Μία Ελληνίδα της Google στα πιο υποσχόμενα πρόσωπα της τεχνολογίας
- 19/10/2018, 14:40
- SHARE
Η Μαρίλη Νίκα αποδεικνύει ότι οι γυναίκες μπορούν να κατακτήσουν τον χώρο της τεχνολογίας λαμβάνοντας το βραβείο «Γυναίκα της Χρονιάς 2018».
Οι Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού έχουν αποδείξει περίτρανα στην πορεία των χρόνων πως, μέσω των γνώσεων, της εργατικότητας και του πνεύματος που διαθέτουν, μπορούν να αγγίξουν την επιτυχία και να συμβάλλουν με τα επιτεύγματά τους στην εξέλιξη της ανθρωπότητας.
Ανάμεσα σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και η Μαρίλη Νίκα, μία δυναμική γυναίκα, η οποία αν και αρχικά σπούδασε Ναυτιλιακά, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της, και να ασχοληθεί με την πληροφορική – το μεγάλο της όνειρο.
Πραγματοποίησε λοιπόν το μεταπτυχιακό της στον τομέα της πληροφορικής στο Imperial College του Λονδίνου, ενώ για την εκπόνηση του διδακτορικού της έλαβε, ως πρώτη Ελληνίδα, την υποτροφία Anita Borg (Women Techmakers) από την Google, τον θεσμό που προωθεί τις σπουδές των γυναικών στην Πληροφορική.
Με τις υπόλοιπες νικήτριες του διαγωνισμού, είχε βρεθεί τότε στα κεντρικά της Google στην Ελβετία προκειμένου να παρακολουθήσουν σεμινάρια και να κάνουν επαφές με την κοινότητα. Η εμπειρία απέδωσε, αφού έκτοτε έλαβε προσφορά για εργασία παράλληλα με τις σπουδές της ως Data Scientist στη Facebook και ύστερα ως Product Manager στα κεντρικά της Google στην Καλιφόρνια, την εταιρεία όνειρο για κάθε προγραμματιστή της γενιάς της.
«Ήταν ένα καταπληκτικό πρόγραμμα. Εκτός από τους πόρους που μου προσέφεραν, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω καταξιωμένους μέντορες από την Google, οι οποίοι με καθοδήγησαν και μου έδωσαν τις κατάλληλες συμβουλές ούτως ώστε να είμαι προετοιμασμένη για την ένταξή μου σε τόσο μεγάλες εταιρείες», δηλώνει η ίδια στο Fortune.
Ένα όνειρο που έγινε…πραγματικότητα
Με εμπειρία εργασίας ήδη έξι ετών στην Google, η Μαρίλη σήμερα εργάζεται στο κομμάτι της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence – ΑΙ) στο τμήμα του «ψηφιακού οδηγού» (Google Assistant) και συγκεκριμένα το αντικείμενο εργασίας της άπτεται στις τεχνολογίες φωνής των συσκευών Google Home, οι οποίες λειτουργούν ως «βοηθοί» για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των ανθρώπων. Μία από τις εργασίες που είχε αναλάβει η ίδια είναι η ένταξη 30 νέων γλωσσών στην «κατανόηση» της Google, συμπεριλαμβανομένης και της Ελληνικής γλώσσας αλλά και των greeklish.
Πώς είναι όμως να εργάζεται κανείς στη Google; Η Μαρίλη απαντά πως οι ρυθμοί είναι μεν γρήγοροι, ωστόσο είναι στο «χέρι» του καθενός να ρυθμίσει το πρόγραμμά του. «Στην αρχή όταν βλέπεις πόσο άνετοι και φιλικοί είναι όλοι, αγχώνεσαι. Όσο περνά όμως ο καιρός, συνειδητοποιείς ότι ακριβώς επειδή αισθάνεσαι τόσο άνετα μπορείς να παράγεις και να έχεις ιδέες για να εφεύρεις καινοτόμα και έξυπνα προϊόντα μέσα από τις επιστήμες πληροφορικής». Κατά την ίδια, τα βασικά προσόντα που πρέπει να έχει ένας υποψήφιος εργαζόμενος για να ενταχθεί σε μία από τις πιο πολύτιμες εταιρείες του κόσμου είναι η επικοινωνία, το πνεύμα συνεργασίας και η ικανότητα κριτικής σκέψης και επίλυσης σοβαρών θεμάτων.
