Mετρό Θεσ/νίκης: «Ένα από τα ομορφότερα του κόσμου» – Τι αναφέρει ο γερμανικός τύπος

Mετρό Θεσ/νίκης: «Ένα από τα ομορφότερα του κόσμου» – Τι αναφέρει ο γερμανικός τύπος
(Ξένη Δημοσίευση) Άποψη των εγκαταστάσεων του μετρό κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων για την παράδοση του έργου του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, στο αμαξοστάσιο Πυλαίας, όπου βρίσκεται εγκατεστημένο και το υπερσύγχρονο κέντρο ελέγχου της ασφαλούς λειτουργίας του, το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024. Τα εγκαίνια τελέσθηκαν παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Εχθές, Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ξενάγησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, στον αρχαιολογικό χώρο και στα ευρήματα των ανασκαφών, κατά τη διάρκεια των αποκαλυπτηρίων του Σταθμού Βενιζέλου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πώς καταγράφουν γερμανικά ΜΜΕ τις πρώτες εντυπώσεις από το μετρό της Θεσσαλονίκης που εγκαινιάστηκε μετά από δεκαετίες αναμονής. Επίσης oι απεργίες στην VW στον Τύπο.  

Ως ένα από τα «ομορφότερα μετρό του κόσμου» χαρακτηρίζει το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF το μετρό της Θεσσαλονίκης που εγκαινιάστηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο μετά από αναμονή και κατασκευαστικές περιπέτειες δεκαετιών. «Πολλές από τις υπερσύγχρονες στάσεις του είναι εντυπωσιακές και ενταγμένες μέσα σε αρχαιολογικά μνημεία», αναφέρει το ZDF. Αλλά γιατί ήταν τόσο δύσκολη η κατασκευή του;

Μεταξύ άλλων το γερμανικό δίκτυο αναφέρει: «(…) Oι κατασκευαστές συναντούσαν διαρκώς αρχαιολογικά ευρήματα στα υπόγεια τούνελ, μεταξύ αυτών αρχαίους δρόμους και τείχη. Το κραταιό Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ζητούσε συνεχώς να σταματήσουν τα έργα. Αρχαιολόγοι, Βυζαντινολόγοι, Ενώσεις Επιστημόνων και πρωτοβουλίες πολιτών αξιολογούσαν τα ευρήματα κι έτσι οι εργασίες κάθε φορά καθυστερούσαν για μήνες ή χρόνια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στη συνέχεια στα περίπου 300.000 αρχαιολογικά ευρήματα και ειδικότερα στον εντυπωσιακό σταθμό της Βενιζέλου στο κέντρο της πόλης: «με 3.500 τετραγωνικά μέτρα μοιάζει περισσότερο με μουσείο παρά με στάση του μετρό. Αρχικά, εδώ υπήρχε μια διασταύρωση της οδού Decumanus Maximus, από την ύστερη αρχαιότητα με πύλες, καταστήματα, εργαστήρια, κίονες και λοιπά τεχνουργήματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Deutsche Welle