Μετά το GenerativeAI τι;
- 06/07/2023, 13:56
- SHARE
Αποστολή Βαλένθια
Η Aleksandra Przegalinska, Senior Research Associate από το πανεπιστήμιο του Harvard και του Kozminski μοιράστηκε τις ιδέες της στα πλαίσια του “Female Leadership Programme”.
Μια γεύση από το μέλλον, το οποίο προμηνύεται πολλά υποσχόμενο και άκρως…ψηφιακό, έδωσε η Aleksandra Przegalinska, Kozminski University, Senior Research Associate, Harvard University στα πλαίσια παρουσίασης που πραγματοποίησε στο πρόγραμμα “Female Leadership” που διοργανώνουν για 4η χρονιά το European Leadership Academy και η Huawei, στο οποίο έμπειρα στελέχη της αγοράς και εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, μύησαν νεαρά κορίτσια στα νέα τεχνολογικά trends.
Σύμφωνα με την κα Przegalinska, ο κόσμος μας θα είναι πολύ τεχνολογικός και θα δούμε σταδιακά τον άνθρωπο να αλληλοεπιδρά, μέσω της τεχνολογίας, με όλα τα αντικείμενα που χρησιμοποιεί την καθημερινότητά του, τα οποία θα είναι πλήρως διασυνδεδεμένα μεταξύ τους.
«Τα robotics δεν αποτελούν, προς το παρόν, ένα προνομιούχο και ιδιαίτερα εξελιγμένο πεδίο. Θα έλεγα, ωστόσο, ότι βιώνουμε μια άνθηση σε ότι αφορά την τεχνητή νοημοσύνη. Από πέρυσι τον Νοέμβριο τα πράγματα κυλούν με πολύ γρήγορο ρυθμό. Σκεφτείτε το πιο απλό. Ξαφνικά δημιουργήσαμε όλοι avatars και άρχισε σιγά σιγά να δημιουργείται περιεχόμενο μέσω ΑΙ».
Το ChatGPT 5 δεν είναι μακριά
Αναφερόμενη στο Synthesia, μια πλατφόρμα παραγωγής που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία περιεχομένου βίντεο που δημιουργείται με τεχνητή νοημοσύνη, τόνισε πως πλέον όλοι έχουν τη δυνατότητα να χτίσουν μια persona του εαυτού τους. Η διαδικασία είναι απλή, μιλώντας για κάποια λεπτά, το σύστημα αξιοποιεί την εικόνα και τον τρόπο εκφοράς ενός ανθρώπου και είναι σε θέση να φτιάξει ένα πρόσωπο που μοιάζει και μιλάει σαν εσένα, σαν να είναι κλώνος σου, με τις διαφορές από το πραγματικό πρόσωπο να είναι τελικά ελάχιστες.
«Αξιοσημείωτη τεχνολογική στιγμή είναι η εξέλιξη στη φωνή και στην εικόνα χάρη στο machine learning. Μιλάμε για chatgpt4 και σήμερα είμαστε στο 4.2. Εδώ τα πράγματα αναπτύσσονται με ταχύτατους ρυθμούς. Κάθε δυο εβδομάδες βλέπουμε και μια πιο εξελιγμένη έκδοση και δεν απέχουμε πολύ από το ChatGPT 5» δήλωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως το ChatGPT είναι μόνο ένα εργαλείο, ενώ υπάρχουν πολλές δυνατότητες στη διαθέσιμη μας.
«Σήμερα υπάρχουν πολλές, διαφορετικές γλώσσες που συνδέονται μεταξύ τους, αποτελώντας κρίκο μιας πολύ μεγαλύτερης αλυσίδας. Βλέπαμε το ChatGPT να έρχεται ήδη από το 2017 και το Google Bard. Πλέον έχουμε προβλέψεις στο e-mail για το τι αυτοματοποιημένη απάντηση να δώσει και θα δούμε εφαρμογές και σε άλλα πεδία με μοντέλα ικανά να προβλέπουν και να δίνουν τις κατάλληλες απαντήσεις ώστε να μπορούμε να λαμβάνουμε αντίστοιχες αποφάσεις όταν έχουμε δεδομένα, όπως π.χ. πώς θα είναι το δημογραφικό της Ευρώπης το 2050, τι επηρεάζει την καταναλωτική συμπεριφορά μιας συγκεκριμένης ομάδας αγοραστών, ή πώς θα είναι ο καιρός για να προετοιμαστώ σωστά».
Οι προκλήσεις
Το ΑΙ θα αλλάξει άρδην τον τρόπο που δουλεύαμε μέχρι τώρα, όμως οι προκλήσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε θα έχουν να κάνουν με την παραπληροφόρηση και την χειραγώγηση.
«Προς το παρόν δεν έχουμε έλεγχο της τεχνητής νοημοσύνης και δυστυχώς δεν υπάρχει το κατάλληλο πλαίσιο. Πρέπει να κάνουμε τους χρήστες να κατανοήσουν πώς θα χρησιμοποιούν αυτό το νέο εργαλείο που θα έχουν στα χέρια τους σωστά και με ασφάλεια. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη ότι το κόστος για το περιβάλλον από την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας είναι μεγάλο».
Η κα Przegalinska έκανε λόγο για μια μη ρυθμισμένη σφαίρα που αφορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία είναι άκρως εθιστική και ο καθένας δημοσιεύει ότι θέλει, δίχως κάποιος να τον ελέγχει.
«Τα social media θα πρέπει να λειτουργήσουν ως μάθημα για να έχουμε μια καλύτερη προσέγγιση στο θέμα της τεχνητής νοημοσύνης. Γενικότερα, φαντάζομαι ένα μέλλον όπου η τεχνολογία θα είναι παντού, γι’ αυτό και τα νέα κορίτσια θα πρέπει να επενδύσουν στην απόκτηση τεχνολογικών δεξιοτήτων για καλύτερη ψηφιακή δικτύωση. Ίσως στο μέλλον να μην έχουμε καν IT departments, αλλά θα υπάρξει αυξημένη ζήτηση για νέες ειδικότητες που θα σχετίζονται με την τεχνολογία».
Μιλώντας για το generative AI, υπογράμμισε πως η χρήση του έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι οδηγεί σε αύξηση παραγωγικότητας κατά 40% και αυτό οδηγεί παράλληλα σε αίσθημα ικανοποίησης των εργαζομένων. «Μιλάμε για μια επανάσταση που, υπό μια έννοια, θα μπορούσαμε να την παρομοιάσουμε με την εφεύρεση του ηλεκτρισμού. Ο Έλον Μασκ χτίζει τώρα ένα Tesla robot. Βέβαια αυτό είναι ακριβό σπορ γιατί ακόμα δεν έχουμε λύσει, εδώ και δεκαετίες, το θέμα με την μπαταρία και την ενέργεια. Το να χτιστείς ένα ρομπότ με τους αλγόριθμους της φυσικής πραγματικότητας, αυτό θα είναι το next big thing μετά το generative AI» κατέληξε.