Μια κινεζική φούσκα που μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση την παγκόσμια οικονομία
- 06/11/2016, 18:00
- SHARE
Τη στιγμή που το ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών αυξήθηκε κατά 2,9% αυτό το τρίμηνο, στην άλλη άκρη του Ειρηνικού προμηνύονται μπελάδες.
Οι αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με το αυξανόμενο κινεζικό χρέος και μια πιθανή φούσκα ακινήτων που απειλεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη στην Ασία και θα μπορούσε να τραβήξει μαζί της ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία, αν σκάσει.
Τον Σεπτέμβριο, ο Μα Γιουν, επικεφαλής οικονομολόγος του γραφείου ερευνών της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, είπε ότι η κυβέρνηση της Κίνας πρέπει να αναλάβει δράση εναντίον της κερδοσκοπίας στον κλάδο των ακινήτων. «Πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να μπει ένα φρένο στην επέκταση της φούσκας στον κλάδο των ακινήτων, και πρέπει επίσης να περιορίσουμε την υπερβολική χρηματοδότηση του κλάδου» τόνισε ο Μα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg News.
Άλλοι Κινέζοι αναλυτές είναι ακόμα πιο σαφείς ως προς τους κινδύνους. «Οι κίνδυνοι ενός πληθωρισμού τιμών στα ακίνητα είναι τεράστιοι» γράφει ο Χου Σουλί, αρχισυντάκτης της Caixin Media στο Πεκίνο. «Οι σχετικοί δείκτες δείχνουν ότι, σε συγκριτική βάση, οι τωρινές τιμές ακινήτων στην Κίνα είναι μεγαλύτερες από εκείνες στην Ιαπωνία κατά τη διάρκεια της φούσκας ακινήτων εκεί. Μάλιστα, προσεγγίζουν τις τιμές στις ΗΠΑ, λίγο πριν την έκρηξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης».
Ήδη, οι αρχές έχουν λάβει μέτρα για να περιοριστεί η «υπερθέρμανση» της αγοράς ακινήτων, με κάποιες πόλεις να επιβάλλουν «τοπικούς περιορισμούς αγορών και περιορισμό χρηματοδότησης» σύμφωνα με τον Ζιγουέι Τσανγκ, επικεφαλής οικονομολόγο στην Deutsche Bank Research. Ο ίδιος σημειώνει, όμως, ότι αυτά τα μέτρα έχουν οδηγήσει τους επενδυτές να διοχετεύουν χρήμα σε ακίνητα σε πόλεις όπου οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται με μικρότερο ρυθμό.
Ο Τσανγκ εκπόνησε πρόσφατα μια ανάλυση 252 δημοπρατήσεων γης σε 10 κινεζικές πόλεις, και βρήκε ότι εάν οι τιμές γης παραμείνουν οι ίδιες, 105 απ’ τις αγορές αυτές θα είναι εν τέλει ζημιογόνες. Αυτό σημαίνει ότι οι αγοραστές πιστεύουν ότι οι τιμές γης θα συνεχίσουν να αυξάνονται, παρά τα προειδοποιητικά σημάδια. Παράλληλα, η αύξηση των ενυπόθηκων δανείων συνεχίζεται ασταμάτητη.
Πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι αυτές οι φούσκες προμηνύουν …μπελάδες για την κινεζική οικονομία και, εν τέλει, για όλο τον κόσμο. Δεν σημαίνει αυτό ότι το σπάσιμο της φούσκας των ακινήτων θα οδηγήσει σε μια χρηματοπιστωτική κρίση όπως αυτή των subprime στις ΗΠΑ. Εκεί, οι τράπεζες δάνειζαν σε πελάτες που δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, κι αυτή η αδυναμία δημιούργησε αλυσιδωτή αντίδραση σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Στην Κίνα, όσοι λαμβάνουν ενυπόθηκα δάνεια έχουν τις εγγυήσεις για να αποπληρώσουν τους πιστωτές τους.
Όμως, και πάλι η ύπαρξη και μόνο αυτής της φούσκας είναι ένδειξη της έλλειψης άλλων επενδύσεων στη διάθεση των Κινέζων αποταμιευτών. Το πρόβλημα αυτό έχει παγκόσμιες οικονομικές συνέπειες. Η κινεζική κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει την οποιαδήποτε προσπάθεια πολιτών της να μεταφέρουν τις αποταμιεύσεις τους στο εξωτερικό, σε αναζήτηση καλύτερων αποδόσεων. Κι αυτή η πολιτική βοηθά στη διοχέτευση αυτών των αποταμιεύσεων σε κρατικές επιχειρήσεις με χαμηλά επιτόκια, διατηρώντας έτσι χαμηλά τα επίπεδα ανεργίας. Όμως, η στρατηγική αυτή θέτει εμπόδια στη μετάβαση της Κίνας σε μια οικονομία που τροφοδοτείται κυρίως απ’ την κατανάλωση.
Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά δεν θα έπαιζαν κανέναν ρόλο αν ο υπόλοιπος κόσμος είχε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Στην πραγματικότητα, όμως, ένα μεγάλο μέρος του αναπτυγμένου κόσμου δεν έχει καν ανάπτυξη, και κάπως έτσι η Κίνα τροφοδοτεί το ήμισυ όλης της αύξησης του ΑΕΠ παγκοσμίως. Αν η φούσκα των ακινήτων οδηγήσει σε σημαντική επιβράδυνση όλη την Ανατολική Ασία, τότε το πρόβλημα θα μπορούσε να επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία συνολικά.