Μια ματιά στους πυραύλους Oreshnik που χρησιμοποίησε η Ρωσία – Οι δυνατότητές τους

Μια ματιά στους πυραύλους Oreshnik που χρησιμοποίησε η Ρωσία – Οι δυνατότητές τους
epa11739554 Damage at the site of a missile strike that hit an administrative building of a non-working bank in Odesa, southwestern Ukraine, 25 November 2024, amid the Russian invasion. At least 10 people were injured as a result of a missile strike that hit Odesa on 25 November morning, the State Emergency Service of Ukraine (SESU) reported. Russian troops launched 145 'shock' drones across Ukraine overnight and several ballistic missiles to Odesa and Kharkiv in the morning, according to the Air Force Command of Ukraine. Russian troops entered Ukrainian territory on 24 February 2022, starting a conflict that has provoked destruction and a humanitarian crisis. EPA/IGOR TKACHENKO
Τι είπαν οι εξετάσεις ειδικών σχετικά με την πυραυλική επίθεση της 21ης Νοεμβρίου στην πόλη του Ντνίπρο.

Η ρωσική πυραυλική επίθεση στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, στην οποία ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι έγινε εκτόξευση ενός νέου πειραματικού υπερηχητικού όπλου, αποδείχθηκε στην πραγματικότητα ότι βασίστηκε σε παλαιότερη τεχνολογία που χρησιμοποιείται για πολλά χρόνια σε διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBM), σύμφωνα με έξι στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες που μίλησαν στο Reuters. Παρά τις εντυπωσιακές δηλώσεις του Πούτιν, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι ο πυραύλος αυτός δεν ενσωματώνει πραγματικά καινοτόμα χαρακτηριστικά, αλλά πρόκειται για μια συνδυαστική εφαρμογή παλαιών τεχνολογιών με μια νέα εκδοχή.

Ο πύραυλος, που φέρει το όνομα «Oreshnik» (Αχλαδιά), αναπτύχθηκε από τη Ρωσία ως μεσαίου βεληνεκούς βαλλιστικός πύραυλος (IRBM). Μετά την εκτόξευση, το Κρεμλίνο ισχυρίστηκε ότι ο πύραυλος ήταν υπερηχητικός και αδύνατον να αναχαιτιστεί. Ένας ειδικός, ο Τζέφρι Λιούις, διευθυντής του East Asia Nonproliferation Program στο James Martin Center for Nonproliferation Studies του Middlebury Institute της Καλιφόρνια, εξήγησε ότι όλοι οι βαλλιστικοί πύραυλοι αυτού του βεληνεκούς θεωρούνται υπερηχητικοί, λόγω της ταχύτητάς τους, και ότι τα υπάρχοντα αμυντικά συστήματα, όπως ο Arrow 3 του Ισραήλ και ο SM-3 Block 2A των ΗΠΑ, είναι ικανά να τους αναχαιτίσουν.

Η εξέταση των συντριμμιών από τους εμπειρογνώμονες κατέδειξε επίσης ότι τα μεγαλύτερα κομμάτια ανήκουν στο «warhead bus», το οποίο είναι ένα σύστημα που βρίσκεται πάνω από τον εκτοξευτήρα του πυραύλου και επιτρέπει την ακριβή καθοδήγηση και ρίψη των κεφαλών στον στόχο. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι κοινό σε πολλούς τύπους βαλλιστικών πυραύλων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποστολή πολλαπλών κεφαλών, όπως είναι οι MIRVs (Multiple Independently Targetable Reentry Vehicles). Σύμφωνα με τον Λιούις, τα συντρίμμια έδειξαν ότι ο πύραυλος χρησιμοποίησε μικρούς αεριοκινητήρες για να ελιχθεί πάνω από την ατμόσφαιρα, παρέχοντας αυξημένη ακρίβεια στην καθοδήγηση του πυραύλου, κάτι που είναι χαρακτηριστικό των ICBM.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πύραυλος Oreshnik προέρχεται από τον RS-26, έναν πύραυλο μέσου βεληνεκούς που είχε δοκιμαστεί πέντε φορές, αλλά ποτέ δε μπήκε σε υπηρεσία. Οι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι πιθανότατα ο νέος πύραυλος έχει αφαιρέσει ένα στάδιο από τον εκτοξευτήρα του RS-26, μειώνοντας το βεληνεκές του. Αν και η Ρωσία ανακοίνωσε ότι η νέα έκδοση του Oreshnik μπορεί να μεταφέρει συμβατικές κεφαλές, ορισμένοι ειδικοί, όπως ο Ουίλιαμ Αλμπέρκ από το Henry L. Stimson Center, θεωρούν ότι η χρήση ενός τέτοιου πυραύλου για συμβατικές επιθέσεις είναι δαπανηρή και περιορισμένη σε στρατηγική αξία. Ο ίδιος ανέφερε ότι το πρόγραμμα των ΗΠΑ για την ανάπτυξη πυραύλων με συμβατικές κεφαλές, γνωστό ως «Conventional Prompt Strike», ακυρώθηκε λόγω του κινδύνου σύγχυσης που θα μπορούσε να προκαλέσει η εκτόξευση ενός τέτοιου πυραύλου και να οδηγήσει σε ακούσια κλιμάκωση της σύγκρουσης, δίνοντάς της πυρηνική χροιά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ενημερωθεί από τη Ρωσία λίγο πριν την εκτόξευση του Oreshnik. Ορισμένοι αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ ανέφεραν επίσης ότι είχαν προειδοποιήσει την Ουκρανία και τους συμμάχους της για τη δυνατότητα χρήσης ενός τέτοιου όπλου.

Απ’ ότι φαίνεται, η χρήση του Oreshnik στην επίθεση κατά του Ντνίπρο είχε περισσότερο συμβολική σημασία παρά στρατηγική.

Σύμφωνα με τον πρώην σύμβουλο του Κρεμλίνου, Σεργκέι Μάρκοφ, η χρήση αυτού του όπλου αποτελεί μια συμβολική κίνηση, που αποσκοπεί στο να στείλει ένα μήνυμα στη Δύση: «Κάντε πίσω, ή θα γίνει κάτι χειρότερο».

Σύμφωνα με τον Λιούις, αν ο στόχος ήταν απλά να θορυβήσει τον αντίπαλό της, η Ρωσία θα μπορούσε απλά να χρησιμοποιήσει τον πύραυλο χωρίς να προβεί σε περαιτέρω δημοσιοποιήσεις. Αντίθετα, ο Πούτιν παρουσίασε το νέο όπλο με εντυπωσιασμό και έκανε δηλώσεις μετά την επίθεση, προσπαθώντας να στείλει ένα μήνυμα στη Δύση ότι η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να κλιμακώσει τη σύγκρουση εάν συνεχιστεί η στρατιωτική και υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Η επίθεση του Oreshnik «προκάλεσε πλήγματα σε πολιτικές εγκαταστάσεις και στην πόλη του Ντνίπρο γενικότερα», σύμφωνα με δηλώσεις Ουκρανού αξιωματούχου. Δεν υπήρξαν πληροφορίες για θανάτους από την επίθεση.

«Το εργοστάσιο όπλων που χτυπήθηκε πιθανότητα δεν απέκτησε σημαντικές ζημιές», σύμφωνα με την οπτική του Λιούις από τις δορυφορικές εικόνες της επίθεσης.

«Η ζημιές στην εγκατάσταση είναι πολύ συγκεκριμένη. Δεν έγιναν μεγάλες εκρήξεις, μόνο κάποιες μεγάλες τρύπες στην οροφή. Θα τους ταλαιπωρήσει λίγο, καθώς θα τους πάρει λίγες μέρες να επιστρέψουν το εργοστάσιο σε παραγωγή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: