Μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην υπηρεσία της ΙΚΕΑ

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην υπηρεσία της ΙΚΕΑ
A view of the IKEA store in Chongqing, China, on March 13, 2024. The Swedish home improvement retail giant IKEA is cutting prices in several countries as global inflation slows. Tolga Oncu, head of retail at Ingka Group, the largest operator of IKEA stores, is saying that they are expanding their price cuts in all markets around the world in 2024. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Μια έκθεση από τους New York Times υπογραμμίζει πώς τα drones αποθήκης βοηθούν στη «μείωση της επαναλαμβανόμενης καταπόνησης και των κινδύνων τραυματισμού που συνδέονται με τη χειρωνακτική εργασία σε επιχειρήσεις logistics και εκπλήρωσης».

Το 2021, η ΙΚΕΑ ξεκίνησε μια συνεργασία με την Verity, έναν πάροχο τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής, για την ανάπτυξη μιας πλήρως αυτόνομης λύσης με drone για τις αποθήκες της. Το πρώτο μη επανδρωμένο αεροσκάφος πέταξε στην ΙΚΕΑ της Ελβετίας και σήμερα, περισσότερα από 250 μη επανδρωμένα αεροσκάφη λειτουργούν σε 73 τοποθεσίες, σε εννέα χώρες.

Η εφαρμογή των επιχειρησιακών drones 24/7 μεταμορφώνει τη διαχείριση των αποθεμάτων της ΙΚΕΑ, ενισχύοντας σημαντικά την επιχειρησιακή αποδοτικότητα, ενώ παράλληλα βελτιώνει την παραγωγικότητα των συναδέλφων. Το νέο σύστημα επιτρέπει τον ταυτόχρονο έλεγχο της απογραφής, εξαλείφοντας την ανάγκη να μπλοκάρονται διάδρομοι και να διακόπτονται οι ροές εργασίας.

Ο Tommy Niemierowski, Fulfilment Project Implementation Manager, ΙΚΕΑ Βέλγιο, εξηγεί: «Η εφαρμογή μιας λύσης που κάνει πραγματικά τη διαφορά στις αποθήκες μας είναι μια εξαιρετικά ικανοποιητική εμπειρία. Η ίδια η διαδικασία εγκατάστασης είναι σχετικά απλή, ενώ η ανταμοιβή είναι μνημειώδης, καθώς διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ των διαφόρων εμπλεκόμενων φορέων».

Μια έκθεση από τους New York Times υπογραμμίζει πώς τα drones αποθήκης βοηθούν στη «μείωση της επαναλαμβανόμενης καταπόνησης και των κινδύνων τραυματισμού που συνδέονται με τη χειρωνακτική εργασία σε επιχειρήσεις logistics και εκπλήρωσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με τον Parag Parekh, Global CDO της ΙΚΕΑ Retail (Ingka Group), ”Τα drones της ΙΚΕΑ χρησιμοποιούν έναν αλγόριθμο βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίζουν και να φωτογραφίζουν τις θέσεις αποθήκευσης προϊόντων. Επιπλέον, οι πτήσεις των drone είναι προσχεδιασμένες, χρησιμοποιώντας ένα προσαρμοσμένο σύστημα εντοπισμού θέσης σε εσωτερικούς χώρους για την πλοήγηση στα υψηλότερα επίπεδα των αποθηκευτικών χώρων (για τα επίπεδα 3 και πάνω). Εξοπλισμένα με δυνατότητες ανίχνευσης εμποδίων, αυτά τα drones μπορούν να αποφεύγουν συγκρούσεις αλλάζοντας τη διαδρομή τους». Σύμφωνα με την εταιρεία, η λύση συμμορφώνεται με όλες τις απαιτήσεις της αξιολόγησης του απορρήτου των δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας, της ακεραιότητας και της ιδιωτικής ζωής των συναδέλφων.

Μετά από μια επιτυχημένη δοκιμή στο Κέντρο Διανομής Winterslag, η ΙΚΕΑ επιδιώκει να επεκτείνει περαιτέρω τη λύση στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, ξεκινώντας με το Κέντρο Διανομής Perryville, ΙΚΕΑ ΗΠΑ, όπου η εγκατάσταση ξεκίνησε αυτό το καλοκαίρι. Επιπλέον, η ΙΚΕΑ εργάζεται για την αναβάθμιση της λύσης με νέες λειτουργίες. Οι μελλοντικές εξελίξεις περιλαμβάνουν τη διερεύνηση λειτουργιών ελέγχου φορτίων μονάδων και ραφιών, καθώς και τη βελτίωση της συνιστώσας ανάλυσης και διορατικότητας της λύσης. Όπως εξηγεί ο Marcus Baumgartner, Head of Fulfilment & Core services, IKEA Retail (Ingka Group) ”Συνεχίζουμε να αγκαλιάζουμε τα οφέλη της τεχνολογίας και της καινοτομίας, στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια καλύτερη εμπειρία για τους πελάτες μας και έναν πιο εργονομικό χώρο εργασίας για τους συνεργάτες μας”.

Ο Claes Lindgren, Global Category Area Manager Logistics Services (Inter IKEA Group) συμφωνεί με τον Marcus: «Τα drones είναι ένα καλό παράδειγμα όπου μπορούμε να πετύχουμε ένα win-win και στους δύο αυτούς τομείς- απλοποιώντας τις διαδικασίες μας στις μονάδες logistics και, ως εκ τούτου, εξασφαλίζοντας καλύτερη ακεραιότητα των αποθεμάτων που οδηγεί σε καλύτερη εμπειρία για τους πελάτες».

Οι πτήσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών είναι προσχεδιασμένες με ένα προσαρμοσμένο σύστημα εντοπισμού θέσης σε εσωτερικούς χώρους και οι συσκευές είναι εξοπλισμένες με δυνατότητες ανίχνευσης εμποδίων για την αποφυγή συγκρούσεων. Σύμφωνα με την Ikea, η λύση πληροί όλες τις απαιτήσεις όσον αφορά την ασφάλεια, την ακεραιότητα και την ιδιωτικότητα των συναδέλφων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: