Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Νότιας Κορέας ίσως είναι μία τεράστια απάτη
- 20/03/2016, 15:00
- SHARE
Αυτό ισχυρίζεται μία έκθεση της ομάδας ‘Ghost Raven Research’.
Αν η ομάδα με τον τίτλο ‘Ghost Raven Research’ έχει δίκιο, τότε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Νότιας Κορέας – η μεγαλύτερη εταιρεία βιοτεχνολογίας της χώρας – ίσως είναι μία μεγάλη απάτη. Στις αρχές του μήνα, η ανώνυμη ερευνητική ομάδα δημοσίευσε μία έκθεση σύμφωνα με την οποία η Celltrion, μία εταιρεία βιοτεχνολογίας αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι μία τεράστια λογιστική απάτη και ότι περίπου το 90% του τζίρου της εταιρείας είναι ψεύτικος.
Η έκθεση παρουσιάζει ενδιαφέρον: ισχυρίζεται ότι στην εταιρεία υπάρχει ένα λογιστικό σχήμα που παραπέμπει στην Enron και παρουσιάζει ένα έντονα ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον με δομικές δυσκολίες που θα είναι δύσκολο να ξεπεραστούν, όπως και στην περίπτωση της Theranos. Οι κατηγορίες θυμίζουν και τα λογιστικά τρικ για τα οποία κατηγορήθηκε η Valeant πέρυσι από έναν «σορτάκια».
Όμως, η Celltrion, η οποία παράγει φάρμακα που αντιγράφουν καθιερωμένα φάρμακα για τα οποία παύουν να ισχύουν οι πατέντες, έλαβε το πράσινο φως από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Ένα συμβουλευτικό πάνελ έκρινε ότι το βιοπαρεμφερές του φαρμάκου Remicade για την αρθρίτιδα πρέπει να εγκριθεί στις ΗΠΑ. Και η Celltrion υπέγραψε συμφωνία προώθησης με την Pfizer για τη διανομή του φαρμάκου.
Τα βιοπαρεμφερή μοιάζουν με τα γενόσημα φάρμακα. Η διαφορά είναι ότι τα φάρμακα που τα βιοπαρεμφερή προσπαθούν να αντιγράψουν είναι πιο σύνθετα απ’ τα αντίστοιχα της αγοράς γενόσημων, και η σύσταση του αντιγράφου δεν είναι πάντα ακριβώς ίδια με εκείνη του αρχικού.
Μιλώντας σ’ ένα συνέδριο της JPMorgan νωρίτερα φέτος, ο οικονομικός διευθυντής της Roche, Άλαν Χίπε, είπε: «Η επίδραση των βιοπαρεμφερών έρχεται». Το 2018, θα λήξουν οι πατέντες για τρία φάρμακα της Roche – MabThera, Herceptin και Avastin. Αυτή η λήξη των πατεντών αναμένεται να περιορίσει τις πωλήσεις μόλις εισαχθούν βιοπαρεμφερείς εκδοχές στην αγορά τα επόμενα έτη.
Η έκθεση της Ghost Raven επικεντρώνεται στη λογιστική, και όχι στην επιστήμη. Σύμφωνα με την έκθεση, η Celltrion Healthcare είναι θυγατρική της εταιρείας με σκοπό τη διάθεση των φαρμάκων της Celltrion. Να πώς δουλεύει το σύστημα: Η Celltrion είναι η μητρική εταιρεία που αναπτύσσει και παράγει τα φάρμακα. Στη συνέχεια, τα πουλά στην Celltrion Healthcare. Αυτή είναι υπεύθυνη για την πώληση των φαρμάκων στο κοινό.
Το πρόβλημα, σύμφωνα με την Ghost Raven, είναι ότι σχεδόν 98% των εσόδων της Celltrion προέρχονται από πωλήσεις που έκανε στη δική της θυγατρική. Ακόμα χειρότερα, η θυγατρική δεν έχει καταφέρει να διαθέσει τα περισσότερα φάρμακα. Σύμφωνα με την έκθεση, λιγότερο από 18% των προϊόντων που αγοράστηκαν από τη θυγατρική της Celltrion κατέληξαν στους καταναλωτές, και άρα η εταιρεία διαθέτει ένα τεράστιο απόθεμα απούλητων φαρμάκων.
Επιπλέον, η Ghost Raven επισημαίνει ότι στη θεωρία τα κόστη της Celltrion Healthcare θα έπρεπε να αντιστοιχούν στα έσοδα απ’ τις πωλήσεις της μητρικής εταιρείας, αλλά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει ούτε κατά προσέγγιση.
Η Celltrion σχολίασε την έκθεση: «Πιστεύουμε ότι οι ‘σορτάκηδες’ μετοχών της Celltrion είχαν τεράστιες ζημιές και διαδίδουν αυτές τις ψευδείς αιτιάσεις για να αντισταθμίσουν αυτές τις ζημιές».