Μετά την Ουκρανία… Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος; Ο Μακρόν δεν αποκλείει τίποτε

Μετά την Ουκρανία… Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος; Ο Μακρόν δεν αποκλείει τίποτε
epa11772199 French President Emmanuel Macron speaks during a joint press conference with the Polish prime minister after their meeting at the Prime Minister's Office in Warsaw, Poland, 12 December 2024. The politicians discussed the provision of further aid to Ukraine, as well as current international developments and the future of transatlantic relations. The talks also touched on the priorities of the Polish presidency of the Council of the European Union, which begins on 01 January 2025. EPA/Marcin Obara POLAND OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε τη Ρωσία πως παγκοσμιοποίησε τη σύγκρουση στην Ουκρανία

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έφερε την Ευρώπη στο χείλος ενός νέου παγκόσμιου πολέμου. «Οι Ρώσοι έχουν παγκοσμιοποιήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Αν και ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι είναι «επιφυλακτικός με τις τολμηρές δηλώσεις», επισήμανε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί ιρανικά drones για να χτυπήσει στόχους στην Ουκρανία και έχει αναπτύξει Βορειοκορεάτες στρατιώτες στην πρώτη γραμμή. «Υπάρχει μια σύγκρουση στην Ουκρανία, στην οποία οι Ρώσοι, στην πραγματικότητα, έχουν δώσει παγκόσμια διάσταση», δήλωσε ο Μακρόν. «Θα περιοριστεί [ο πόλεμος] στο υπάρχον πεδίο; Ας ελπίσουμε πως ναι».

Η έντονη αποδοκιμασία του Μακρόν για τον πόλεμο του Κρεμλίνου εκφράζεται καθώς οι ηγέτες της Δύσης προσπαθούν να αντιδράσουν στο ενδεχόμενο ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να εγκαταλείψει τη διατλαντική συμμαχία που υποστηρίζει την ευρωπαϊκή ασφάλεια από το 1945. Ο Γάλλος πρόεδρος επιβεβαίωσε τα σχέδιά του να ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα, όπου θα προσπαθήσει να πείσει τον Τραμπ ότι η υποχώρηση στις απαιτήσεις του Πούτιν θα τον έκανε να φαίνεται αδύναμος στα μάτια της Κίνας και του Ιράν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μακρόν απέρριψε τον χαρακτηρισμό «δικτάτορα» για τον Ζελένσκι, λέγοντας ότι ο Ουκρανός ηγέτης εξελέγη δημοκρατικά, Επίσης υπερασπίστηκε την απόφαση Ζελένσκι να μην διεξαγάγει νέες εκλογές το 2024, εν μέσω πολέμου και εκατομμυρίων προσφύγων ή στρατιωτών σε ενεργό υπηρεσία.

Στη συνέχεια ο Μακρόν προέτρεψε τους πολίτες να συνειδητοποιήσουν ότι «εισερχόμαστε σε μια εποχή όπου ο καθένας από εμάς πρέπει να αναρωτηθεί τι μπορεί να κάνει για το έθνος». «Έχετε έναν ρόλο να παίξετε», τόνισε.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε πολλές φορές στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στον πρώην Πρόεδρο Σαρλ ντε Γκολ, που ηγήθηκε της γαλλικής αντίστασης κατά της γερμανικής κατοχής. Δήλωσε δε ότι η αντίσταση απέναντι στη Ρωσία είναι απαραίτητη για την υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας. Αν και αρνήθηκε να συγκρίνει τη Ρωσία με τη ναζιστική Γερμανία της δεκαετίας του 1930, τόνισε ότι είναι σημαντικό να δούμε τη χώρα «όπως πραγματικά είναι: μια επικίνδυνη στρατιωτική δύναμη που έχει γίνει ιμπεριαλιστική».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μακρόν ρωτήθηκε επίσης για τον σχηματισμό κοινής ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης, αλλά δήλωσε ότι οι αποκλίνουσες απόψεις για τη στρατηγική άμυνας εντός της Ε.Ε. καθιστούν απίθανη τη δημιουργία κοινής δύναμης. Παράλληλα, ζήτησε και πάλι την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία και τη χρήση κοινών δανείων για τη χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι η αύξηση των αμυντικών δαπανών της Γαλλίας στο 5% του ΑΕΠ — αίτημα του Τραμπ προς τα μέλη του ΝΑΤΟ — είναι «ένα από τα θέματα» που εξετάζει. Νωρίτερα την ίδια ημέρα, συγκέντρωσε τους επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων της Γαλλίας για να συζητήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και ανέφερε ότι οι αμυντικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ θα μπορούσαν να εξεταστούν εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες «αποφασίσουν να σταματήσουν να προστατεύουν την Ευρώπη», σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: