Μετοχές ή ακίνητα; Το αιώνιο δίλημμα

Μετοχές ή ακίνητα; Το αιώνιο δίλημμα
Photo: DALL•E
Τόσο τα ακίνητα όσο και το χρηματιστήριο προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες και προκλήσεις για τους επενδυτές.

Του Γιώργου Καραγεώργου*

Οι επενδύσεις είναι μια θεμελιώδης βάση του αποτελεσματικού οικονομικού σχεδιασμού ενός ατόμου ή ενός νοικοκυριού, προσφέροντας διάφορους τρόπους για να μεγιστοποιηθεί ο πλούτος και να διασφαλιστεί η μελλοντική οικονομική σταθερότητα. Δύο από τα πιο δημοφιλή επενδυτικά οχήματα είναι τα ακίνητα και το χρηματιστήριο. Και τα δύο έχουν τα μοναδικά τους πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, και η κατανόηση αυτών μπορεί να βοηθήσει τους επενδυτές να λάβουν τις βέλτιστες αποφάσεις με βάση τους επενδυτικούς στόχους και τα συμπεριφορικά χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου. Αυτό το άρθρο διερευνά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της επένδυσης σε ακίνητα έναντι του χρηματιστηρίου, παρέχοντας πληροφορίες για άτομα με μια βασική κατανόηση οικονομικών εννοιών.

Επενδύσεις σε ακίνητα

Πλεονεκτήματα

Ενσώματο περιουσιακό στοιχείο: Τα ακίνητα είναι ένα φυσικό περιουσιακό στοιχείο που μπορείτε να δείτε και να αγγίξετε. Αυτή η απτή παρέχει μια αίσθηση ασφάλειας και ελέγχου που συχνά δεν προσφέρουν οι μετοχές, οι οποίες είναι άυλες. Είναι ένα χαρακτηριστικό που ακούμε πολλά χρόνια τώρα είδικα από τις προηγούμενες γενιές.

Σταθερή ροή εισοδήματος: Τα ακίνητα μπορούν να παρέχουν μια σταθερή ροή εισοδήματος μέσω πληρωμών ενοικίων. Αυτό το εισόδημα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για όσους αναζητούν ένα σταθερό, παθητικό εισόδημα.

Δυνατότητα υπεραξίας: Ιστορικά, η ακίνητη περιουσία τείνει να ανεβαίνει σε αξία με την πάροδο του χρόνου. Ενώ υπάρχουν περίοδοι πτώσης -όλοι θυμόμαστε την περίοδο της κρίσης στη χώρα μας-, η μακροπρόθεσμη τάση δείχνει γενικά αύξηση της αξίας των ακινήτων, προσφέροντας σημαντικά κέρδη με τη μορφή υπεραξίας για τους επενδυτές.

Ανάχωμα στον πληθωρισμό: Τα ακίνητα συχνά χρησιμεύουν ως αντισταθμιστικά περιουσιακά στοιχεία έναντι του πληθωρισμού. Καθώς αυξάνεται το κόστος ζωής, αυξάνονται και οι αξίες των ακινήτων και τα εισοδήματα από ενοίκια, προστατεύοντας τους επενδυτές από τις διαβρωτικές επιπτώσεις του πληθωρισμού στην αγοραστική τους δύναμη.

Μόχλευση: Τα ακίνητα επιτρέπουν τη χρήση μόχλευσης, που σημαίνει ότι μπορείτε να επενδύσετε σε ένα ακίνητο που αξίζει περισσότερο από τα χρήματα που διαθέτετε χρησιμοποιώντας το εργαλείο των στεγαστικών δανείων. Αυτό μπορεί να ενισχύσει τις αποδόσεις της επένδυσης όταν αυξάνονται οι αξίες των ακινήτων και εφόσον έχει κάποιος εξασφαλίσει ένα ανταγωνιστικό επιτόκιο.

Πάμε να δούμε και τα αρνητικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μειονεκτήματα

Υψηλές κεφαλαιακές απαιτήσεις: Η επένδυση σε ακίνητη περιουσία απαιτεί συνήθως ένα σημαντικό ποσό κεφαλαίου προκαταβολικά, είτε για αγορά ακινήτων είτε για προκαταβολή. Αυτό δημιουργεί εμπόδια σε νεαρότερα κυρίως άτομα που δεν έχουν συσσωρευμένα κεφάλαια διαθέσιμα.

