Metlen: Το νέο κεφάλαιο της Μυτιληναίος – Το rebranding και η επόμενη μέρα
- 08/07/2024, 16:45
- SHARE
Τη στρατηγική της Metlen Energy & Metals παρουσίασε το executive leadership team του ομίλου σε ένα all-day workshop που θα πραγματοποιήθηκε στο One & Only Aesthesis στη Γλυφάδα, δίνοντας έμφαση στο rebranding και τα νέα βήματα της εταιρείας.
«Όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του 2022 μας είπαν πως ήταν ένα πυροτέχνημα και ότι όταν η αγορά γύριζε, θα επιστρέφαμε σε χαμηλότερα νούμερα. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη στην πράξη. Τετράμηνο ανά τετράμηνο παραμένουν ισχυρές οι επιδόσεις μας» τόνισε η Ελευθερία Κοντογιάννη, η πρώτη γυναίκα CFO στην εταιρεία για να προσθέσει πως το 2023 ήταν μια χρονιά που κινήθηκε καλύτερα σε σχέση με το 2022, χαρακτηρίζοντας τις πωλήσεις πιο εξορθολογισμένες λόγω της ευρύτερης κατάστασης που επικρατεί στην αγορά.
Στο νέο εταιρικό σχήμα, η ενέργεια θα συνεισφέρει το 75% των κερδών και το υπόλοιπο 25% θα προέλθει από τη μεταλλουργία. Τη χρονιά που πέρασε ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 4,5 δις και τα EBITDA άγγιξαν τα 766 εκατ. ευρώ ΕΒΙΤDA – εκ των οποίων τα 240 εκατ. ευρώ προήλθαν από την MRENEWABLES που ήταν και ο βασικός πρωταγωνιστής – με τη διοίκηση να αποδίδει τις παραπάνω επιδόσεις στο γεγονός ότι ωρίμασαν οι επενδύσεις της.
«Διαθέτουμε 3 εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και στο retail ο αριθμός των πελατών από τη συνένωση δυνάμεων μεταξύ των watt & volt, Voltera και Protergia, ξεπερνά τις 500.000».
Ο όμιλος αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα 6μήνου στις 25 Ιουλίου, ενώ κάθε Απρίλιο η διοίκηση της Metlen μελετάει και σχεδιάζει την επόμενη χρόνια οικονομικά.
Η κα Κοντογιάννη υπενθύμισε πως η παραγωγή κατέστη κοστοβόρα σε όλο τον κόσμο και πως από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης έπεσε κάτω από το μισό, με τον όμιλο να κρατάει τη θέση του σθεναρά. «Το επόμενο διάστημα θα δώσουμε μεγαλύτερη φάση στις συνέργειες των τομέων. Πολύ σθεναρά υποστηρίζουμε ότι είτε με αέριο 130, είτε με αέριο 40, η επίδοση της εταιρείας ήταν η ίδια. Όπως έχει δηλώσει και ο κ. Μυτιληναίος, ο στόχος για το 2024 είναι η κερδοφορία να αγγίξει τα 1 με 1,2 δις ευρώ».
Κατέληξε λέγοντας πως το TTF εξελίσσεται σε πονοκέφαλο, καθώς αποτελεί το πιο ευμετάβλητο commodity που μετακινεί τα αποτελέσματα του ομίλου από το ένα άκρο στο άλλο.
Ενεργητική διαχείριση κινδύνου
Για μια τριετία αντιστάθμισης χρηματοοικονομικών κινδύνων με σκοπό να μειώνουν τη μεταβλητότητα που προκύπτει από την αγορά, έκανε λόγο ο κ. Χρήστος Γαβαλάς ,chief treasury & IR officer.
«Τα αποτελέσματα μας προκύπτουν από κλειδωμένες τιμές με σκοπό να μην έχουμε θέματα με τη ρευστότητά μας. Δεν πάμε πάνω από την τριετία γιατί δεν υπάρχει βάθος, δεν υπάρχει αγορά. Το αλουμίνιο πήγε από τα 2.100 $ στα 2.700 $ λόγω της πανδημίας του covid και του πολέμου στην Ουκρανία. Εμείς κάνουμε και συνεχίζουμε να κάνουμε ενεργητική διαχείριση του κινδύνου».
«Mέχρι το 2026 το μερίδιο αγοράς να διαμορφωθεί κοντά στο 30%».
