Μετά τον Κισίντα, ποιος; – Οι υποψήφιοι για την πρωθυπουργία της Ιαπωνίας

Μετά τον Κισίντα, ποιος; – Οι υποψήφιοι για την πρωθυπουργία της Ιαπωνίας
The national flag is seen on the roof of the Bank of Japan headquarters in Tokyo on September 22, 2022. - The Bank of Japan (BoJ) on September 22 will wind-up a two-day policy meeting and announce its decision later in the day. (Photo by Kazuhiro NOGI / AFP) Photo: AFP
Όταν το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) του διεξάγει εκλογές για την ηγεσία του τον επόμενο μήνα.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα δήλωσε την Τετάρτη ότι θα παραιτηθεί από την πρωθυπουργία τον επόμενο μήνα, μετά από μια τριετή θητεία που σημαδεύτηκε από σκάνδαλα και φθίνουσα δημόσια υποστήριξη.

Ακολουθούν ορισμένοι πιθανοί υποψήφιοι για να τον αντικαταστήσουν όταν το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) του διεξάγει εκλογές για την ηγεσία του τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με το Reuters.

Σιγκέρου Ισίμπα, 67 ετών

Τέσσερις φορές υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος και πρώην υπουργός Άμυνας, ο Ισίμπα δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα την πρόθεσή του να κατέβει στην επερχόμενη κούρσα.

Ο Ισίμπα προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αλλά ενδέχεται να δυσκολευτεί να κερδίσει τους νομοθέτες του LDP, οι οποίοι παίζουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του επόμενου επικεφαλής του κόμματος.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Reuters, υποστήριξε την πολιτική της Τράπεζας της Ιαπωνίας για σταδιακή αύξηση των επιτοκίων, λέγοντας ότι η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να πιέσει τις τιμές και να ενισχύσει τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα.

Τοσιμίτσου Μοτέγκι, 68 ετών

Ο Μοτέγκι, ο οποίος σήμερα είναι γενικός γραμματέας του LDP, έχει υπηρετήσει σε πολλά υπουργικά αξιώματα, μεταξύ άλλων ως υπουργός Εξωτερικών, Εμπορίου και Οικονομίας.

Σπούδασε στη Σχολή Κένεντι του Χάρβαρντ και εργάστηκε στην εφημερίδα Yomiuri και στην εταιρεία συμβούλων McKinsey πριν εισέλθει στην πολιτική το 1993.

Ο Μοτέγκι έχει τη φήμη του σκληρού διαπραγματευτή και χειρίστηκε τις συνομιλίες με τον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, όταν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ήταν στο αξίωμα.

Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι, 43 ετών

Πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και γιος του χαρισματικού πρώην πρωθυπουργού Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι, βρίσκεται πίσω από τον Ισίμπα στη δεύτερη θέση της τελευταίας δημοσκόπησης του Jiji Press.

Ενώ έχει καλλιεργήσει την εικόνα του μεταρρυθμιστή, έχει επίσης φροντίσει να μην προσβάλει τους παλαιότερους του κόμματος.

Με σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, διορίστηκε υπουργός Περιβάλλοντος το 2019 σε ηλικία 38 ετών και έγινε ο τρίτος νεότερος νομοθέτης σε υπουργικό συμβούλιο της Ιαπωνίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σανάε Ταϊκάτσι, 63 ετών

Η Τακαΐτσι υπηρετεί ως υπουργός αρμόδιος για την οικονομική ασφάλεια, και της αποδόθηκε η πίστωση για την ψήφιση νομοθεσίας για τη δημιουργία ενός συστήματος εκκαθάρισης για την οικονομική ασφάλεια.

Κατέβηκε εναντίον του Κισίντα στην τελευταία κούρσα για την ηγεσία του κόμματος το 2021.

Είναι γνωστή για τη συντηρητική της στάση, συμπεριλαμβανομένων των επισκέψεων στο ιερό Γιασουκούνι, έναν αμφιλεγόμενο χώρο που τιμά τους Ιάπωνες νεκρούς πολέμου και θεωρείται από ορισμένες χώρες της Ασίας ως σύμβολο του μιλιταρισμού του παρελθόντος.

Τάρο Κόνο, 61 ετών

Ο Κόνο κατέβηκε επίσης εναντίον του Κισίντα στην τελευταία κούρσα για την ηγεσία του κόμματος και θεωρείται πιθανός υποψήφιος και πάλι. Ως υπουργός ψηφιακής τεχνολογίας υπό τον Κισίντα, πίεσε για τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης δισκέτας, φαξ και άλλων τεχνολογιών που έχουν γεράσει στην κυβέρνηση.

Με σπουδές στο Πανεπιστήμιο Georgetown και άπταιστα αγγλικά, έχει διατελέσει υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας και επέβλεψε την ανάπτυξη του προγράμματος εμβολίων COVID-19 υπό τον προκάτοχο του Κισίντα, Γιοισιχίντε Σούγκα.

Ακολούθησε τη γραμμή των βασικών πολιτικών που προώθησε ο πρώην πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε.

Γιόκο Καμικάβα, 71 ετών

Ο υπουργός Εξωτερικών είναι μια σχετικά χαμηλού προφίλ προσωπικότητα, αλλά έχει προσελκύσει την προσοχή ως πιθανός πρωθυπουργός στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Μετά την αποφοίτησή της από τη Σχολή Κένεντι του Χάρβαρντ εργάστηκε για τον Αμερικανό γερουσιαστή Μαξ Μπάουκους.

Όταν ήταν υπουργός Δικαιοσύνης το 2018, υπέγραψε τα έγγραφα εκτέλεσης 13 θανατοποινιτών που ήταν μέλη της αίρεσης της καταστροφής Aum Shinrikyo, η οποία διέπραξε τη φονική επίθεση με αέριο σαρίν στο μετρό του Τόκιο το 1995.

Τακαγιοιύκι Κομπαγιάσι, 49 ετών

Ο Κομπαγιάσι, ο οποίος διετέλεσε ο πρώτος υπουργός οικονομικής ασφάλειας, πιστώνεται την ψήφιση νομοθεσίας για την οικονομική ασφάλεια με στόχο την ενίσχυση κρίσιμων αλυσίδων εφοδιασμού.

Απόφοιτος επίσης της Σχολής Κένεντι του Χάρβαρντ, ο Κομπαγιάσι ξεκίνησε την καριέρα του στο υπουργείο Οικονομικών και εργάστηκε στην πρεσβεία της Ιαπωνίας στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν εισέλθει στην πολιτική το 2010.

Εξελέγη για πρώτη φορά στην κάτω βουλή το 2012 και διετέλεσε κοινοβουλευτικός υφυπουργός Άμυνας υπό τον Άμπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com