Μετά την COP26, τα πράγματα θα αρχίσουν να αλλάζουν πολύ γρήγορα για τις επιχειρήσεις
- 14/11/2021, 16:00
- SHARE
της Katherine Dunn
Οι τελευταίες δύο εβδομάδες ήταν χαοτικές και οι διαπραγματεύσεις πλησιάζουν στο τέλος – ή τουλάχιστον έτσι ελπίζουν όλοι. Σε κάθε περίπτωση, ο θεσμός έχει μακρά ιστορία να μην τελειώνει ποτέ στην ώρα του. Όμως, με την πανδημία που δυσκολεύει τα ταξίδια, τη μικρή πόλη της Γλασκώβης να είναι έτοιμη να εκραγεί και τον κόσμο να παρακολουθεί, η πίεση είναι συνεχής για να επιτευχθεί μια συμφωνία.
Το πώς θα μοιάζει τελικά αυτή η συμφωνία θα είναι μια αντανάκλαση των προκλήσεων της Γλασκώβης και επίσης ένδειξη του πόσο μακριά έχουμε φτάσει. Σε αντίθεση με το Παρίσι, η Γλασκώβη δεν ήταν ποτέ μια «μεγάλη υπόθεση». Αφορούσε τις λεπτομέρειες του τρόπου με τον οποίο ο κόσμος θα απαλλαγεί πραγματικά από τον άνθρακα.
Για τον σκοπό αυτό, η εστίαση έγινε σε βραχυπρόθεσμους στόχους – τη μείωση των εκπομπών αυτή τη δεκαετία, τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, τον καθορισμό στόχων για τις εκπομπές μεθανίου και την εξέταση επιβολής ενός παγκόσμιου φόρου άνθρακα. (Αν και, μετά από κάποια αρχική αισιοδοξία, δεν έχει γίνει πολλή συζήτηση σε αυτό το τελευταίο μέτωπο).
Αφορούσε επίσης τα χρήματα για την προσπάθεια: ξανά και ξανά, επανέρχονται ερωτήματα σχετικά με το τι θα κοστίσει, και πού και πόσο γρήγορα πρέπει να κινηθούν τα κεφάλαια, για να αποκτήσει δυναμική η απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα. Αυτό περιλαμβάνει τις πραγματικές και σημαντικές εντάσεις για τα απλήρωτα 100 δισεκατομμύρια δολάρια που οι ανεπτυγμένες χώρες είχαν ήδη υποσχεθεί στις αναπτυσσόμενες για να τις βοηθήσουν να προσαρμοστούν.
Περιλαμβάνει επίσης πολλές ανακοινώσεις για το πώς ο ίδιος ο χρηματοοικονομικός κλάδος θα αρχίσει να μετακινεί περιουσιακά στοιχεία αξίας 130 τρισεκατομμυρίων δολαρίων προς τον στόχο των καθαρών μηδενικών εκπομπών, στο πλαίσιο της Χρηματοοικονομικής Συμμαχίας της Γλασκώβης για το Net Zero. Και αφορά επίσης την αρκετά μεγάλη παρουσία της ιδιωτικής βιομηχανίας καθ’ όλη τη διάρκεια των δύο εβδομάδων, με έναν τρόπο που οι παρευρισκόμενοι λένε ότι είναι πρωτόγνωρος.
Ασχέτως του κατά πόσο οι συμφωνίες στη Γλασκώβη θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες, έχω ακούσει από διευθύνοντες συμβούλους και αναλυτές τις τελευταίες δύο εβδομάδες ότι για τις επιχειρήσεις, μπορούμε να περιμένουμε ότι τα πράγματα θα αρχίσουν τώρα να αλλάζουν πολύ γρήγορα. Αναφορικά με τον στόχο των καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050, υπάρχει πλέον «τεράστιος έλεγχος για το τι πραγματικά σημαίνει» είπε η Sagarika Chatterjee, διευθύντρια κλιματικής αλλαγής στις Αρχές Υπεύθυνων Επενδύσεων που υποστηρίζονται από τον ΟΗΕ.
Υπάρχει με άλλα λόγια η αίσθηση ότι η δέσμευση των εταιρειών δεν είναι πλέον κάτι το εντυπωσιακό – οι επενδυτές αναμένουν να δουν πρακτικά, βραχυπρόθεσμα σχέδια μετάβασης που θα είναι ευθύνη των υπαρχόντων ηγετών. Ένα άλλο ζήτημα είναι οι ανακοινώσεις για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, οι οποίες πολλοί προβλέπουν ότι θα γίνονται όλο και πιο υποχρεωτικές.
Διαβάστε ακόμη: Η πολυπόθητη συμφωνία της COP26 για το κλίμα έχει δύο πολύ μεγάλα κενά
Πηγή: Fortune.com