Μειωμένη ρευστότητα: Τα ακίνητα δεν είναι τόσο ρευστά όσο οι μετοχές. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να πουλήσετε ένα ακίνητο και να το μετατρέψετε σε μετρητά, κάτι που μπορεί να είναι μειονέκτημα εάν χρειάζεστε άμεση πρόσβαση στα κεφάλαιά σας. Υπάρχει πιθανότητα να πουλήσετε το ακίνητο σε μια τιμή χαμήλοτερη από αυτή της αγοράς για να εξασφαλίσετε άμεσα τα επιθυμητά κεφάλαια.

Διαχείριση και Συντήρηση: Η ιδιοκτησία ακινήτου συνοδεύεται από την ευθύνη της συντήρησης, των επισκευών και της συναλλαγής με τους ενοικιαστές. Αυτό μπορεί να είναι χρονοβόρο και μπορεί να απαιτήσει πρόσθετα έξοδα. Όσοι έχουν εμπειρία μισθώνουν το ακίνητό τους γνωρίζουν πολύ καλά ότι μπορεί να χρειαστούν ακόμα και τα ενοίκια ενός ολόκληρου έτους για να προβούν σε επισκευές και συντήρηση σε περίπτωση αλλαγής του μισθωτή.

Κίνδυνος αγοράς: Οι αγορές ακινήτων μπορεί να είναι ασταθείς και να επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες όπως οι οικονομικές συνθήκες, τα επιτόκια και η δυναμική της τοπικής αγοράς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διακυμάνσεις στην αξία των ακινήτων και στα εισοδήματα από ενοίκια.

Ρυθμιστικά και νομικά εμπόδια: Οι επενδύσεις σε ακίνητα μπορεί να υπόκεινται σε ένα ευρύ φάσμα νομικών και ρυθμιστικών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των νόμων περί οικιστικής ζώνης, δασικές εκτάσεις, των φόρων ακινήτων και των κανονισμών ιδιοκτητών-ενοικιαστών, γεγονός που μπορεί να περιπλέξει τις επενδυτικές στρατηγικές. Υπολογίζεται ότι σε μια αγοραπωλησία ακινήτου τα επιπλεόν κόστη μπορεί να αγγίξουν το 5-10% της αξίας του.

Ας περάσουμε τώρα και στην εξέταση των μετοχών και του χρηματιστηρίου ως όχημα επενδύσεων.

Χρηματιστηριακή επένδυση

Πλεονεκτήματα

Ρευστότητα: Οι μετοχές είναι επενδύσεις υψηλής ρευστότητας. Μπορείτε να αγοράσετε και να πουλήσετε μετοχές γρήγορα και εύκολα, συνήθως μέσα σε δευτερόλεπτα, επιτρέποντας μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση του χαρτοφυλακίου σας. Σε αυτό έχει βοηθήσει ιδιαίτερα η ανάπτυξη πλατφόρμων συναλλαγών όπως αυτή της Freedom24 όπου κάθε χρήστης έχει πρόσβαση σε διεθνή χρηματιστήρια μέσω του κινητού του.

Χαμηλότερα εμπόδια εισόδου: Η χρηματιστηριακή αγορά προσφέρει ένα ευρύ φάσμα επενδυτικών επιλογών με διαφορετικά επίπεδα προσιτότητας, καθιστώντας το προσβάσιμο σε επενδυτές με μικρότερα ποσά κεφαλαίου. Μπορεί ο καθένας να αρχίσει να επενδύει με ελάχιστα ποσά, χτίζοντας έτσι, εκτός από το χαρτοφυλάκιό του, νοοτροπία αποταμίευσης και επένδυσης μακροπρόθεσμα.

Διαφοροποίηση: Η χρηματιστηριακή αγορά επιτρέπει την εύκολη διαφοροποίηση σε διαφορετικούς τομείς, βιομηχανίες και γεωγραφικές περιοχές. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στον μετριασμό του κινδύνου και στη βελτίωση των αποδόσεων. Πλέον ένα τεράστιο εύρος προϊόντων είναι διαθέσιμο σε κάθε επενδυτή.

Δυνατότητα υψηλών αποδόσεων: Ιστορικά, οι μετοχές παρείχαν υψηλότερες αποδόσεις σε σύγκριση με άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων μακροπρόθεσμα. Αυτή η δυνατότητα ανάπτυξης μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τον πλούτο ενός επενδυτή δημιουργώντας υπεραξίες. Αν σε αυτό προσθέσουμε την ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση τψν χρηματιστηριακών επενδύσεων ειδικά στην Ελλάδα, αποτελεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα.

