Μέση Ανατολή: Θέμα χρόνου τα αντίποινα κατά του Ιράν – «Κλείδωσαν» οι στόχοι

Μέση Ανατολή: Θέμα χρόνου τα αντίποινα κατά του Ιράν – «Κλείδωσαν» οι στόχοι
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Απίστευτα ανησυχητικό» για τις ΗΠΑ ότι το Ισραήλ μπορεί να χρησιμοποίησε αμάχους ως ανθρώπινη ασπίδα στη Γάζα.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ μετά το αίτημα της Ουάσινγκτον προς την κυβέρνηση Νετανιάχου για λήψη άμεσων μέτρων με στόχο τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης για τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο.

Ο Λόιντ Όστιν «ενθάρρυνε την κυβέρνηση του Ισραήλ να εξακολουθήσει να λαμβάνει μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσει τη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση, επισημαίνοντας τις πρόσφατες ενέργειες του Ισραήλ με στόχο την αύξηση του όγκου της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα», αναφέρει η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο υπουργών.

Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν το Ισραήλ ότι πρέπει να λάβει μέτρα μέσα στον επόμενο μήνα προκειμένου να βελτιώσει την δραματική ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθεί αντιμέτωπο με περιορισμούς σε ό,τι αφορά την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια.

Θέμα χρόνου τα αντίποινα του Ισραήλ κατά του Ιράν, έχουν επιλεχθεί οι στόχοι

Το Ισραήλ φαίνεται πως έχει καταλήξει στους στόχους που θα πλήξει στο Ιράν, ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται πως γνωρίζουν, επισήμως τουλάχιστον, μόνο περιληπτικά τις προθέσεις του. Αυτό αναφέρουν πληροφορίες τόσο από την Washington Post και άλλα αμερικανικά ΜΜΕ όσο και από την κρατική ραδιοτηλεόραση του Ισραήλ.

Η εξήγηση που φαίνεται να δίδεται, πέραν από το αυτονόητο, την απόλυτη μυστικότητα, είναι πως οι στόχοι μπορεί και να αλλάξουν την υστάτη.

Το Ιράν από πλευράς του αν και δηλώνει δια εκπροσώπου του καθεστώτος για την πυρηνική ενέργεια, Μπεχρούζ Καβαλμαντί ότι θεωρεί λίγες τις πιθανότητες να πλήξει το Ισραήλ το πυρηνικό του πρόγραμμα και πως εάν το κάνει οι απώλειες θα αποκατασταθούν γρήγορα, απειλεί παράλληλα δια του υπουργού Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί ότι θα απαντήσει με τρόπο αποφασιστικό και ότι το Ισραήλ θα μετανιώσει την όποια επίθεσή του.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον γγ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να παρέμβουν και προειδοποίησε ότι το Ιράν θα απαντήσει στο όποιο Ισραηλινό χτύπημα.

Το Ισραήλ πάντως, επιμένει ότι πρώτο του μέλημα θα είναι η δική του ασφάλεια απέναντι στην απειλή του Ιράν. Δεν υπήρξε κανένα σχόλιο επίσημα για το τελεσίγραφο του Λευκού Οίκου χθες αλλά οι τριάντα μέρες που δόθηκαν λήγουν ένα δεκαήμερο μετά τις Αμερικανικές εκλογές, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ρουκέτες της Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου εξαπέλυσε τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη επίθεση με ρουκέτες εναντίον της πόλης Κιριάτ Σμονά, στο βόρειο Ισραήλ.

Σειρήνες συναγερμού ήχησαν μετά τα μεσάνυχτα στην περιοχή και λίγο αργότερα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι διασώστες έσπευσαν στην Κιριάτ Σμονά, όπου τουλάχιστον ένα κτίριο χτυπήθηκε από ρουκέτα.

Η εφημερίδα Times of Israel αναφέρει ότι δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς, επικαλούμενη πηγές από την ισραηλινή αστυνομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Λαττάκειας της Συρίας

Εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα στη Λαττάκεια της Συρίας εν μέσω ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής, όπως μεταδίδει το συριακό πρακτορείο ειδήσεων (SANA).

