Μια επαναστατική εφαρμογή στον χώρο της υγείας
- 10/06/2015, 11:00
- SHARE
H Ελευθερία Ζούρου ίδρυσε το Doctoranytime και άλλαξε τον τρόπο που επικοινωνούν οι ασθενείς με τον γιατρό στην Ελλάδα.
Ίσως να μην υπάρχει περιεκτικότερη επωνυμία –από το Doctoranytime– που να περιγράφει την «ταυτότητα» της εταιρείας που δημιούργησε το 2012 η Ελευθερία Ζούρου. Συμπυκνώνει τουλάχιστον την αρχική ιδέα της νεαρής ιδρύτριας και σημερινής γενικής διευθύντριας του πρώτου online market place για υπηρεσίες υγείας που δημιουργήθηκε στη χώρα, το οποίο ετοιμάζεται πλέον και για την πρώτη του διεθνή επέκταση.
To 2011, ως στέλεχος στο Τμήμα Μάρκετινγκ στην ελληνική θυγατρική της L’ Oréal, η Ελευθερία Ζούρου δουλεύει ατέλειωτες ώρες. Θέλει να κλείσει ραντεβού με γιατρό, αλλά οι ώρες που έχει κενό, ώστε να το σκεφτεί και να καλέσει τηλεφωνικώς είναι απαγορευτικές. Όταν τελικώς απευθύνεται στην ασφαλιστική εταιρεία της, ώστε να λάβει ενημέρωση για τους συνεργαζόμενους γιατρούς, πρέπει να επιλέξει στα «τυφλά». Τελικώς, της πήρε δύο μήνες για να ολοκληρώσει μια σειρά εξετάσεων. Η εμπειρία της ήταν η αφορμή να σκεφτεί το πώς λειτουργεί το σύστημα ιδιωτικής υγείας για τον Έλληνα ασθενή αλλά και η γενεσιουργός αιτία για το Doctoranytime.
«Σκέφτηκα πως πρέπει να υπάρχει απλούστερος και πιο άμεσος τρόπος για να κλείσει κάποιος ιατρικό ραντεβού στον 21ο αιώνα και έτσι άρχισα να επεξεργάζομαι την ιδέα» αναφέρει η ίδια.
Η δική της ανάγκη συνέπιπτε με την ανάγκη εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, οπότε άρχισε να παρακολουθεί αντίστοιχα διεθνή μοντέλα επιχειρήσεων, κυρίως αμερικανικά. «Προφανώς δεν πρόκειται για παρθενογένεση. Αλλά στην πράξη όλα έπρεπε να προσαρμοστούν στις ιδιαιτερότητες της ελληνικής πραγματικότητας».
Ήταν 30 ετών, με μια καλοπληρωμένη δουλειά, χωρίς πόρους για ιδρυτικό κεφάλαιο και, ταυτόχρονα, η οικονομική κρίση στην Ελλάδα διογκωνόταν. Και όμως αποτολμά να μοιραστεί την ιδέα της και να αναζητήσει τρόπους για να την υλοποιήσει. Απευθύνεται στον φίλο της Απόστολο Αποστολάκη, που συμβαίνει να επιχειρεί ο ίδιος, αλλά και να θεωρείται ένας από τους κατά συρροή αγγέλους-επενδυτές των ελληνικών startups. Εκείνος πείθεται, την ενθαρρύνει να επεξεργαστεί το επιχειρηματικό της σχέδιο και τη χρηματοδοτεί σε συνεργασία με άλλους επενδυτές. Εκείνη παραιτείται από τη θέση της και αφοσιώνεται στον νέο στόχο.
Το να αφήσει μια σχετικά ασφαλή καριέρα και να γίνει επιχειρηματίας δεν ήταν εύκολο για την ίδια, δεδομένων και των συνθηκών. Μετά από μια δεκαετία σχεδόν στο χώρο του μάρκετινγκ και σε μεγάλες εταιρείες όπως η Procter & Gamble, ο ΔΟΛ και η L’ Οréal, έπρεπε να βουτήξει στον χώρο της αυτόνομης επιχειρηματικότητας. «Ένιωθα τρομερή ανασφάλεια. Δεν γινόταν, ωστόσο, να ανταποκριθώ στις ανάγκες του σχεδίου, χωρίς να αφοσιωθώ».