Παθητικές Επενδυτικές Επιλογές: Υπάρχουν πολυάριθμα οχήματα παθητικής επένδυσης, όπως αμοιβαία κεφάλαια δεικτών και διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF), που επιτρέπουν στους επενδυτές να αποκτήσουν έκθεση σε ένα ευρύ τμήμα της αγοράς χωρίς την ανάγκη ενεργητικής διαχείρισης. Πέρα από αυτό ομολογιακά ή μερισματικά προϊόντα μπορούν να αποτελέσουν και ένα όχημα παθητικού εισοδήματος μέσω των χρηματιστηριακών αγορών.
Στην αρνητική πλευρά τώρα:

Μειονεκτήματα

Αστάθεια: Το χρηματιστήριο είναι γνωστό για την αστάθειά του. Οι τιμές των μετοχών μπορεί να παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις σε σύντομες περιόδους λόγω διαφόρων παραγόντων όπως τα οικονομικά δεδομένα, τα εταιρικά κέρδη, τα γεωπολιτικά γεγονότα και τα συναισθήματα των επενδυτών.

Συναισθηματικές επενδύσεις: Η ευκολία αγοράς και πώλησης μετοχών μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική λήψη αποφάσεων. Οι επενδυτές μπορεί να μπουν στον πειρασμό να λάβουν παρορμητικές αποφάσεις με βάση τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις της αγοράς, οι οποίες μπορεί να είναι επιζήμιες για τις μακροπρόθεσμες επενδυτικές επιδόσεις. Πιο συγκεκριμένα η συμπεριφορική ερμήνεια των αγορών αποκτά μεγαλύτερο έδαφος χρόνο με το χρόνο.

Έλλειψη ελέγχου: Ως μέτοχος, έχετε περιορισμένο έλεγχο στις εταιρείες στις οποίες επενδύετε. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από τη διοίκηση της εταιρείας και τα διοικητικά συμβούλια, τα οποία μπορεί να μην ευθυγραμμίζονται πάντα με τα συμφέροντά σας.

Κίνδυνος αγοράς: Οι μετοχές υπόκεινται σε κίνδυνο αγοράς, που σημαίνει ότι η αξία τους μπορεί να μειωθεί λόγω ευρύτερων οικονομικών πτώσεων ή ζητημάτων που σχετίζονται με συγκεκριμένους κλάδους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες για τους επενδυτές.

Μερίσματα και εισόδημα: Ενώ ορισμένες μετοχές πληρώνουν μερίσματα, ενδέχεται να μην παρέχουν τη σταθερή ροή εισοδήματος που μπορεί να προσφέρει η ακίνητη περιουσία. Οι πληρωμές μερισμάτων μπορούν να περικοπούν ή να διακοπούν εντελώς, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής ύφεσης. Αυτό ίσως δυσκολεύει το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό ενός ατόμου ή νοικοκυριού.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα καταλήγουμε στα εξής.

Τόσο τα ακίνητα όσο και το χρηματιστήριο προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες και προκλήσεις για τους επενδυτές. Η ακίνητη περιουσία παρέχει απτά, φυσικά περιουσιακά στοιχεία, δυνατότητες για σταθερό εισόδημα και υπεραξίες, αλλά συνοδεύεται από υψηλό αρχικό κόστος, έλλειψη ρευστότητας και ευθύνες διαχείρισης και φορολογικά αντικίνητρα. Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές προσφέρουν ρευστότητα, διαφοροποίηση και δυνατότητα υψηλών αποδόσεων, ευνοϊκό φορολογικό πλαίσιο αλλά υπόκεινται σε πιο έντονη μεταβλητότητα και έλλειψη ελέγχου.

Η επιλογή μεταξύ επενδύσεων σε ακίνητα και χρηματιστήρια εξαρτάται τελικά από τους οικονομικούς στόχους του κάθε ατόμου, την ανοχή στον κίνδυνο και τον επενδυτικό ορίζοντα. Η διαφοροποίηση και στις δύο κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων μπορεί επίσης να είναι μια συνετή στρατηγική, επιτρέποντας στους επενδυτές να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα της καθεμιάς, ενώ παράλληλα μετριάζουν τις αντίστοιχες αδυναμίες τους. Κατανοώντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε επενδυτικού οχήματος, οι επενδυτές μπορούν να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για τη δημιουργία ενός ισχυρού και ισορροπημένου επενδυτικού χαρτοφυλακίου.

*Ο Γιώργος Καραγεώργος είναι Head of Representative Office στην Ελλάδα, Freedom Finance Europe Ltd

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: