Μέση Ανατολή: «Οι πιο καθοριστικές και επικίνδυνες στιγμές»

Μέση Ανατολή: «Οι πιο καθοριστικές και επικίνδυνες στιγμές»
This picture shows projectiles being intercepted by Israel near the northern city of Baqa al-Gharbiya on October 1, 2024. Air raid sirens sounded in central Israel on October 1, the military said, a day after the army launched ground operations into southern Lebanon targeting Hezbollah positions. "Sirens sounded in central Israel," the military said, without providing details of the areas that were affected. (Photo by Ahmad GHARABLI / AFP) Photo: AFP
Ο γερμανικός Τύπος για τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Εν αναμονή των αντιποίνων του Ισραήλ μετά τις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις «η Μέση Ανατολή βιώνει τις πιο καθοριστικές και επικίνδυνες στιγμές της. […] Και τώρα το μεγάλο ερώτημα είναι το εξής: τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα; Με τα γεγονότα της Τρίτης το ενδεχόμενο για το οποίο προειδοποιούσαν πολλοί εδώ και μήνες μοιάζει πιθανότερο από ποτέ: ένας ανοιχτός πόλεμος με την άμεση εμπλοκή του Ιράν», γράφει η tageszeitung του Βερολίνου.

Μετά τις ιρανικές επιθέσεις «το Ισραήλ είναι πιθανό να απαντήσει με στοχευμένες δολοφονίες. Όμως πιθανοί στόχοι των ισραηλινών επιθέσεων θα είναι και εγκαταστάσεις όπως διυλιστήρια πετρελαίου, εγκαταστάσεις ύδρευσης – και φυσικά οι πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θεωρείται εδώ και καιρό ως υπαρξιακή απειλή από το Ισραήλ. Μέχρι στιγμής εκτιμάται πως το Ιράν δεν έχει πυρηνικά όπλα – αλλά το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι τόσο ανεπτυγμένο, ώστε η χώρα θα μπορούσε να αποκτήσει τη δυνατότητα χρήσης πυρηνικών όπλων πολύ σύντομα».

Την ίδια στιγμή «οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ευελπιστούν πως ο Νετανιάχου θα στείλει ένα μήνυμα στο Ιράν, χωρίς να ξεκινήσει ανοιχτό πόλεμο, ιδίως μέσα στις επόμενες πέντε εβδομάδες έως ότου γίνουν και οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Μέσα σε αυτό το διάστημα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα μπορούσε να δει και μία ευκαιρία: θα μπορέσουν οι Δημοκρατικοί να συγκρατήσουν το Ισραήλ τώρα που δέχθηκε επίθεση από το Ιράν; Διότι ο Νετανιάχου πρέπει να θεωρείται πως βρίσκεται ήδη με το μέρος του τον Ντόναλντ Τραμπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα σημάδια δείχνουν πάντως πως το Ισραήλ μάλλον δεν θα συγκρατηθεί ιδιαιτέρως: χθες Τετάρτη η χώρα κήρυξε ως “ανεπιθύμητο” τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αφ’ ότου ο τελευταίος καταδίκασε την “επέκταση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή” μετά τις ιρανικές επιθέσεις, τονίζοντας πως “η μία κλιμάκωση διαδέχεται την άλλη”», καταλήγει η tageszeitung.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνει από την πλευρά της πως «ο Μπάιντεν χρειάστηκε να διαπιστώσει ξανά πως οι εξελίξεις δεν καθορίζονται στην Ουάσινγκτον, αλλά στην ίδια την περιοχή. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν μπορεί να υλοποιήσει την πολιτική του για κατάπαυση πυρός ούτε στη Γάζα ούτε στον Λίβανο, αλλά είναι υποχρεωμένος να στηρίξει την άμυνα του Ισραήλ. Το δε γεγονός ότι σύντομα πρόκειται να αποχωρήσει από το αξίωμά του, περιορίζει την επιρροή του».

Η αποτυχία των προσπαθειών του Αμερικανού προέδρου δείχνει πάντως ακόμη πως όλες οι συζητήσεις που γίνονται στη Δύση και σχετίζονται με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή «παραβλέπουν τα συμφέροντα των εμπλεκομένων: ούτε η Χαμάς, ούτε η Χεζμπολάχ, ούτε το Ισραήλ και το Ιράν θέλουν να σταματήσουν τις συγκρούσεις. Για τους τρεις πρώτους είναι ζήτημα επιβίωσης – κάτι που ενδεχομένως να απασχολήσει σύντομα και το καθεστώς της Τεχεράνης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: dw.com