Η θέση της γυναίκας στην τεχνολογία
Στον χώρο της τεχνολογίας η πλειοψηφία είναι άνδρες, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια πολλές γυναίκες έχουν βρεθεί σε σημαντικές θέσεις, πίσω από το «τιμόνι» μεγάλων εταιρειών. Σύμφωνα με την Μαρίλη, οι γυναίκες είναι πιο δημιουργικές και σίγουρα το ίδιο απαραίτητες, όσο και οι άνδρες εργαζόμενοι. «Μέσα από υποτροφίες και διάφορες δράσεις και πρωτοβουλίες Πανεπιστημίων και σχολείων, οι μεγάλες εταιρείες σήμερα προσπαθούν να προωθήσουν και να αναδείξουν τις γυναίκες σε “role models” για να εμπνεύσουν τη νέα γενιά», συμπληρώνει η ίδια.
Στην ανάδειξη του γυναικείου φύλου στον χώρο της πληροφορικής, όμως, συνέβαλε και η βράβευσή της ως «Γυναίκα της Χρονιάς 2018» στα FDM Everywoman in Technology Awards. Με εφόδιο την καινοτομία, η Μαρίλη ξεχώρισε από τις υπόλοιπες καταξιωμένες υποψήφιες τόσο για την εργασία της στη Google αλλά και για τα προσωπικά της επιτεύγματα, όντας μέντορας εκατοντάδων νέων, έχοντας μιλήσει σε διεθνείς οργανώσεις (TEDx,Techcrunch Disrupt) καθώς και δημιουργώντας την πλατφόρμα London Geekettes, μέσω της οποίας άνθρωποι της τεχνολογίας μπορούν να επικοινωνούν, να συζητούν τα προβλήματά τους, να αναζητούν εργασία, αλλά και να συμμετέχουν σε διάφορα mentorship schemes. Oι Geekettes σημειώνουν τεράστια επιτυχία σε όλον τον κόσμο.
Θέλοντας, όμως, να δώσει την ευκαιρία στους ανθρώπους της τεχνολογίας να μπορούν ανά πάσα στιγμή να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους για οποιοδήποτε τεχνολογικό θέμα, η Μαρίλη εξέλιξε την ιδέα της δημιουργώντας μία startup εκμάθησης πληροφορικής, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει επισήμως φέτος το χειμώνα. «Το όνειρό μου είναι να επιτύχει και να ασχοληθώ στο μέλλον αποκλειστικά με αυτό».
Τέλος, στο ερώτημα του ποια είναι η σχέση της σήμερα με την Ελλάδα απαντά ότι την επισκέπτεται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, είναι ενεργό μέλος διαφόρων ελληνικών πρωτοβουλιών (συμμετοχή σε ομιλίες, πλατφόρμες διαδικτύωσης και mentorship) καθώς και είναι σε επαφή με εταιρείες για πιθανές μελλοντικές συνεργασίες. «Το ιδανικό σενάριο για εμένα είναι να εργάζομαι έξι μήνες στην Ελλάδα και έξι μήνες στο εξωτερικό. Προς το παρόν, είναι δύσκολο να επιστρέψω. Στο μέλλον σίγουρα το σκέφτομαι» καταλήγει.
Η συμβουλή που θα έδινε η Μαρίλη στους νέους είναι να βρουν και να ακολουθήσουν την κλίση και το πάθος τους χωρίς να «φοβούνται» μήπως δεν τα καταφέρουν: «Συνήθως οι περισσότερες ευκαιρίες για εξέλιξη και δια βίου μάθησης βρίσκονται εκτός της προσωπικής μας ζώνης άνεσης».
Δεδομένου ότι η Μαρίλη επέλεξε να ακολουθήσει διαφορετικό επάγγελμα από αυτό που αρχικά σπούδασε, ενθαρρύνει όσους έχουν διαφορετικό υπόβαθρο να μην εγκαταλείπουν τα όνειρά τους: «Συμβουλή μου είναι πώς ακόμη κι εάν κάποια/ος δεν εργάζεται στο αντικείμενο που πραγματικά αγαπάει, καλό είναι να προσπαθεί να επιτύχει σε αυτό, ακόμη κι εάν επιλέξει να γυρίσει σελίδα στην καριέρα της/του. Οι περισσότερες εταιρείες θεωρούν πλεονέκτημα να διαθέτει ένας υποψήφιος διαφορετικές γνώσεις και υπόβαθρο».