Η αντιαεροπορική άμυνας της χώρας κινητοποιήθηκε για να αναχαιτίσει εχθρικούς στόχους στον ουρανό της Λαττάκειας, αναφέρει το SANA.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Το Ισραήλ έχει εντείνει τα πλήγματά του στη Συρία παράλληλα με την κλιμάκωση των στρατιωτικών του επιχειρήσεων στον Λίβανο, όπου εδώ και τρεις εβδομάδες σφυροκοπεί προπύργια της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ.

Από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, πριν από 13 χρόνια, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα στη γειτονική του χώρα, βάζοντας συνήθως στο στόχαστρο δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν και θέσεις του συριακού στρατού.

Το Ισραήλ σπανίως σχολιάζει κατά περίπτωση τα πλήγματα στη Συρία, αλλά έχει τονίσει επανειλημμένως ότι δεν θα επιτρέψει στο Ιράν – το οποίο υποστηρίζει την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ – να ενισχύσει την παρουσία του στη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Απίστευτα ανησυχητικό» για τις ΗΠΑ ότι το Ισραήλ μπορεί να χρησιμοποίησε αμάχους ως ανθρώπινη ασπίδα στη Γάζα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν την Τετάρτη “απίστευτα ανησυχητικές” τις πληροφορίες της εφημερίδας New York Times, σύμφωνα με τις οποίες ο ισραηλινός στρατός φέρεται να χρησιμοποίησε Παλαιστίνιους ως ανθρώπινη ασπίδα στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, μονάδες του ισραηλινού στρατού που αναπτύχθηκαν σε πέντε πόλεις του παλαιστινιακού εδάφους ανάγκασαν αμάχους να πραγματοποιήσουν εργασίες όπως έρευνα για εντοπισμό εκρηκτικών ή ανίχνευση μέσα στις σήραγγες της Χαμάς, με στόχο την προστασία των στρατιωτών.

“Εάν τα γεγονότα που παρουσιάζονται σε αυτό το άρθρο είναι ακριβή, είναι εντελώς απαράδεκτα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ όταν ρωτήθηκε σχετικά κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Τύπου.

“Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη χρησιμοποίηση αμάχων ως ανθρώπινες ασπίδες. Αυτό θα μπορούσε να συνιστά παραβίαση όχι μόνο του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου αλλά και του κώδικα συμπεριφοράς του ίδιου του ισραηλινού στρατού”, τόνισε.

Ο εκπρόσωπος μίλησε για έρευνα που είναι σε εξέλιξη στις τάξεις του ισραηλινού στρατού.

“Ακόμα κι αν γίνει έρευνα, εάν διαπιστώσουν παραβιάσεις, οι άνθρωποι πρέπει να λογοδοτήσουν, και αυτοί πρέπει να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι αυτές οι πρακτικές δεν θα επαναληφθούν”, τόνισε.

Η New York Times επικαλείται συγκεκριμένα έναν έφηβο, τότε 17 ετών, ο οποίος δήλωσε ότι Ισραηλινοί στρατιώτες τον είχαν αναγκάσει να περπατήσει ενώ φορούσε χειροπέδες μπροστά τους για να ψάξει για εκρηκτικά, πριν αφεθεί ελεύθερος χωρίς να απαγγελθεί καμιά κατηγορία σε βάρος του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία τους για τη διεξαγωγή του πολέμου στη Γάζα και τη μεταχείριση των αμάχων από τότε που το Ισραήλ εξαπέλυσε την επιχείρησή του πριν από έναν χρόνο σε απάντηση για την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς.

Οι δηλώσεις αυτές σπάνια έχουν κάποιες συνέπειες, αν και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πάγωσε ένα φορτίο από τα όπλα δισεκατομμυρίων δολαρίων που αποστέλλονται στο Ισραήλ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ κατηγορούν από την πλευρά τους τη Χαμάς, ότι χρησιμοποίησε τους αμάχους στη Γάζα ως ανθρώπινη ασπίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: