Μετά τη Huawei, οι ΗΠΑ βάζουν στόχο όλες τις κινεζικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών
- 10/12/2018, 13:55
- SHARE
Ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο θέλει να επαναφέρει τη νομοθεσία που θα απαγορεύει στην Huawei και τις συνεργαζόμενες κινεζικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών να δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ.
Μετά τη σύλληψη της CFO Huawei Μενγκ Ουάνγκζου, ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο θέλει να επαναφέρει τη νομοθεσία που θα απαγορεύει στην Huawei και τις συνεργαζόμενες κινεζικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών να δραστηριοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής, Face the Nation, του καναλιού CBS, η Μάργκαρετ Μπρέναν ρώτησε τον Ρούμπιο, εάν σχεδιάζει να επαναφέρει τη νομοθεσία, τον Ιανουάριο, που προβλέπει την εν λόγω απαγόρευση, μετά τη σύλληψη της Μενγκ στον Καναδά.
«Είμαι απόλυτα σίγουρος. Και θα σας εξηγήσω το γιατί. Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι κινεζικές εταιρείες δεν είναι σαν τις αμερικανικές. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να ζητήσει από την Apple να “ανοίξει” ένα iPhone που θα της δώσει πληροφορίες σε μία έρευνα τρομοκρατίας», δήλωσε ο Ρούμπιο και συνέχισε λέγοντας πως «Δεν υπάρχει ούτε μία εταιρεία στην Κίνα που να μην κάνει αυτό που της ζητά η κινεζική κυβέρνηση. Είναι νομικά υποχρεωμένοι να το κάνουν. Και σε περίπτωση που κάποιος CEO αρνηθεί να συνεργαστεί, τότε θα βρουν έναν νέο διευθύνοντα σύμβουλο για να συνεργαστούν μαζί του ή μία άλλη εταιρεία».
.@marcorubio says he plans to re-introduce legislation that would ban companies like Huawei from doing business in the United States in the new Congress. pic.twitter.com/KOBqM6rh3Q
— Face The Nation (@FaceTheNation) 9 December 2018
Αξίζει να αναφερθεί πως ο Ρούμπιο και ο γερουσιαστής Τομ Κόττον, τον περασμένο Φεβρουάριο προώθησαν έναν νέο περιορισμό («Υπεράσπιση του νόμου περί κρατικών επικοινωνιών των ΗΠΑ» – Defending U.S. Government Communications Act), ο οποίος προέβλεπε την απαγόρευση αγοράς ή ενοικίασης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού ή υπηρεσιών στην αμερικανική κυβέρνηση από την Huawei, τη ZTE και τις θυγατρικές τους.
Το 2017, η κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών ZTE ήρθε αντιμέτωπη με ένα πρόστιμο ύψους 900 εκατομμυρίων δολαρίων για την αξιοποίηση αμερικανικών εξαρτημάτων σε συσκευές που πώλησε στο Ιράν, παραβιάζοντας έτσι το αμερικανικό εμπάργκο στις εξαγωγές εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών στη χώρα της Μέσης Ανατολής.
Όταν όμως οι Ρούμπιο και Κόττον προώθησαν τον περιορισμό αυτό στις αρχές του έτους, δεν δέχτηκαν μεγάλη υποστήριξη. Όσον αφορά τη σύλληψη της Μενγκ, ο Ρούμπιο είπε ότι ελπίζει πως αυτή τη φορά να υποστηριχθεί. «Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα αλλάξει τώρα. Σίγουρα το ελπίζω. Η Huawei και η ZTE και πολλές ακόμη κινεζικές εταιρείες αποτελούν απειλή για τα εθνικά μας συμφέροντα, τα εθνικά μας οικονομικά συμφέροντα και τα εθνικά μας συμφέροντα ασφαλείας», κατέληξε.
Διαβάστε ακόμη: Την απελευθέρωσή της λόγω προβλημάτων υγείας ζήτησε η CFO της Huawei
Πηγή: Fortune