Από κοινού, τον Σεπτέμβριο του 2012 βγάζουν στον «αέρα» το doctoranytime.gr, το οποίο ξεκινά από τα «βασικά». Περιείχε έναν κατάλογο περίπου 300 γιατρών στην Αττική και τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Εκ μέρους του ασθενούς χρειαζόταν μια απλή εγγραφή, ώστε να είναι σε θέση να κλείσει ραντεβού με τον γιατρό της επιλογής του. Η αναζήτηση είναι απλή υπόθεση τριών φίλτρων: ειδικότητας, περιοχής και ασφαλιστικού φορέα. Στη συνέχεια, δίνεται η δυνατότητα στον χρήστη να δει ένα πλήρες προφίλ των γιατρών που προέκυψαν από την αναζήτηση, με στοιχεία, όπως σπουδές, ειδίκευση, δημοσιεύσεις, τιμή επίσκεψης και το εβδομαδιαίο πρόγραμμα με τα διαθέσιμα ραντεβού του. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι o χρήστης μπορεί να κάνει κλικ πάνω στη διαθέσιμη ώρα του γιατρού και να κλείσει το ραντεβού του χωρίς τηλέφωνα, άλλες αναζητήσεις, ταλαιπωρία και κόστος.
Δύο χρόνια αργότερα, μετά από πολλές προσθήκες δυνατοτήτων και εξυπηρέτησης προς τον ασθενή, το doctoranytime.gr περιλαμβάνει 4.000 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και 60 διαγνωστικά κέντρα. Μέσω της πλατφόρμας του, κλείνονται 4.000 ραντεβού κατά μέσο όρο τον μήνα, ενώ οι επισκέπτες ξεπερνούν τις 120.000 μηνιαίως. Κάθε μήνα σημειώνει ανάπτυξη από 20% έως 40%, ενώ τους τελευταίους μήνες έχει καταστεί πλέον κερδοφόρο.
Το αποτέλεσμα, ωστόσο, δεν ήταν εύκολο και σε καμιά περίπτωση αυτόματο. «Το κυρίαρχο πρόβλημα ήταν να πείσουμε τους γιατρούς να ενταχθούν και να κλείνουν ραντεβού online». Η Ελευθερία περιγράφει πώς έπρεπε να χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης, ώστε το μοντέλο του doctoranytime να γίνει αποδεκτό. «Ήταν μια εποχή που η συγκεκριμένη κατηγορία επαγγελματιών επανεξέταζε τις προτεραιότητές της λόγω οικονομικής κρίσης. Επίσης, πολλοί από αυτούς είχαν πέσει θύμα διάφορων επιτήδειων που τους έταζαν διάφορες προωθητικές ενέργειες. Η πρότασή μας ήταν τεχνολογική. Ήταν αναμενόμενο να συναντήσουμε δυσπιστία». Σήμερα το 90% των γιατρών που εντάχθηκαν στην πλατφόρμα συνεχίζει να υφίσταται αποδεικνύοντας ότι η υπηρεσία ευνόησε και τη δική τους πλευρά.
«Ήταν, επίσης, αρκετά δύσκολο να πείσουμε για την αξία της αξιολόγησής τους, όταν εντάξαμε αυτή τη δυνατότητα στην πλατφόρμα» αναφέρει, εξηγώντας όμως ότι δεν κρίνεται η επιστημονική κατάρτιση του γιατρού, αλλά η υπηρεσία που τελικώς προσφέρει. Η αξιολόγηση μιας υπηρεσίας ή ενός προσώπου είναι ένα ταμπού στη χώρα, πολλώ δε μάλλον όταν αφορά επιστήμονες που κρίνονται από ασθενείς. Σε αυτό το λεπτό ζήτημα η ομάδα της doctoranytime, αφού κατ’αρχάς λάμβανε όλα τα εχέγγυα επιστημονικής και επαγγελματικής κατάρτισης του γιατρού που παρουσιαζόταν στην πλατφόρμα, έχτιζε τη σχέση εμπιστοσύνης ώστε να τον πείσει να εκτεθεί στην αξιολόγηση του κοινού.
Τα σχόλια και η αξιολόγηση περνά από φίλτρο προστασίας, έτσι ώστε να αποφευχθούν κακόβουλες πράξεις, ενώ δίνεται η δυνατότητα της offline επικοινωνίας προκειμένου να διαπιστωθεί η ακρίβεια του αρνητικού σχολίου. Στο άμεσο μέλλον, η doctoranytime θα δώσει τη δυνατότητα απάντησης του αξιολογούμενου γιατρού, εφόσον το επιθυμεί. Στο τέλος, όλη η ευαίσθητη αυτή διαδικασία λειτούργησε θετικά.
