«Μετωπική» του Τζορτζ Κλούνεϊ με ένα από τα ισχυρότερα hedge fund!
- 03/08/2013, 21:19
- SHARE
Χαρακτηρίζει τυχοδιώκτη τον μεγαλοεπενδυτή της Third Point για τα σχέδια αναδιάρθρωσης της Sony Pictures Entertainment.
Οσκαρικός ηθοποιός και διαχρονικό σύμβολο του σεξ. Σκηνοθέτης και παραγωγός, με σαφή προτίμηση στις πολιτικοποιημένες ταινίες, παρά στα χουλιγουντιανά blockbusters. Ένθερμος υποστηρικτής των Δημοκρατικών και προσωπικός φίλος του Μπαράκ Ομπάμα. Υπερδραστήριος ακτιβιστής -βλέπε Σουδάν, γάμοι ομοφιλόφιλων- και Πρεσβευτής Ειρήνης του ΟΗΕ εδώ και πέντε χρόνια.
Ο Τζορτζ Κλούνεϊ είναι ένας σταρ-αντιστάρ, με λίγα λόγια. Κι ήταν μάλλον αναμενόμενο ότι θα επαναστατούσε απέναντι στα σχέδια του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Ντάνιελ Λομπ της Third Point -νυν μεγαλομετόχου της Sony Corp.– να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού στο κινηματογραφικό «σπίτι» του, τη Sony Pictures Entertainment.
«Αποκαλεί τον εαυτό του ακτιβιστή μέτοχο (*), αλλά εγώ τον θεωρώ τυχοδιώκτη, που δημιουργεί κλίμα φόβου στα κινηματογραφικά στούντιο και ασκεί πιέσεις για να γυρίζονται πια μόνον blockbusters», ξεσπάθωσε την Παρασκευή ο Αμερικανός καλλιτέχνης, καθώς οι επιτελείς της Sony ανακοίνωναν ότι εξετάζουν σοβαρά την τελευταία εισήγηση του Ντάνιελ: να διαχωριστεί εδώ και τώρα το τεχνολογικό από το ψυχαγωγικό τμήμα του πολυεθνικού κολοσού, προκειμένου να επιστρέψει δυναμικά στην κερδοφορία.
Ο «παράδεισος» της Sony δεν βρίσκεται στα ηλεκτρονικά προïόντα
Τα περιθώρια ελιγμών είναι πλέον πολύ στενά. Τα θετικά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε στο τέλος Ιουνίου η Sony οφείλονταν ξεκάθαρα στο τεχνολογικό κομμάτι της και κυρίως στην αυξημένη απήχηση των «έξυπνων τηλεφώνων» της. Κι από την άλλη, ο Ντάνιελ Σ. Λομπ δεν είναι όποιος κι όποιος!
Στη χώρα μας, έγινε ευρύτερα γνωστός όταν η Third Point κέρδισε μισό δισ. ευρώ με το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, πέρυσι. Προ μηνών, εκδήλωσε ενδιαφέρον για την εξαγορά του ΟΠΑΠ. Και πρόσφατα μπήκε με 60 εκατ. ευρώ -μέσω της Third Point Hellenic Recovery Fund- στο μετοχικό κεφάλαιο της Energean Oil & Gas, που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην περιοχή του Πρίνου, στην Καβάλα.
Από τα μέσα του Ιουνίου, ο Λομπ αύξησε η συμμετοχή της Third Point στη Sony Corp στο 7%, αποκτώντας έτσι ακόμη μεγαλύτερο έρεισμα στον κολοσσό. Και κατά την συνήθη τακτική του, έστειλε στις αρχές της εβδομάδας μια αιχμηρή επιστολή στους επενδυτές, περνώντας τους επικεφαλής της Sony Pictures Entertainment από… «μπουγάδα»!
Αφορμή ήταν οι δύο πρόσφατες κινηματογραφικές αποτυχίες του «After Earth» και του «White House Down», που έριξαν κατά 16% τα έσοδα τριμήνου στα στούντιο. «Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα παντελούς έλλειψης υπευθυνότητας και χείριστου οικονομικού ελέγχου», ανέφερε στην επιστολή του ο Λομπ.
«Δεν έχει ιδέα από την κινηματογραφική βιομηχανία και θέλει να πάρει σκαλπ στη Sony απλά και μόνον επειδή δύο ταινίες δεν τα πήγαν καλά; Γιατί άραγε αγοράζει σαν τρελός μετοχές, όταν του φταίνε σχεδόν όλα; Προσπαθεί να χειραγωγήσει την αγορά», ξεσπάθωσε ο Κλούνεϊ στην Deadline Hollywood, που έχει προσωπικούς λόγους να ανησυχεί.
Ο ένας από τους δύο επικεφαλής της Sony Pictures Entertainment είναι προσωπικός του φίλος από το 2009, όταν ο… ωραίος Τζορτζ έκλεισε τη συμφωνία συνεργασίας με τη δική του εταιρεία παραγωγής, Smokehouse Pictures Label (που αποδόμησε κατά τι το αντισυμβατικό προφίλ της με το αμφιλεγόμενο «Argo»).
Συγγνώμη από το Twitter σε θύματα παρενόχλησης
Τώρα, η Sony έχει αναλάβει τη διανομή της τελευταία ταινίας του, «The Monuments Men», με συμπρωταγωνιστή τον Ματ Ντέημον και κεντρική ιδέα την κλοπή έργων τέχνης από τους Ναζί, στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.
Ο Λομπ «είναι ο λιγότερο κατάλληλος για να ασκεί τέτοιου είδους κριτική. Είναι επικίνδυνος για την κινηματογραφική βιομηχανία», υποστήριξε ο Κλούνεϊ. «Τρελαίνομαι όταν ένας τύπος των hedge fund μιλά για υπευθυνότητα, την ώρα που αυτοί δεν έχουν κανένα ηθικό φραγμό στη δουλειά τους»!
Στωικά, ο ιδρυτής της Third Point αρνήθηκε να σχολιάσει. Άτομα του περιβάλλοντός του είπαν ωστόσο στους Financial Times ότι ο Κλούνεϊ «έχει προφανώς συνεισφέρει πάρα πολλά στην κινηματογραφική βιομηχανία, του διαφεύγει, όμως, το γεγονός ότι η Sony είναι επιχείρηση και ότι ένας μέτοχος, που διακινδυνεύει 1 δισ. δολάρια, έχει κάθε λόγο να ενδιαφέρεται για το πώς διοικείται η εταιρία».
«Τα ίδια έλεγαν και στην Yahoo!, όταν η Third Point αγόρασε το 6,8% των μετοχών της», ανέφερε. Σήμερα, που ο μεγαλοεπενδυτής είναι και μέλος του ΔΣ, «οι ιδρυτές της ευχαριστούν το hedge fund που έσωσε την εταιρία. Το ίδιο θα γίνει και στη Sony»…
(*) Ο μετοχικός ακτιβισμός συνίσταται στην ενεργό συμμετοχή των μετόχων μειοψηφίας και εφαρμόζεται κυρίως σε εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες.