Μια 55χρονη επιχειρηματίας είναι η νέα πρόεδρος της Ισλανδίας

Μια 55χρονη επιχειρηματίας είναι η νέα πρόεδρος της Ισλανδίας
Photo:
Ο πρόεδρος, ο οποίος εκλέγεται για τετραετή θητεία, έχει περιορισμένες πολιτικές εξουσίες, αλλά συχνά λειτουργεί ως ενωτική φιγούρα.

Η Χάλα Τομασντότιρ, μια Ισλανδή επιχειρηματίας, αναδείχθηκε την Κυριακή νικήτρια των προεδρικών εκλογών στο βορειοατλαντικό κράτος και θα αναλάβει τον κυρίως εθιμοτυπικό ρόλο από τον Γκούντνι Γιόχανεσον, όπως μετέδωσε ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας RUV.

Η Tomasdottir, 55 ετών, έλαβε το 34% των ψήφων που δόθηκαν το Σάββατο και επικράτησε της πρώην πρωθυπουργού Κάτριν Γιάκομπσντοτιρ, η οποία παραιτήθηκε από πρωθυπουργός τον Απρίλιο για να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος, αλλά συγκέντρωσε μόνο το 25% των ψήφων, σύμφωνα με το RUV.

Ο πρόεδρος, ο οποίος εκλέγεται για τετραετή θητεία, έχει περιορισμένες πολιτικές εξουσίες, αλλά συχνά λειτουργεί ως ενωτική φιγούρα στο νησιωτικό έθνος των σχεδόν 400.000 κατοίκων.

Η Ισλανδία, μέλος του ΝΑΤΟ, επλήγη πρόσφατα από πολυάριθμες ηφαιστειακές εκρήξεις νότια της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ, οι οποίες προκάλεσαν την επ’ αόριστον εκκένωση χιλιάδων ανθρώπων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com