Μια εφοδιαστική αλυσίδα ουδέτερου άνθρακα μπορεί να φέρει τεράστιες αυξήσεις τιμών
- 02/10/2021, 19:30
- SHARE
της Megan Leonhardt
Πολλές από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες εταιρείες, όπως η Apple, η British Airways, η Ford και η Nestle, έχουν δεσμευτεί να επιτύχουν μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για τις αλυσίδες εφοδιασμού και τα προϊόντα τους έως το 2050 ή νωρίτερα. Αποδεικνύεται όμως ότι κάτι τέτοιο μπορεί να μην είναι τόσο απαγορευτικά ακριβό όσο πίστευαν κάποτε.
«Μερικές φορές υποτιμούμε πόση πρόοδος μπορεί να επιτευχθεί με πολύ αποδοτικό ως προς το κόστος τρόπο», δήλωσε ο Rich Lesser, διευθύνων σύμβουλος της Boston Consulting Group, κατά τη διάρκεια του Global Sustainability Forum του Fortune την Τρίτη.
Η BCG ανέλυσε τις οκτώ κορυφαίες παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού – τρόφιμα, κατασκευές, μόδα, ταχέως κινούμενα καταναλωτικά αγαθά, ηλεκτρονικά, αυτοκινητοβιομηχανία, επαγγελματικές υπηρεσίες και εμπορευματικές μεταφορές- και διαπίστωσε ότι η επίτευξη μηδενικών εκπομπών στην αλυσίδα εφοδιασμού θα αυξήσει το κόστος των καταναλωτών μόνο κατά 1% έως 4%.
Για παράδειγμα, ένα αυτοκίνητο που πωλείται στην Ευρώπη προβλέπεται να κοστίζει 30.000 ευρώ (ή περίπου 35.040 δολάρια) το 2030, δήλωσε ο Lesser. Αλλά η παραγωγή του αυτοκινήτου σε ένα περιβάλλον με μηδενικές καθαρές εκπομπές άνθρακα θα πρόσθετε μόνο περίπου 600 ευρώ (ή περίπου 700 δολάρια) στο τελικό κόστος του οχήματος – μια διαφορά περίπου 2%, δήλωσε ο Lesser.
«Ναι, ο χάλυβας, το αλουμίνιο, η μπαταρία, το πλαστικό αυξάνονται σημαντικά στην τιμή, αλλά αν τσεκάρετε πόσο κοστίζουν αυτά τα πράγματα σε ένα αυτοκίνητο σήμερα μέχρι την τελική τιμή, εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό κλάσμα», ανέφερε ο Lesser. «Και τα ίδια μαθηματικά ισχύουν είτε εξετάζετε τα τρόφιμα, είτε εξετάζετε τα smartphones, είτε εξετάζετε μια ολόκληρη σειρά προϊόντων που αγοράζουν οι άνθρωποι».
Στην πραγματικότητα, ο Lesser δήλωσε ότι περίπου το 40% της αποανθρακοποίησης της αλυσίδας εφοδιασμού μπορεί να γίνει με λιγότερο από 10 ευρώ ανά τόνο. Ένα άλλο 40% της απαλλαγής από τον άνθρακα μπορεί να γίνει με λιγότερο από 100 ευρώ ανά τόνο. Το τελευταίο 20%, ωστόσο, ο Lesser είπε ότι είναι πραγματικά ακριβό και χρειάζεται τεχνολογικές ανακαλύψεις για να μειωθεί το κόστος. «Αλλά δεν πρέπει να υποτιμήσουμε ότι μπορούμε να κάνουμε τεράστια πρόοδο χωρίς τεράστιο κόστος, αξιοποιώντας τεχνολογία που συχνά υπάρχει ήδη», πρόσθεσε.
Η οικονομική δυνατότητα πραγματοποίησης αυτών των αλλαγών, καθώς και η αυξανόμενη αίσθηση του επείγοντος, οδήγησαν πραγματικά σε μια «αλλαγή βήματος» τα τελευταία ένα ή δύο χρόνια στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται αυτό το θέμα στην κορυφή των ηγέτιδων εταιρειών, δήλωσε ο Lesser.
Και οι μεγάλες εταιρείες είναι σε θέση να προωθήσουν πραγματικά την αλλαγή. «Οι μεγάλες εταιρείες του κόσμου με αυτές τις ατελείωτες παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού έχουν τεράστια δύναμη να διαμορφώσουν το τι συμβαίνει όχι μόνο κοντά στην έδρα της εταιρείας τους, αλλά και στις μακρινές αλυσίδες εφοδιασμού τους που εκτείνονται σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Lesser.
Αν οι εταιρείες μπορούν να κάνουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους και τους βασικούς τους εταίρους να συνειδητοποιήσουν πόσο σημαντικό είναι αυτό, τόσο περισσότεροι οργανισμοί θα αναλάβουν δεσμεύσεις με προοπτική για το μέλλον «Αυτό που μου δίνει κάποια αισιοδοξία είναι ότι μπορούμε να προχωρήσουμε τον κόσμο πιο γρήγορα, και όχι μόνο θύλακες του κόσμου», κατέληξε ο Lesser.
Πηγή: Fortune.com