Μέτρα τώρα. Χρέος, πλεονάσματα και ποσοτική χαλάρωση αργότερα
- 02/05/2017, 18:26
- SHARE
Οι παγίδες και τα ψιλά γράμματα της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους θεσμούς.
Με μια… υπόσχεση ότι στις επόμενες εβδομάδες θα συζητηθεί το θέμα του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων των επομένων ετών, έκλεισε λίγο πριν τις έξι τα ξημερώματα της Τρίτης, η τεχνική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση.
Το πακέτο των μέτρων, που τη συνοδεύει, ανέρχεται σε 4,5 δισ. ευρώ, ενώ δεν αποφεύχθηκαν τα μέτρα και για το 2018 που θα φθάσουν τα 500 εκατ. ευρώ και θα αφορούν περικοπές σε επιδόματα (ακόμη και ανεργίας), αλλά και κατάργηση των φοροαπαλλαγών, που έχουν απομείνει (ιατρικές δαπάνες, έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση μισθωτών-συνταξιούχων κ.ά.).
Περικοπές σε συντάξεις, ύψους 2 δισ. ευρώ προβλέπονται για το 2019, με το βάρος να πέφτει τόσο σε κύριες όσο και στις επικουρικές και τις μειώσεις να ανέρχονται έως και σε 18%. Το 2020 (ή εάν χρειαστεί νωρίτερα, το 2019) έρχεται η μείωση του αφορολόγητου στα 5.681 ευρώ (από 8.636 ευρώ σήμερα), ενώ, μόνο με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% + 0,2% του ΑΕΠ θα ενεργοποιηθούν κάποια από τα αντίμετρα, τα οποία θα ενεργοποιούνται μόνο για το πλεονάζον του 3,7% του ΑΕΠ ποσό.
Στα αντίμετρα του 2019, που αφορούν στο μέτωπο των δαπανών περιλαμβάνεται η χορήγηση επιδομάτων ενοικίου, 1ου και 2ου τέκνου, επέκταση των σχολικών γευμάτων, αύξηση των συμμετεχόντων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα, επιδότηση νέων θέσεων εργασίας.
Η μείωση της φορολογίας ως αντίμετρο στη μείωση του αφορολογήτου από το 2020 θα αφορά σε μείωση συντελεστών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, καθώς και μειώσεις σε εισφορά αλληλεγγύης και ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο, πριν τα «καλά νέα» για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, η κυβέρνηση το 2018 καλείται να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες, ώστε αυτές να φθάσουν στο ύψος των εμπορικών, χωρίς να μειωθεί το συνολικό ποσό από τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ (2,7 δισ. ευρώ). Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η η κυβέρνηση θα πρέπει είτε να αυξήσει τους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ είτε να κόψει τις όποιες απαλλαγές από το φόρο.
Τα μέτρα θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, χωρίς ακόμη να υπάρχει κάποια ένδειξη των προθέσεων των Ευρωπαίων (κυρίως των Γερμανών) για τις επόμενες κινήσεις στο θέμα του χρέους, αλλά και των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτό σημειώνεται στις δηλώσεις των εκπροσώπων του ΔΝΤ, οι οποίοι επισημαίνουν με νόημα πως η τεχνική συμφωνία ικανοποιεί μόνο το ένα μέρος των απαιτήσεων του Ταμείου.
Διαβάστε επίσης: Αφορολόγητο: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της συμφωνίας
Κρίσιμο είναι και το Euroworking Group της 11ης Μαΐου, λίγο πριν τη σύνοδο των G7, όπου αναμένεται να συνεδριάσει το Washington Group (η άτυπη ομάδα, που διαπραγματεύεται το ελληνικό χρέος). Στη συνέχεια, θα υπάρξει άλλο ένα -τακτικό αυτή τη φορά- EWG, στις 15 Μαΐου, το οποίο θα εγκρίνει και τυπικά την έκθεση συμμόρφωσης, που θα καταθέσουν οι θεσμοί.
Ωστόσο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στο Eurogroup της 22ας Μαΐου θα απαιτηθεί κάτι παραπάνω από μία πολιτική απόφαση ώστε η ΕΚΤ να λάβει απόφαση για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Μάριο Ντράγκι έχει διαμηνύσει πως απαιτείται μία διατύπωση υπό τη μορφή νομικής δέσμευσης, προκειμένου να μπορέσει να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο QE. Η συγκεκριμένη νομική δέσμευση αναφέρουν, δεν θα πρέπει να έχει τους όρους “εάν χρειαστεί” (if needed), που είδαμε σε προηγούμενες αποφάσεις του Eurogroup, αλλά συγκεκριμένες δράσεις. Εκτιμούν, πάντως, πως δεν θα είναι εύκολο να προλάβει η ΕΚΤ να λάβει απόφαση στη συνεδρίαση της 8ης Ιουνίου, αλλά πιθανότατα τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο.