Μεσοβέζικη λύση για τον φόρο ακινήτων
- 14/11/2013, 12:02
- SHARE
Παραμένει ο στόχος για είσπραξη 2,9 δισ. ευρώ – Ελαφρύνσεις για τους αγρότες, διπλός φόρος για ακίνητα άνω των 300.000 ευρώ.
Συμβιβαστική λύση που να ικανοποιεί τόσο τις ανάγκες είσπραξης εσόδων που έχει βάλει ως στόχο η τρόικα όσο και τις παρατηρήσεις των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αναζητά η κυβέρνηση για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.
Στο πλαίσιο αυτό προωθούνται νέες αλλαγές από την κυβέρνηση, χωρίς όμως να θίγεται ο στόχος για είσπραξη 2,9 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών επιδιώξει να υπάρξει προοδευτικότητα στη φορολόγηση, σε συνδυασμό με την επιβολή ελάχιστου φόρου ανά τετραγωνικό, προκειμένου να προσεγγιστεί ο εισπρακτικός στόχος. Ο νέος φόρος θα είναι ουσιαστικά ένας συνδυασμός του ΕΝΦΑ που δημοσιοποιήθηκε και του ΦΑΠ και θα επιβάλλεται σε κάθε ακίνητο από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας, όμως θα προσαυξάνεται ανάλογα με το ύψος της περιουσίας. Παράλληλα μελετάται εάν θα υπάρξει αφορολόγητο όριο στο ύψος των 300.000 ευρώ, από 200.000 ευρώ που ισχύει μέχρι σήμερα για το ΦΑΠ.
Διαβάστε ακόμη: Eurogroup χωρίς αποφάσεις για την Ελλάδα
Οι μεγαλύτερες ελαφρύνσεις αναμένεται να ισχύσουν για τα αγροτεμάχια, αφού από το φόρο, με βάση τα τελευταία «σενάρια», προβλέπεται ότι θα βεβαιωθούν έσοδα ύψους 3,4 δισ. ευρώ αντί 3,6 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος, γεγονός που σημαίνει ότι οι μεν αγρότες θα αποφύγουν βάρη 200 εκατ. ευρώ, τα οποία όμως θα επωμιστούν οι υπόλοιπες κατηγορίες ιδιοκτητών ακινήτων, με επιδίωξη να πληρώσουν τα περισσότερα οι «έχοντες», ώστε «λίγα να πληρώσουν οι πολλοί».
Το ποσό θα κληθούν να συγκεντρώσουν οι Εφορίες, έως ότου ο νέος φόρος να αποδοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κίνηση όμως που απαιτεί χρόνο, καθώς θα πρέπει οι ΟΤΑ να αποσυνδεθούν από τις άλλες επιχορηγήσεις που παίρνουν μέχρι σήμερα από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ο νέος φόρος θα υπολογίζεται με βάση την τιμή ζώνης/τ.μ. σε όλες τις περιοχές, ενώ οι φορολογικοί συντελεστές αναμένεται να είναι χαμηλοί για τους μικροϊδιοκτήτες σε επαρχιακές και υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας, αλλά και υψηλότεροι για τη μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία.