Μία κινέζικη συλλογή λιμανιών
- 18/09/2013, 18:16
- SHARE
Η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου ανοίγει τους δικούς της εμπορικούς δρόμους, με την Ινδία να ανησυχεί.
Το ένα μετά το άλλο, όλα τα εμπορικά μονοπάτια του πλανήτη γίνονται στόχος κινέζικων επενδυτικών ομίλων. Τεράστιες επενδύσεις ακολουθούν μία πολιτική εμπορικής διεύρυνσης σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου.
Ο νέος «δρόμος του μεταξιού» που άνοιξε με το λιμάνι του Πειραιά, συνιστά ένα μικρό δείγμα από τις δεκάδες επενδύσεις εκατομμυρίων δολαρίων των κρατικών, κυρίως, κινεζικών εταιριών.
Το θαλάσσιο άνοιγμα της χώρας περιλαμβάνει μία πολύτιμη συλλογή λιμανιών από την ανατολική Ασία και την κεντρική Ευρώπη, ως τις αφρικανικές ακτές και την Βόρεια Αμερική. Ο ανταγωνισμός με τη γειτονική Ινδία για τα μάτια των θαλάσσιων δρόμων του Ινδικού Ωκεανού, αναδείχθηκε στην περίπτωση της κινεζική εξάπλωσης στη Σρι Λάνκα.
Διαβάστε ακόμη: Φιλικός διακανονισμός ΟΛΠ-COSCO για νέες επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά
Το λιμάνι του Colombo επιβεβαίωσε ότι ακόμη κι αν πρόκειται για μια φαινομενικά χαμένη υπόθεση, η Κίνα επιμένει. Το άλλοτε μεγάλο εμπορικό κέντρο διακίνησης προϊόντων δέχθηκε την «επίσκεψη» τριών νέων γερανών, έτοιμων να τοποθετηθούν στο καινούριο τους τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, ανάμεσα στα κουφάρια του παλιού λιμανιού.
Το Πακιστάν και τα δύο μεγάλα του λιμάνια στο Gwadar και το Karachi μπήκαν κι εκείνα στο κινεζικό στόχαστρο. Εμπορικοί κόμβοι και οι δύο, δεν άργησαν να γίνουν κι εκείνοι πολύτιμες χάντρες σε ένα κολιέ που δεν είναι φτιαγμένο από μαργαριτάρια, αλλά από γερανούς και αποβάθρες.
Το Chittagong του Μπαγκλαντές, με την εγκατάσταση εμπορικών κοντέινερ και η Μιανμάρ με τα περισσότερα από τα λιμάνια της να έχουν ήδη δεχθεί κινεζικές εταιρίες, «αγκαλιάζουν» την Νοτιοανατολική Ασία εξασφαλίζοντας στην Κίνα την άμεση πρόσβαση των προϊόντων, του στόλου και του απαραίτητου ανεφοδιασμού της, ενισχύοντας την ινδική ανησυχία.
Διαβάστε ακόμη: Cosco: O νέος προβλήτας ενισχύει τα έσοδα της στον Πειραιά
Από το Hong Kong και το Shenzen, ως το Colombo και τον Πειραιά κι από το αφρικανικό Τόγκο ως το Σιάτλ και το Λος Άντζελες, οι κινέζικοι θαλάσσιοι τερματικοί σταθμοί στα μεγαλύτερα λιμάνια του πλανήτη συνδέουν τους εμπορικούς δρόμους αμέτρητων πλοίων, εκμηδενίζοντας τις αποστάσεις κι ανοίγοντας την πόρτα σε ένα δίκτυο δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το μεγάλο ρίσκο
Ο ανταγωνισμός με τη γειτονική «αναδυόμενη» Ινδία αλλά και η απουσία των προσφάτως αναπτυξιακά “»ασθενών» παραδοσιακών εμπορικών παιχτών του παγκόσμιου χάρτη, καθιστούν το κινεζικό θαλάσσιο άνοιγμα μία επικίνδυνη στρατηγική.
Διαβάστε ακόμη: Πόσο κινδυνεύει ο Πειραιάς από το λιώσιμο των πάγων;
Η δυσκολία άμεσης ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας μειώνει την ανάγκη δημιουργίας νέων εγκαταστάσεων εμπορευματοκιβωτίων. Ήδη, η Ινδία βλέπει την εμπορική κίνηση των δικών της λιμανιών να μειώνεται την άνοιξη του 2013 κατά 4%. Το άνοιγμα στη Σρι Λάνκα περιείχε μεγάλο ρίσκο, με τις εκτιμήσεις για αναβίωση της παλιάς αίγλης των κύριων εμπορικών της δρόμων να τοποθετούνται χρονικά κοντά το 2030.
Παρόλα αυτά, οι ανάγκες που γεννά ο ανταγωνισμός των δύο ασιατικών γιγάντων, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της διάθεσης τους να καλύψουν το κενό που αφήνουν οι ταλαιπωρημένες οικονομίες της Δύσης. Η κίνηση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά αποφέρει κέρδη που πολλοί αρχικά τα αμφισβητούσαν και η κινεζική στρατηγική επέκταση δεν φαίνεται να υπολογίζει τις ινδικές φωνές.