή: Ο Κατς υποστηρίζει ότι το Ισραήλ κατέστρεψε τον συριακό πολεμικό στόλο, εν μέσω ρωσικής παρουσίας

Μέση Ανατολή: Ο Κατς υποστηρίζει ότι το Ισραήλ κατέστρεψε τον συριακό πολεμικό στόλο, εν μέσω ρωσικής παρουσίας
epa11768342 People, including Syrian and Lebanese displaced persons, cross the destroyed Arida border between the two countries, in Akkar, Lebanon, 10 December 2024. The Arida border crossing in Akkar was most recently damaged in an airstrike carried out by Israel on 06 December, according to Lebanon's National News Agency (NNA). Several Lebanese displaced people who fled to Syria during the conflict between Hezbollah and Israel are attempting to return through the border crossing, as well as displaced Syrians in Lebanon who are crossing back to their homeland. EPA/WAEL HAMZEH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Μόσχα -σύμμαχος του καθεστώτος Άσαντ για δεκαετίες- τώρα προσπαθεί να έρθει σε μια συμφωνία με τους αντάρτες για να εγγυηθεί την ασφάλεια δύο στρατηγικά σημαντικών στρατιωτικών βάσεων.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ίσραελ Κατς επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι ισραηλινά πυραυλοφόρα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού πραγματοποίησαν «επιχείρηση μεγάλης κλίμακας» εναντίον του συριακού στόλου.

Το Reuters, επικαλούμενο ισραηλινή ανακοίνωση, αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εγκαθίστανται στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ της Συρίας και των ισραηλινών κατεχόμενων Υψωμάτων του Γκολάν, μετά από εντολή του Κατς για δημιουργία μιας «στείρας αμυντικής ζώνης» στη νότια Συρία, χωρίς μόνιμη ισραηλινή παρουσία, για την αποτροπή οποιασδήποτε τρομοκρατικής απειλής κατά του Ισραήλ.

«Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε τις τελευταίες ημέρες επιχειρήσεις στη Συρία για να πλήξει και να καταστρέψει στρατηγικές δυνατότητες που απειλούν το κράτος του Ισραήλ. Το Ναυτικό εκτέλεσε επιχείρηση χθες βράδυ για να καταστρέψει τον συριακό στόλο με μεγάλη επιτυχία», είπε ο Κατς κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε ναυτική βάση στη Χάιφα.

Ο υπουργός προειδοποίησε παράλληλα τους νέους ηγέτες της Συρίας να μην ακολουθήσουν «τον δρόμο του Άσαντ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρωσική παρουσία

Εν τω μεταξύ, δορυφορικές εικόνες δείχνουν πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού να έχουν φύγει από τη ρωσική βάση στην Ταρτούς, στις συριακές ακτές, και ορισμένα εξ αυτών να έχουν ρίξει άγκυρα στα ανοικτά, την περίοδο αμέσως μετά την ανατροπή καθεστώτος στη χώρα.

Μια εικόνα που τραβήχτηκε στις 9 Δεκεμβρίου από την Planet Labs δείχνει τουλάχιστον τρία πλοία του ρωσικού μεσογειακού στόλου, συμπεριλαμβανομένων δύο φρεγατών με κατευθυνόμενους πυραύλους και ενός πετρελαιοφόρου, αγκυροβολημένα περίπου οκτώ μίλια βορειοδυτικά της Ταρτούς. Ο υπόλοιπος στόλος δεν μπόρεσε να εντοπιστεί αμέσως από δορυφορικές εικόνες.

Στη Μόσχα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχόλιο.

Σύροι αντάρτες κατέλαβαν την Δαμασκό την Κυριακή μετά από μια αστραπιαία προέλαση που οδήγησε τον Άσαντ σε διαφυγή στη Ρωσία μετά από έναν εμφύλιο πόλεμο 13 ετών, και 54 χρόνια αυταρχικής διακυβέρνησης της οικογένειάς του.

Η Ρωσία έχει την αεροπορική βάση Χμεϊμίμ στην επαρχία Λαττάκεια της Συρίας και ναυτική βάση στην Ταρτούς στην ακτή.

Οι εγκαταστάσεις στην Ταρτούς είναι ο μοναδικός κόμβος επισκευών και ανεφοδιασμού της Ρωσίας στη Μεσόγειο, και η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει τη Συρία ως σταθμό ανάπαυσης για τους εξωτερικούς συνεργάτες του στρατού της προς και από την Αφρική.

Προηγουμένως, η Ρωσία είχε πέντε πλοία επιφανείας και ένα υποβρύχιο στο Ταρτούς , σύμφωνα με ανάλυση δορυφορικών εικόνων από την BlackSky και την Planet Labs.

Ο στόλος αναχώρησε από τη ναυτική βάση κάποια στιγμή μεταξύ 6 Δεκεμβρίου και 9 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις δορυφορικές εικόνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: