«Μετωπική» της Ισπανίας στις βραχυχρόνιες μισθώσεις – Τα ενοίκια στη Βαρκελώνη αυξήθηκαν έως 68%

«Μετωπική» της Ισπανίας στις βραχυχρόνιες μισθώσεις – Τα ενοίκια στη Βαρκελώνη αυξήθηκαν έως 68%
MADRID, SPAIN - AUGUST 10: A view of a street in Madrid, Spain on August 10, 2022 as first measures of the Energy Saving and Efficiency Measures Plan come into force. Public buildings and shop windows have to switch off their window lights by 10pm as part of government's energy saving plan in Spain. Senhan Bolelli / Anadolu Agency (Photo by Senhan Bolelli / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Η κυβέρνηση θα ερευνήσει τις καταχωρίσεις σε πλατφόρμες όπως η Airbnb και η Booking.com για να εξακριβώσει αν διαθέτουν άδειες.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε την Τετάρτη την πάταξη των βραχυχρόνιων και εποχιακών μισθώσεων για διακοπές εν μέσω αυξανόμενης οργής από τους ντόπιους που αισθάνονται ότι έχουν αποκλειστεί από την αγορά κατοικίας.

Η κυβέρνηση θα ερευνήσει τις καταχωρίσεις σε πλατφόρμες όπως η Airbnb και η Booking.com για να εξακριβώσει αν διαθέτουν άδειες, δήλωσε ο υπουργός για τα δικαιώματα των καταναλωτών Πάμπλο Μπουστιντούι.

«Εάν ένα σπίτι δεν έχει άδεια για τουρισμό, η διαφήμισή του σε διαδικτυακές πλατφόρμες θα πρέπει να είναι παράνομη και συνεπώς να τιμωρείται» ανέφερε ο ίδιος σε συνέντευξή του στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα TVE.

Η Ισπανία παλεύει με το πώς να βρει μια ισορροπία μεταξύ της διατήρησης του τουρισμού, ενός από τους κύριους μοχλούς της οικονομίας της, και της αντιμετώπισης των ανησυχιών των ντόπιων που δεν μπορούν πλέον να αντέξουν οικονομικά τα ενοίκια λόγω του εξευγενισμού και των ιδιοκτητών που στρέφονται σε πιο προσοδοφόρα τουριστικά ενοίκια.

Ο δήμαρχος της Βαρκελώνης, Χάουμε Κολμπόνι, επικαλέστηκε την αύξηση των τιμών των ενοικίων κατά 68% την τελευταία δεκαετία ως έναν από τους λόγους για το σχέδιο που ανακοίνωσε πρόσφατα για τη σταδιακή κατάργηση όλων των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην πόλη έως το 2028.

Η Apartur, η ένωση ιδιοκτητών τουριστικών διαμερισμάτων, δήλωσε ότι το μέτρο ισοδυναμεί με απαλλοτρίωση, ενώ το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας εξετάζει αν η κίνηση είναι νόμιμη.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ένα μητρώο των ακινήτων ενοικίασης διακοπών σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον αριθμό των καταχωρίσεων.

Οι κάτοικοι της Βαρκελώνης, των Καναρίων Νήσων και της Μάλαγα έχουν οργανώσει διαμαρτυρίες κατά της αύξησης των τουριστικών ενοικιάσεων τις τελευταίες εβδομάδες. Σε αυτά τα τουριστικά hot spots, οι εποχικοί εργαζόμενοι στον τομέα της φιλοξενίας αγωνίζονται να βρουν κατάλυμα, με πολλούς να καταφεύγουν στο να κοιμούνται σε τροχόσπιτα ή ακόμη και στα αυτοκίνητά τους.

Η κυβέρνηση επιδιώκει επίσης να λάβει μέτρα για τον περιορισμό των μεσοπρόθεσμων μισθώσεων διάρκειας ενός έως 11 μηνών και ενδέχεται να δώσει στους γείτονες των πολυκατοικιών λόγο για το αν ένας ιδιοκτήτης μπορεί να καταχωρίσει το ακίνητό του σε πλατφόρμες, δήλωσε το βράδυ της Τρίτης η υπουργός στέγασης Ιζαμπέλ Ροντρίγκεζ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com