Μετά τους δασμούς, η Κίνα απειλεί με αποχώρηση από την Amazon – Το 50% των πωλητών

aws
TAIPEI, TAIWAN - MARCH 26: A man walks past the booth of cloud computing company Amazon Web Services (AWS), at the AI Expo Taiwan, in Taipei, Taiwan, on March 26, 2025. Global demand for technologies and services around artificial intelligence (AI) and semiconductors has increased in recent years, with fierce competition between powers like the United States, China and Taiwan contributing to the rapid development, application and significant economic growth in relevant sectors. Daniel Ceng / Anadolu (Photo by Daniel Ceng / ANADOLU / Anadolu via AFP) Photo: AFP
Οι επιχειρήσεις της Amazon που είναι εγγεγραμμένες μόνο στη Σενζέν παράγουν ετήσια έσοδα ύψους 35,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι κινεζικές εταιρείες που πωλούν προϊόντα στην Amazon ετοιμάζονται να αυξήσουν τις τιμές για τις ΗΠΑ ή να εγκαταλείψουν την εν λόγω αγορά λόγω των πρωτοφανών αυξήσεων των δασμών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσαν πωλητές και ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ένωσης ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας.

Ο Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη ότι θα αυξήσει τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές στο 125% από το επίπεδο του 104% που ισχύει ήδη, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση υψηλού κινδύνου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

«Αυτό δεν είναι μόνο ένα φορολογικό ζήτημα, είναι ότι ολόκληρη η δομή του κόστους κατακλύζεται εντελώς», δήλωσε ο Γουάνγκ Σιν, επικεφαλής της Ένωσης Διασυνοριακού Ηλεκτρονικού Εμπορίου της Σενζέν, η οποία εκπροσωπεί περισσότερους από 3.000 πωλητές της Amazon.

«Θα είναι πολύ δύσκολο για οποιονδήποτε να επιβιώσει στην αμερικανική αγορά», δήλωσε στο Reuters, σημειώνοντας ότι οι δασμοί θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις στα τελωνεία και υψηλότερο κόστος εφοδιαστικής.

«Έτσι, για όλους εμάς που δραστηριοποιούμαστε σήμερα στο διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο, αυτό είναι πραγματικά ένα άνευ προηγουμένου πλήγμα».

Ορισμένοι πωλητές επιδιώκουν να αυξήσουν τις τιμές στις ΗΠΑ, ενώ άλλοι αναζητούν να βρουν νέες αγορές, δήλωσε ο Γουάνγκ, σε σχόλια που υποστηρίχθηκαν από πέντε πωλητές της Amazon με έδρα τη Σενζέν, από τους οποίους πήρε συνέντευξη το Reuters την Πέμπτη.

Η Κίνα φιλοξενεί περίπου τους μισούς από τους πωλητές της Amazon, με περισσότερες από 100.000 επιχειρήσεις της Amazon να είναι εγγεγραμμένες μόνο στη νότια πόλη Σενζέν, οι οποίες παράγουν ετήσια έσοδα ύψους 35,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον πάροχο υπηρεσιών ηλεκτρονικού εμπορίου SmartScout.

Η Κίνα φιλοξενεί επίσης τις βάσεις παραγωγής άλλων μεγάλων πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως η Shein και η Temu. Οι εισαγωγές και οι εξαγωγές που αφορούν το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο είχαν αξία 2,63 τρισεκατομμύρια γουάν (358 δισεκατομμύρια δολάρια) πέρυσι, σύμφωνα με το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας.

Καμία άλλη χώρα δεν πλησιάζει καν την καταναλωτική δύναμη των ΗΠΑ, περιορίζοντας σημαντικά την παραγωγή που μπορεί να απορροφήσει ο υπόλοιπος κόσμος και αυξάνοντας τον κίνδυνο να ενταθούν οι πόλεμοι τιμών μεταξύ των κινέζων εξαγωγέων που συμπιέζουν την κερδοφορία.

Από τους πέντε πωλητές που μίλησαν στο Reuters, τρεις δήλωσαν ότι θα επιδιώξουν να αυξήσουν τις τιμές για τις εξαγωγές τους στις ΗΠΑ, ενώ δύο σχεδίαζαν να εγκαταλείψουν εντελώς την αγορά.

Ο Ντέιβ Φονγκ, του οποίου τα προϊόντα κυμαίνονται από σχολικές τσάντες μέχρι ηχεία Bluetooth, δήλωσε την Πέμπτη ότι έχει αυξήσει τις τιμές στις ΗΠΑ έως και 30% και θα αφήσει τα επίπεδα αποθεμάτων να μειωθούν και θα μειώσει τις δαπάνες για διαφημιστικές αμοιβές της Amazon, οι οποίες κάποτε καταλάμβαναν το 40% των εσόδων του στις ΗΠΑ.

«Για εμάς και για οποιονδήποτε άλλον, δεν μπορείτε να βασιστείτε στην αγορά των ΗΠΑ, αυτό είναι ξεκάθαρο», δήλωσε ο Φονγκ. «Πρέπει να μειώσουμε τις επενδύσεις και να διαθέσουμε περισσότερους πόρους σε περιοχές όπως η Ευρώπη, ο Καναδάς, το Μεξικό και ο υπόλοιπος κόσμος».

Ο Μπράιαν Μίλερ, ο οποίος πουλάει στο Amazon από τη Σενζέν εδώ και επτά χρόνια, δήλωσε ότι δεν βλέπει λόγο να αναπτύξει νέα προϊόντα στο σημερινό περιβάλλον και ανέμενε ότι ο ίδιος και άλλοι πωλητές θα πρέπει να αυξήσουν απότομα τις τιμές όταν τα τρέχοντα αποθέματα εξαντληθούν σε ένα ή δύο μήνες.

Τουβλάκια για παιδιά που πωλούνται στο Amazon για 20 δολάρια και η παραγωγή τους κόστιζε στην εταιρεία του 3 δολάρια, τώρα θα κόστιζαν 7 δολάρια, συμπεριλαμβανομένου του δασμού. Η διατήρηση των περιθωρίων κέρδους θα απαιτούσε αύξηση της τιμής κατά τουλάχιστον 20% και οι τιμές για τα παιχνίδια υψηλότερου κόστους θα μπορούσαν να δουν αυξήσεις 50%, είπε.

«Δεν βλέπω ένα σενάριο, αν δεν αλλάξουν τα πράγματα, ότι η εξυπηρέτηση των ΗΠΑ από την Κίνα είναι πλέον βιώσιμη και η παραγωγή που εξυπηρετεί τις ΗΠΑ θα πρέπει να μεταφερθεί σε άλλες χώρες όπως το Βιετνάμ ή το Μεξικό», δήλωσε ο Μίλερ.

Δεδομένων των σοβαρών επιπτώσεων στις μικρές επιχειρήσεις και τους κατασκευαστές της Κίνας, οι δασμοί κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε ταχεία επιτάχυνση του ποσοστού ανεργίας στην Κίνα, δήλωσε ο Γουάνγκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com