Τον λόγο πήρε ο Έλενος Καράϊνδρος, Chief Strategy and M&A Officer, o οποίος υπενθύμισε πως το 2022 συντελέστηκε ο δεύτερος μετασχηματισμός που έχει και τη μεγαλύτερη αξία αφού εξορθολόγησε την απεικόνιση της δραστηριότητας των εταιρειών και κατέστησε σαφές προς τα έξω την ταυτότητα του ομίλου και το που θέλει να πάει τα επόμενα χρόνια.
«Εργαζόμαστε ώστε να έχουμε τις καλύτερες μονάδες παραγωγής με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και ο στόχος που έχουμε θέσει μέχρι το 2026 είναι το μερίδιο αγοράς μας να διαμορφωθεί κοντά στο 30%. Υιοθετήσαμε ένα μείγμα στρατηγικής το οποίο καθορίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την εξαγορά της ΜΕΤΚΑ και του Αλουμινίου της Ελλάδος, εξαγορές οι οποίες συνοδεύτηκαν από μια σειρά στοχευμένων οργανικών επενδύσεων».
Αναφερόμενος στην Αλουμίνιον της Ελλάδος, υπογράμμισε πως ήταν μια κίνηση ρίσκου, αλλά χάρη στις σημαντικές επενδύσεις που υλοποιήθηκαν, σήμερα είναι σε θέση να μιλάνε για ένα από τα πιο υγιή καθετοποιημένα εργοστάσια αλουμινίου σε όλο τον κόσμο!
«Πέρυσι κάναμε 5 εξαγορές που κούμπωσαν στην ευρύτερη στρατηγική μας, ενώ έχουν προγραμματιστεί σειρά οργανικών επενδύσεων. Ακολουθούμε ένα συνεργατικό μοντέλο λειτουργίας με άξονες την ενέργεια και τη μεταλλουργία. Η δεύτερη συνιστά έναν τρόπο έμμεσης αποθήκευσης ενέργειας και παράλληλα λειτουργεί ως cash cow για να προωθεί τις επενδύσεις».
Πρόσθεσε πως η εν λόγω στρατηγική τους εξασφαλίζει τα καλύτερα διαπραγματευτικά χαρτιά για την απόκτηση πρώτων υλών, ενώ, όπως είπε χαρακτηριστικά, η δύναμη τελικά είναι με αυτόν που κατέχει τη ζήτηση.
Βιωσιμότητα, κατασκευές και άμεσα σχέδια
«Ένα μεγάλο μέρος των υποδομών το υλοποιούμε μόνοι μας και έτσι περιορίζουμε τα κόστη. Στις κατασκευές θέλουμε να είμαστε ένας αξιόπιστος και υγιής οργανισμός που θα βγάζει λεφτά, αλλά δεν θέλουμε να είμαστε πρωταγωνιστές του κλάδου. Δεν θα πάμε στη λογική του να κάνουμε τα πάντα όλα».
Μεταξύ άλλων ο κ. Καραϊνδρος αναφέρθηκε και στο κρίσιμο θέμα της βιωσιμότητας, τονίζοντας πως η πράσινη μετάβαση είναι ένας δρόμος χωρίς επιστροφή, και πως το θέμα είναι οι προκλήσεις και ο χρονισμός.
«Αν δεν είσαι integrated utility το ρίσκο σου είναι μεγαλύτερο, γι’ αυτό και για εμάς η ενοποίηση αποτελεί τη μεγαλύτερη προτεραιότητα. Θα έλεγα ότι οι μπαταρίες δεν είναι ακόμη σε σημείο που να είναι φθηνές, ενώ η ηλιακή ενέργεια έχει συγκεκριμένο χρόνο απόδοσης. Επομένως παραμένει το φυσικό αέριο, το οποίο λειτουργεί για εμάς ως ενδιάμεσο καύσιμο. Μπορεί τα 2/3 του μεγέθους μας να είναι η ενέργεια, όμως μην ξεχνάμε πως το αλουμίνιο είναι αυτό από το οποίο ξεκινήσαμε, που μας έδινε τη ρευστότητα για να κάνουμε αυτά που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα».
Ο κ. Καραϊνδρος αποκάλυψε πως σχεδιάζουν ανάπτυξη του capacity της ALUMINAS και πια έχουνε μπει πολύ δυναμικά στο πρασίνισμα του αλουμινίου μέσω της ανακύκλωσης. Μέσα στην επόμενη διετία έχουν προγραμματιστεί επενδύσεις στο εργοστάσιο του Βόλου ύψους 50 εκατ. ευρώ, ενώ έχοντας τελειώσει την πρώτη φάση της εσωτερικής αναζήτησης, τώρα βρίσκονται στη φάση που κάνουν relisting στη διεθνή αγορά, με έμφαση στο Λονδίνο.