ΜΕTRO: «Αγώνας δρόμου η εφοδιαστική αλυσίδα»

ΜΕTRO: «Αγώνας δρόμου η εφοδιαστική αλυσίδα»
Στη METRO, το business και το purpose είναι έννοιες αλληλοτροφοδοτούμενες υποστηρίζοντας ένα οικοσύστημα με πάνω από 11.000 ανθρώπους. Καλούμαστε, καθημερινά, να ανταποκριθούμε σε κάθε πρόκληση εξασφαλίζοντας υψηλής ποιότητας προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές, οικονομική ευρωστία και βιωσιμότητα, μειώνοντας σταθερά το ανθρακικό μας αποτύπωμα.

Κώστας Αντιμησάρης – Γενικός Επιχειρησιακός Διευθυντής

Κάθε μέρα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται τα καταστήματα My market και METRO Cash & Carry σε όλη την Ελλάδα για να πραγματοποιήσουν τις καθημερινές τους αγορές.

Κάθε μέρα, οι εργαζόμενοί μας, στην πρώτη γραμμή της εφοδιαστικής αλυσίδας, εξυπηρετούν τους καταναλωτές που έρχονται στο κατάστημα για να καλύψουν την πιο βασική τους ανάγκη. Την προμήθεια των τροφίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης που κάθε σπίτι χρειάζεται.

Κάθε μέρα εφοδιάζουμε τα ράφια των καταστημάτων μας με φρέσκα προϊόντα, στη συντριπτική τους πλειονότητα από Έλληνες παραγωγούς που ανταποκρίνονται στις υψηλές απαιτήσεις ποιότητας και ασφάλειας που έχουμε θέσει.

Εξασφαλίζουμε τα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης σε κάθε νοικοκυριό. Στη METRO εργάζονται περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι, ενώ η δραστηριότητά μας υποστηρίζει χιλιάδες ακόμη εξαρτημένες θέσεις εργασίας.

Καλούμαστε, λοιπόν, να διαμορφώσουμε το περιβάλλον μας έτσι ώστε να ανταποκρινόμαστε σε μία μεγάλη πρόκληση, εξασφαλίζοντας μία πολύ ευαίσθητη ισορροπία. Η εταιρεία να συνεχίσει να εκτελεί την αποστολή της που δεν είναι άλλη από το να προσφέρει υψηλής ποιότητας προϊόντα, με την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση, σε ανταγωνιστικές τιμές, και αυτό να το κάνει με βιώσιμο τρόπο για το περιβάλλον, κοινωνικά υπεύθυνο, εξασφαλίζοντας την κερδοφορία της, τη μελλοντική της ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας στο ακέραιο.

Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε ευθύνη απέναντι στους ανθρώπους μας, στην κοινωνία, στο περιβάλλον και στους συνεργάτες μας και επιστρέφουμε αξία με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

  • Στηρίζουμε τους ανθρώπους μας οικονομικά, ηθικά, συναισθηματικά και παραμένουμε πλάι τους έμπρακτα και με ενσυναίσθηση. Τον τελευταίο χρόνο προχωρήσαμε σε αυξήσεις και πρόσθετες παροχές ύψους 8,5 εκατομμυρίων. Ενώ για το 2024 το ποσό αυτό φτάνει στα 14 εκατομμύρια για τους εργαζόμενους στα Καταστήματα και τα Κέντρα Διανομής.
  • Στηρίζουμε πάνω από 200 φορείς, ιδρύματα και κοινωνικά παντοπωλεία σε όλη την Ελλάδα με δωρεές τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.
  •  Συμμετέχουμε ενεργά στην προσπάθεια μείωσης της σπατάλης τροφίμων. Μέσω της συνεργασίας μας με το «Μπορούμε» και την Τράπεζα Τροφίμων, από το 2017, έχουμε σώσει πάνω από 2.900.000 μερίδες τροφίμων.
  • Δωρίζουμε είδη πρώτης ανάγκης σε κάθε φυσική καταστροφή που πλήττει τη χώρα μας.
  • Το 2022 ανακυκλώσαμε 3.905 τόνους υλικών. Συγκεκριμένα, ανακυκλώνουμε 8 διαφορετικά υλικά (χαρτί, πλαστικό, ηλεκτρικό – ηλεκτρονικό εξοπλισμό, μέταλλα, έλαια, υφάσματα, μπαταρίες, αποτσίγαρα).
  • Σε συνεργασία με τους προμηθευτές μας υλοποιούμε πάνω από 25 δράσεις κάθε χρόνο για το περιβάλλον, την κοινωνία, την ενδυνάμωση των γυναικών και άλλα, στηρίζοντας αξιόλογους φορείς.

Στη METRO, επενδύουμε σταθερά στη μείωση του ενεργειακού μας κόστους και ταυτόχρονα στη μείωση του ανθρακικού μας αποτυπώματος. Από το 2015 έχουμε επενδύσει περισσότερα από 66 εκατ. ευρώ στην ανανέωση του εξοπλισμού ψύξης, φωτισμού και κλιματισμού και έχουμε πετύχει ήδη 38% μεσοσταθμική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Εγκαθιστούμε 97 φωτοβολταϊκούς σταθμούς στις στέγες των κτιρίων μας −μία επένδυση 18 εκατ. ευρώ− και πρόσφατα υπογράψαμε μία συμφωνία PPA με ένα αιολικό πάρκο που κατασκευάζεται στο Δίστομο.

Όλες αυτές οι δράσεις γίνονται στο πλαίσιο του στόχου που έχουμε θέσει για την ενεργειακή ουδετερότητα των εγκαταστάσεων μας.

Σε έναν κόσμο που αλλάζει με καταιγιστικούς ρυθμούς και ο πλανήτης απειλείται ολοένα και περισσότερο, οι εταιρείες οφείλουν να διατηρούν μεν τον εμπορικό τους προσανατολισμό, αλλά να επιχειρούν με διαφάνεια και αξιοπιστία, με αξίες και συναίσθηση της κοινωνικής τους ευθύνης.

Τα σουπερμάρκετ αποτελούν ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Στη METRO, το business και το purpose είναι έννοιες αλληλοτροφοδοτούμενες. Το business τροφοδοτεί το purpose και έτσι ευθυγραμμίζεται ο επιχειρηματικός σκοπός και οι αξίες της επιχείρησης με τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές δραστηριότητές, δημιουργώντας τόσο οικονομική αξία όσο και προστιθέμενη αξία για την κοινωνία και τους πελάτες.

*Το άρθρο συμπεριλαμβάνεται στο CEO Initiative Book 2023