Μια απομονωμένη νησιωτική χώρα είναι φορολογικός παράδεισος για τους ζάμπλουτους

Μια απομονωμένη νησιωτική χώρα είναι φορολογικός παράδεισος για τους ζάμπλουτους
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το Καταπίστευμα των Νήσων Κουκ είναι το πραγματικό «χρυσό πρότυπο» στην προστασία του πλούτου, λένε οι ειδικοί.

Της Alicia Adamczyk

Οι Νήσοι Κουκ βρίσκονται στον Νότιο Ειρηνικό, περίπου στα μισά της απόστασης μεταξύ της Νέας Ζηλανδίας και της Χαβάης. Έχουν περίπου 15.000 κατοίκους – και δισεκατομμύρια σε περιουσιακά στοιχεία από τους ζάμπλουτους από όλο τον κόσμο.

H συγκεκριμένη νησιωτική χώρα έχει γίνει ένας από τους πιο δημοφιλείς υπεράκτιους προορισμούς καταπιστευμάτων τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι το μέρος όπου κάποιος δισεκατομμυριούχος Αμερικανός τιτάνας της τεχνολογίας ή κάποιος ευκατάστατος χειρουργός μπορεί να πάει για να απολαύσει τους κοραλλιογενείς υφάλους, τα τροπικά δάση και τις τιρκουάζ λιμνοθάλασσες και στη συνέχεια να προστατεύσει εκατομμύρια σε περιουσιακά στοιχεία από πιστωτές και δικαστήρια των ΗΠΑ.

Ενώ τα νησιά Κέιμαν και η Ελβετία είναι εδώ και πολύ καιρό συνώνυμα με την απόκρυψη χρημάτων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, το Καταπίστευμα των Νήσων Κουκ είναι το πραγματικό «χρυσό πρότυπο» στην προστασία του πλούτου, λένε οι ειδικοί.

Ξεκινώντας στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η χώρα εφάρμοσε ένα μοναδικό σύστημα καταπιστευμάτων σχεδιασμένο να προσφέρει οφέλη στην παγκόσμια ελίτ που όμοιό του δεν μπορούν να βρουν πουθενά αλλού στον κόσμο. Για τους Αμερικανούς, αυτά τα οφέλη περιλαμβάνουν την προστασία των περιουσιακών τους στοιχείων από πιστωτές των ΗΠΑ, τη μη αποδοχή αποφάσεων από δικαστήρια των ΗΠΑ και τη μη παροχή δημόσιου μητρώου για τα καταπιστεύματα. Είναι παράνομο να ονοματίσει κανείς οποιονδήποτε κατέχει κάποιο καταπίστευμα ή να αποκαλύψει την αξία του.

Ιδού πως λειτουργεί. Ο ιδρυτής πρέπει να βρει μια επαγγελματική εταιρεία καταπιστεύματος που βρίσκεται στις Νήσους Κουκ για να ενεργεί ως διαχειρίστρια, η οποία έχει άδεια και δεσμεύεται από την Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας ή την FSC, ένα ανεξάρτητο κυβερνητικό όργανο υπεύθυνο για τη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Όταν ο πελάτης δημιουργήσει το καταπίστευμα, επιλέγει έναν δικαιούχο, ο οποίος μπορεί να είναι ακόμη και ο εαυτός του. Στη συνέχεια, μεταφέρει σε αυτόν τόσο υλικά όσο και άυλα περιουσιακά στοιχεία, που κυμαίνονται από έργα τέχνης και ακίνητη περιουσία μέχρι κρυπτονομίσματα και δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Αυτό γίνεται συχνά μέσω μιας εταιρείας «κελύφους» για να παρέχεται ακόμη μεγαλύτερη κάλυψη. Τεχνικά, τα περιουσιακά στοιχεία είναι πλέον ιδιοκτησία του καταπιστεύματος, όχι του ιδιώτη. (Και ο πελάτης δεν χρειάζεται να ταξιδέψει στη χώρα, η οποία είναι γεωγραφικά απομονωμένη· όλα αυτά μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά).

«Δημιουργούμε μια δομή που δύσκολα μπορεί κανείς να την παραβιάσει», λέει ο Μπλέικ Χάρις, δικηγόρος προστασίας περιουσιακών στοιχείων που έχει συνεργαστεί με πελάτες για τη δημιουργία καταπιστευμάτων στις Νήσους Κουκ την τελευταία δεκαετία. «Και είναι απόλυτα ηθικό. Είναι απαραίτητο να προστατεύσετε τον εαυτό σας».

Αλλά το γεγονός ότι η χώρα είναι σε μεγάλο βαθμό απρόσιτη από τα δικαστήρια των ΗΠΑ ή άλλα ξένα δικαστήρια ελκύει όσους έχουν ελάχιστους ηθικούς ενδοιασμούς. Αν και η χώρα προσπάθησε να καταρρίψει την εικόνα της ότι είναι μυστικός φορολογικός παράδεισος – έχει το FSC και έχει ψηφίσει νομοθεσία κατά του ξεπλύματος χρήματος – τα καταπιστεύματά της εμφανίστηκαν εκτενώς στα Panama και Pandora Papers. Εκεί γινόταν λόγος για τη χρήση καταπιστευμάτων από Ρώσους ολιγάρχες, παγκόσμιους ηγέτες, δισεκατομμυριούχους και διασημότητες. Πριν από μια δεκαετία, μια συλλογή εγγράφων που αναλύθηκαν από τους New York Times και άλλα ειδησεογραφικά μέσα αποκάλυψε ότι ο Ρ. Άλεν Στάνφορντ, ένας εγκληματίας που έστησε μια απάτη τύπου πυραμίδας ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έκρυβε εκατομμύρια δολάρια εκεί, όπως και άλλοι εγκληματίες.

Οι Νήσοι Κουκ κερδίζουν χρήματα από τα τέλη εγγραφής, τους φόρους στις εταιρείες καταπιστεύματος και άλλες υπηρεσίες που σχετίζονται με τα καταπιστεύματα. Μετά τον τουρισμό, οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με τα υπεράκτια καταπιστεύματα είναι ο κορυφαίος οικονομικός μοχλός της χώρας.

Ωστόσο, ο Χάρις τονίζει ότι τα υπεράκτια καταπιστεύματα είναι απολύτως νόμιμες οντότητες για πλούσιους που ενδιαφέρονται για την προστασία των περιουσιακών τους στοιχείων – και δεν πρέπει να ντρέπονται για τη χρήση τους. Τα υπεράκτια καταπιστεύματα μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των περιουσιακών στοιχείων για δικαιούχους όπως τα παιδιά, λέει, ή από πιστωτές ή άλλους που αναζητούν κάποια γρήγορη πληρωμή από τους εξαιρετικά πλούσιους. Και πιστεύει ότι έχουν μια θέση στον οικονομικό προγραμματισμό του τοπ 1% στον κόσμο – ή ακόμα και του τοπ 10%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com