«Οι γιατροί αντιλήφθηκαν ότι είναι προς όφελός τους η αξιολόγηση, καθώς πολλαπλασιάζει το όφελος διασποράς της καλής τους φήμης. Ταυτόχρονα, ο ασθενής αισθάνεται ασφαλής και έτοιμος να εμπιστευτεί το γιατρό» σχολιάζει η ιδρύτρια της εφαρμογής.
Μια άλλη σοβαρή καινοτομία ήταν η δημοσιοποίηση του κόστους της ιατρικής επίσκεψης ή της ιατρικής πράξης, αλλά και η online προπληρωμή μέσω της πλατφόρμας, γεγονός «επαναστατικό» για τα δεδομένα συναλλαγών ιατρού-ασθενούς στην Ελλάδα. «Το ζήτημα του κόστους απασχολεί πάντα τον ασθενή. Είναι χρήσιμο να γνωρίζει εκ των προτέρων όλα τα στοιχεία, ώστε να επιλέξει σύμφωνα με τις δυνατότητές του». Παράλληλα, η διαδικασία εξασφαλίζει διαφάνεια και εν μέρει αντιμετωπίζει τη «μάστιγα» της μη έκδοσης απόδειξης. «Σε αυτό το θέμα υπάρχει ευθύνη και του ασθενούς, που πρέπει να διεκδικεί το δικαίωμά του να παραλαμβάνει απόδειξη» σχολιάζει δικαίως η Ελευθερία.
Προκειμένου να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ασθενείς, το doctoranytime έχει επίσης διαμορφώσει ένα δίκτυο γιατρών που προσφέρουν υπηρεσίες προς ασθενείς με κόστος αντίστοιχο των επισκέψεων σε γιατρό του ΕΟΠΥΥ. «Ενημερώνουμε για τα πλαφόν των γιατρών του δημόσιου συστήματος του ΕΟΠΥΥ, ώστε ο ασθενής να γνωρίζει αν θα καταβάλει επιπλέον ποσό στην επίσκεψή του και προσφέρουμε την εναλλακτική των γιατρών που διατηρούν την αμοιβή τους στο χαμηλό επίπεδο».
Η ελληνική πραγματικότητα με τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητές της αποτέλεσαν, σύμφωνα με την Ελευθερία Ζούρου, ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, αφού εκπαίδευσαν την ομάδα της doctoranytime σε δύσκολες συνθήκες και την έκαναν να ανακαλύψει λύσεις για σειρά προβλημάτων. «Γίναμε καλύτεροι και πληρέστεροι. Μάθαμε να αντιμετωπίζουμε τις ανάγκες γιατρών και ασθενών». Εξάλλου, αυτό είναι και το μέτρο της επιτυχίας της doctoranytime, ότι κατάφερε να ανταποκριθεί «σε πραγματικές ανάγκες».
Αυτό το crash test στην ελληνική αγορά αποτελεί το εφόδιο για επέκταση σε άλλες περιοχές. Κληθείσα να μιλήσει σε ειδική εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να παρουσιάσει το μοντέλο της doctoranytime, η Ελευθερία Ζούρου έλαβε και το έναυσμα να ψάξει τις δυνατότητες επέκτασης του μοντέλου διεθνώς.
Ετσι, τον Σεπτέμβριο του 2015, η doctoranytime ετοιμάζεται να ενεργοποιηθεί στην αγορά του Βελγίου, η οποία «παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με την ελληνική» και να δοκιμάσει τις δυνάμεις της. Παράλληλα, η εταιρεία έχει επαφές με σκοπό μια μελλοντική συνεργασία με συναφείς εταιρίες τόσο στη Ρουμανία όσο και στην Τουρκία και, γενικώς, παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην εξόχως αναπτυσσόμενη αγορά των market places στον χώρο της υγείας διεθνώς. Η Ελευθερία Ζούρου τολμά να πεί ότι η αποτίμηση του περιβάλλοντος αποδεικνύει ότι η doctoranytime είναι ισχυρή και καλύτερη από σημαντικές μονάδες του εξωτερικού και προσδοκά πως το πλεονέκτημά της θα εξαργυρωθεί με νέες επιτυχίες.
Και όλα αυτά αυτοχρηματοδοτούμενα και χωρίς προς το παρόν την ανάγκη νέου κύκλου χρηματοδότησης, πέραν των αρχικών 700.000 ευρώ που απαιτήθηκαν για το στήσιμο και την ανάπτυξή της στην περασμένη διετία.
Δείτε ολόκληρη τη λίστα του Fortune 40 under 40 για το 2015
* Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune που κυκλοφορεί
** Φωτογραφίες: Στέφανος Παπαδόπουλος