Μια μεγάλη πρωτοβουλία για την ανάδειξη των παραγωγικών δυνατοτήτων στην Ελλάδα

Μια μεγάλη πρωτοβουλία για την ανάδειξη των παραγωγικών δυνατοτήτων στην Ελλάδα
Photo: pixabay.com
Τα ιδρυτικά μέλη της Πρωτοβουλίας θα παρέχουν την τεχνογνωσία και το παγκόσμιο δίκτυό τους προκειμένου να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα Προσθετικής Κατασκευής (3D Printing) στην Ελλάδα.

Η SIEMENS A.E., το ΕΛΚΕΜΕ, (Ελληνικό Κέντρο Ερεύνης Μετάλλων Α.Ε.), θυγατρική της Viohalco, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», o όμιλος αεροδιαστημικής βιομηχανίας και τεχνολογίας OHB, και ο επίσημος Smart Partner της Siemens Digital Industries Software, FEAC Engineering, υπέγραψαν από κοινού το Μνημόνιο Συνεργασίας «Πρωτοβουλία για την Προσθετική Κατασκευή στην Ελλάδα».

Σκοπός αυτής της συνέργειας που συνδέει πρωτοπόρες εταιρείες τεχνολογίας και κορυφαίους οργανισμούς, είναι να προετοιμάσει την ελληνική αγορά για την άφιξη της Προσθετικής Κατασκευής (AM) / τεχνολογίας 3D Printing, η οποία αλλάζει την όψη της βιομηχανίας παγκοσμίως, εξαλείφοντας τα παραδοσιακά μοντέλα παραγωγής προς όφελος των επιχειρήσεων και των ανθρώπων. Η Προσθετική Κατασκευή κάνει την παραγωγή πιο αποτελεσματική, πιο ευέλικτη και πιο αξιόπιστη και επιτρέπει τον σχεδιασμό, την προσομοίωση και τη δημιουργία πιο σύνθετων κατασκευών, που δεν υποστηρίζονται από τις συμβατικές γραμμές παραγωγής. Την επόμενη δεκαετία, η Προσθετική Κατασκευή θα είναι παντού – από τα καταναλωτικά αγαθά έως τις βιομηχανικές εφαρμογές, επιτρέποντας τη δημιουργία νέων και καινοτόμων σχεδιαστικών προϊόντων, την ανάπτυξη ισχυρότερων και ελαφρύτερων ανταλλακτικών, καθώς και τη μείωση του χρόνου παράδοσης και του κόστους.

Τα ιδρυτικά μέλη της Πρωτοβουλίας θα παρέχουν την τεχνογνωσία και το παγκόσμιο δίκτυό τους προκειμένου να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα Προσθετικής Κατασκευής (3D Printing) στην Ελλάδα. Ο στόχος της πλατφόρμας Προσθετικής Κατασκευής είναι να καταστήσει ευρύτερα γνωστή τη νέα τεχνολογία και να βοηθήσει τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται με τη δημιουργία μιας κοινότητας μελών που θα προσφέρει εκπαίδευση, θα μοιράζεται παραδείγματα για βέλτιστες πρακτικές, θα φέρνει κοντά τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, κ.α. Η Πρωτοβουλία θα δίνει τη δυνατότητα στις συμμετέχουσες εταιρείες να αποκτήσουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να δημιουργήσουν ευκαιρίες για αυτήν τη νέα κοινότητα.

Τα ιδρυτικά μέλη που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία

SIEMENS

Η Siemens A.E. είναι μέλος του ομίλου εταιρειών Siemens, μιας παγκόσμιας υπερδύναμης που εστιάζει στους τομείς των έξυπνων υποδομών για κτήρια και συστήματα κατανεμημένης ενέργειας καθώς και αυτοματισμού και ψηφιοποίησης στις βιομηχανίες μεταποίησης και της βιομηχανικής παραγωγής. Μέσω της Mobility, κορυφαίου προμηθευτή λύσεων intelligent mobility (έξυπνων συγκοινωνιών) για σιδηροδρομικές και οδικές μεταφορές, η Siemens συμβάλλει στη διαμόρφωση της παγκόσμιας αγοράς υπηρεσιών μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων.

Στον τομέα της Προσθετικής Κατασκευής, οι λύσεις λογισμικού της Siemens Digital Industries παρέχει όλες τις απαραίτητες δυνατότητες, από τη σχεδίαση έως την εκτύπωση και την επικύρωση μετά την εκτύπωση.

ΕΛΚΕΜΕ

Το ΕΛΚΕΜΕ, (Ελληνικό Κέντρο Ερεύνης Μετάλλων Α.Ε.), θυγατρική της Viohalco, ιδρύθηκε το 1999 για να υποστηρίξει την ελληνική μεταλλουργική βιομηχανία, προάγοντας την καινοτομία. Το ΕΛΚΕΜΕ μέσα από τα υπερσύγχρονα εργαστήρια που διαθέτει, εστιάζει στη βιομηχανική έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την ανάλυση σε τέσσερις βασικούς κλάδους μετάλλου: αλουμίνιο, χαλκό, χάλυβα και ψευδάργυρο. Το ΕΛΚΕΜΕ παρέχει υπηρεσίες έρευνας και ανάπτυξης (R&D) και τεχνικές λύσεις για νέα προϊόντα και τη βελτιστοποίηση υπαρχόντων προϊόντων, καθώς και υπαρχουσών διαδικασιών για επιχειρήσεις και μονάδες παραγωγής.

ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», διατηρεί ισχυρή παρουσία στον διεθνή διεπιστημονικό ερευνητικό τομέα. Έχοντας συμπεριληφθεί στα 50 καλύτερα ερευνητικά κέντρα στο EU FP7 και το HORIZON 2020 στην προσέλκυση ερευνητικών κονδυλίων, ο «Δημόκριτος» συντονίζει εθνικές ερευνητικές υποδομές, υποστηρίζει και προωθεί την καινοτόμο επιχειρηματικότητα με πολιτικές μεταφοράς τεχνολογίας και ψηφιακού μετασχηματισμού, με βιομηχανικές υποτροφίες και τη λειτουργία του τεχνολογικού πάρκου Λεύκιππος.

OHB Hellas

Η OHB Hellas εστιάζει στην ανάπτυξη Διαστημικών Συστημάτων και στοχεύει στην προώθηση της Ελληνικής διαστημικής βιομηχανίας σε συνεργασία με το τοπικό οικοσύστημα. Η OHB Ελλάδος είναι εξ’ ολοκλήρου θυγατρική του Ομίλου OHB SE, μια από τις κορυφαίες ανεξάρτητες δυνάμεις στην ευρωπαϊκή αεροδιαστημική βιομηχανία, αεροναυτική και τηλεματική.

FEAC Engineering

Η FEAC Engineering αποτελεί μια κορυφαία εταιρεία στον τομέα της υπολογιστικής μηχανικής, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας για την επίλυση σύνθετων μηχανικών προβλημάτων και την μελέτη και ανάπτυξη νέων προϊόντων / κατασκευών.