Μετά την επίθεση της Χαμάς, το Ισραήλ στο στόχαστρο κυβερνοεπιθέσεων

Μετά την επίθεση της Χαμάς, το Ισραήλ στο στόχαστρο κυβερνοεπιθέσεων
Photo: pixabay.com
Το Ισραήλ αποτελεί συχνά στόχο κυβερνοεπιθέσεων και για ορισμένες από αυτές κατηγορούνται επίμονα Ιρανοί χάκερ.

Στο επίκεντρο κυβερνοεπιθέσεων από διαφορετικές ομάδες χάκερ έχει τεθεί το Ισραήλ τις τελευταίες μέρες, στον απόηχο της μεγάλης επίθεσης κατά ισραηλινών στόχων που εξαπέλυσε η Χαμάς το περασμένο Σάββατο.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, η Killnet -μια ομάδα που ισχυρίζεται ότι αποτελείται από πατριώτες Ρώσους εθελοντές χάκερ- ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα στοχεύσει όλα τα συστήματα της ισραηλινής κυβέρνησης με κατανεμημένες επιθέσεις άρνησης παροχής υπηρεσιών, ένα είδος κυβερνοεπίθεσης γνωστό ως DDoS, που κατακλύζει τους ιστότοπους με κίνηση και τους αναγκάζει να τεθούν εκτός λειτουργίας.

Η ομάδα επέρριψε ευθύνες στο Ισραήλ για την αιματοχυσία και κατηγόρησε τη χώρα ότι υποστηρίζει την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ. Στη συνέχεια, η Killnet ισχυρίστηκε ότι έθεσε εκτός λειτουργίας έναν ισραηλινό κυβερνητικό ιστότοπο και το site της υπηρεσίας ασφαλείας Shin Bet για ένα χρονικό διάστημα την Κυριακή.

Ακόμα, οι Anonymous Sudan -ένα γκρουπ χάκερ που οι ειδικοί σε θέματα κυβερνοασφάλειας υποπτεύονται πως είναι ρωσικής προέλευσης-δήλωσε την υποστήριξή της στην «παλαιστινιακή αντίσταση» και ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στον site της Jerusalem Post, θέτοντάς τον για λίγο εκτός λειτουργίας το πρωί της Δευτέρας.

Η εφημερίδα έγραψε σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο X (τέως Twitter) ότι είχε «γίνει στόχος πολλαπλών κυβερνοεπιθέσεων».Ο ιστότοπός της έχει πλέον επανέλθει σε κανονική λειτουργία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Είναι σαφές ότι και άλλοι Ρώσοι hacktivists διαλέγουν πλευρά και υποστηρίζουν ενεργά τη Χαμάς στον πόλεμό της κατά του Ισραήλ», δήλωσε ο Ματίας Ουάχλεν, ειδικός σε θέματα πληροφοριών απειλών στην εταιρεία κυβερνοασφάλειας Truesec AB. «Οι ενέργειές τους μοιάζουν περισσότερο με ευκαιριακά χτυπήματα. Η σύγκρουση δημιουργεί πρωτοσέλιδα, τα οποία προσελκύουν ομάδες όπως η Killnet που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις επιθέσεις DDoS. Εξακολουθεί να στέλνει το μήνυμα ότι η Ρωσία είναι στο πλευρό της Χαμάς και εναντίον του Ισραήλ» πρόσθεσε ο ίδιος.

Δεκάδες άλλες αυτοαποκαλούμενες συμμορίες hacktivist ισχυρίστηκαν ότι εξαπέλυσαν κυβερνοεπιθέσεις κατά υποδομών του Ισραήλ, στοχεύοντας σε ιστότοπους που σχετίζονται με σταθμούς παραγωγής ενέργειας και συστήματα συναγερμού πυραύλων. Πολλές από τις επιθέσεις δεν μπόρεσαν να επαληθευτούν ανεξάρτητα.

Η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Group-IB δήλωσε ότι μια ομάδα χάκερ που αυτοαποκαλείται AnonGhost είχε παραβιάσει ένα app κινητών τηλεφώνων που χρησιμοποιείται για την έκδοση προειδοποιήσεων για πυραύλους στους Ισραηλινούς κατά τη διάρκεια συγκρούσεων.

Οι χάκερ εκμεταλλεύτηκαν μια ευπάθεια στο app για να εισάγουν ψεύτικες ειδοποιήσεις, με φράσεις όπως «θάνατος στο Ισραήλ και η πυρηνική βόμβα έρχεται», μαζί με μια σβάστικα, σύμφωνα με την Group-IB και screenshots που δημοσίευσαν οι χάκερ. Η εταιρεία ανέφερε πως το app φαίνεται να έχει αφαιρεθεί έκτοτε από το Play Store της Google, όπου είχε κατέβει 1 εκατομμύριο φορές. Οι προγραμματιστές δεν απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό.

Το AnonGhost υποστήριξε με ανάρτηση στο Telegram την Τρίτη ότι στόχευε αρκετές άλλες ισραηλινές εφαρμογές που εκδίδουν ειδοποιήσεις για πυραύλους και δημοσίευσε έναν αριθμό τηλεφώνου, όπως ισχυριζόταν, για έναν Ισραηλινό αξιωματούχο του κυβερνοχώρου, τον οποίο ενθάρρυνε τους υποστηρικτές του να σπαμάρουν.

Το Bloomberg υποστηρίζει πως το Ισραήλ αποτελεί συχνά στόχο κυβερνοεπιθέσεων και για ορισμένες από αυτές κατηγορούνται επίμονα Ιρανοί χάκερ. Ωστόσο, δεν ήταν ακόμη σαφές αν οι δυνάμεις χάκερ του Ιράν εμπλέκονται στην τρέχουσα σύγκρουση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com