Μια αλήθεια 1,4 τρισ. δολαρίων που αφορά τις αμοιβές των προσφύγων παγκοσμίως
- 27/07/2019, 14:54
- SHARE
του Bernhard Warner
Ανεπαρκώς αμειβόμενοι. Υποαπασχολούμενοι. Και η παγκόσμια οικονομία χάνει 1.4 τρισεκατομμύρια δολάρια λόγω αυτού του γεγονότος.
Αυτή είναι η εκτίμηση μιας εκτενούς νέας έκθεσης που μελετά την ανεκμετάλλευτη οικονομική – για να μην αναφέρουμε την κοινωνική – αξία των γυναικών προσφύγων, η οποία κυκλοφόρησε την Τετάρτη από το Ινστιτούτο Georgetown για τις Γυναίκες, την Ειρήνη και την Ασφάλεια Γυναικών (Georgetown Institute for Women, Peace and Security – GIWPS), κι από τη Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης (International Rescue Committee – IRC).
Οι γυναίκες πρόσφυγες δεν αντιμετωπίζουν απλώς ένα μισθολογικό χάσμα που καθιστά και πάλι επίκαιρο το σύνθημα «ίσες αμοιβές!». Συστηματικά, αποκλείονται από την αγορά εργασίας μέσω περιοριστικών εργατικών νόμων, αυξημένων απειλών βίας, κάθε μορφής διακρίσεων, καθώς και ρυθμιστικών και διοικητικών εμποδίων στις χώρες υποδοχής τους.
Όλα αυτά προκαλούν μεγάλες απώλειες στην παγκόσμια οικονομία. Οι συντάκτες της έκθεσης υπολογίζουν ότι εάν αυτά τα χάσματα απασχόλησης και απολαβών έκλειναν, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξανόταν κατά 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. (Προσθέστε τους άνδρες και τις γυναίκες πρόσφυγες μαζί, και η εκτίμηση αυξάνεται στα 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια).
Μόνο στις ΗΠΑ, ο αποκλεισμός των γυναικών προσφύγων από την οικονομία κοστίζει στη χώρα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Από την Ουάσινγκτον μέχρι τις Βρυξέλλες, η μεταναστευτική πολιτική διχάζει τις χώρες εκ των έσω, με τους ηγέτες στα δεξιά και στα αριστερά του πολιτικού χάσματος να εκφράζουν έντονα διαφορετικές θέσεις για το πώς πρέπει οι κυβερνήσεις να διαχειριστούν τις μεταναστευτικές ροές – εκτιμάται ότι υπάρχουν 70 εκατομμύρια εκτοπισμένοι σε όλο τον κόσμο.
Οι σκληροπυρηνικοί πολιτικοί και η βάση τους θέλουν να τεθούν περισσότερα εμπόδια για τους νεοεισερχομένους στις εγχώριες αγορές εργασίας. Αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση Trump επεδίωξε να εξασφαλίσει εκτεταμένες εξουσίες για να επιταχύνει την απέλαση ατόμων που βρίσκονται χωρίς χαρτιά στη χώρα.
Οι οικονομολόγοι και οι ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των πολιτών, εν τω μεταξύ, έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι, αποκλείοντας αυτή την ομάδα από την αγορά εργασίας, πλήττεται ολόκληρη η οικονομία. Οι γονείς των προσφύγων συχνά αναγκάζονται να κρατάνε τα παιδιά τους εκτός σχολείου και οι δεξιότητές τους ως καταστηματάρχες, τεχνίτες και επιχειρηματίες δεν επιτρέπεται ποτέ να ευδοκιμήσουν στην αγορά.
«Αυτό δεν είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος», δήλωσε η Melanne Verveer, εκτελεστική διευθύντρια του GIWPS. «Όταν οι γυναίκες πρόσφυγες απασχολούνται δημιουργικά, επωφελούνται αυτές και οι οικογένειές τους – μαζί με τις κοινότητές τους και τις χώρες υποδοχής. Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την ανάγκη εποπτικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγής πολιτικής για την απελευθέρωση των δυνατοτήτων των γυναικών προσφύγων».
Η έκθεση εστίασε στην Τουρκία, την Ουγκάντα, τον Λίβανο, την Ιορδανία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ – έξι χώρες που φιλοξενούν μαζί σχεδόν οχτώ εκατομμύρια πρόσφυγες ή το 40% του παγκόσμιου προσφυγικού πληθυσμού. Οι συντάκτες στη συνέχεια προέβαλαν τα ευρήματά τους στις 30 κορυφαίες χώρες υποδοχής προσφύγων που φιλοξενούν το 90% των προσφύγων σε όλο τον κόσμο.
Πηγή: fortune.com