Μια νέα γενιά επιστημόνων των δεδομένων ίσως είναι το ισχυρότερο όπλο μας εναντίον της κλιματικής αλλαγής
- 24/07/2022, 13:10
- SHARE
Τα περιθώρια που έχουμε για να αποτρέψουμε τις πιο καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στενεύουν με ταχείς ρυθμούς, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος από τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. Οι επικίνδυνοι καύσωνες που πλήττουν σήμερα τις ΗΠΑ και την Ευρώπη μας δίνουν μια γεύση του τι μας επιφυλάσσει το μέλλον αν δεν δράσουμε τώρα.
Η επιστήμη των δεδομένων αναδεικνύεται σε ισχυρό όπλο στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Για παράδειγμα, μια διεθνής ομάδα ερευνητών προσδιόρισε πρόσφατα τις κορυφαίες τοποθεσίες στον κόσμο που απελευθερώνουν μεθάνιο. Χρησιμοποίησαν αλγορίθμους μηχανικής μάθησης για να αναλύσουν χιλιάδες δορυφορικές εικόνες και να εντοπίσουν τις τοποθεσίες «υπερ-εκπομπής» που ευθύνονται για περίπου το 10% των παγκόσμιων εκπομπών μεθανίου της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου. Πολλές από αυτές είναι διαρροές αγωγών που είναι αδύνατο να εντοπιστούν από το έδαφος, αλλά είναι σχετικά απλό και οικονομικά αποδοτικό να διορθωθούν όταν εντοπιστούν.
Αυτή η νέα έρευνα για τις εκπομπές μεθανίου είναι μόνο η αρχή. Η χρήση της επιστήμης των δεδομένων για να αποκτήσουμε μια παγκόσμια εικόνα της ρύπανσης και να εντοπίσουμε εύκολους στόχους για τη μείωσή της αποτελεί άλμα προς τα εμπρός στις προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Οι επιστήμονες δεδομένων θα μας βοηθήσουν να εφαρμόσουμε γεωργία ακριβείας που μειώνει τη χρήση νερού και την εξάντληση του εδάφους, να βελτιστοποιήσουμε τις αλυσίδες εφοδιασμού για να ελαχιστοποιήσουμε την υπερπαραγωγή και τα απόβλητα, και να προσδιορίσουμε πότε είναι η πιο ενεργειακά αποδοτική ώρα της ημέρας για να λειτουργούν οι οικογένειες τις οικιακές τους συσκευές. Οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αγγίζουν πολλούς τομείς της ζωής μας και οι επιστήμονες δεδομένων μπορούν να συμβάλουν σχεδόν σε όλους.
Οι επιστήμονες δεδομένων θα είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση μιας καθαρής ενεργειακής οικονομίας και την εξασφάλιση σταθερής παροχής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια. Τα μοντέλα μηχανικής μάθησης μπορούν να προβλέψουν την παροχή καθαρής ενέργειας με βάση τον καιρό και τις βροχοπτώσεις, και να προβλέψουν τη ζήτηση με βάση τα προηγούμενα πρότυπα χρήσης ενέργειας. Μπορούμε να ενσωματώσουμε αισθητήρες και τεχνολογία έξυπνων δικτύων σε σπίτια και επιχειρήσεις για να παρέχουμε ακόμη πιο ακριβή δεδομένα σχετικά με τις ενεργειακές ανάγκες.
Οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου αρχίζουν να βλέπουν τις δυνατότητες της χρήσης της επιστήμης των δεδομένων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι επιστήμονες δεδομένων της Microsoft δημιούργησαν έναν Υπολογιστή Βιωσιμότητας για τους πελάτες, ώστε να εκτιμήσουν τις εκπομπές που παράγονται από τη χρήση του λογισμικού και των προϊόντων υπολογιστικού νέφους της Microsoft και να εντοπίσουν τρόπους μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα.
Οι επιστήμονες δεδομένων της IBM δημιούργησαν μια σουίτα περιβαλλοντικής ευφυΐας για εταιρείες για την παρακολούθηση των εκπομπών και την ανάλυση των επιχειρηματικών κινδύνων που δημιουργούνται από την κλιματική αλλαγή. Το λογισμικό που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τους οργανισμούς να προβλέψουν και να ανταποκριθούν σε έντονα καιρικά φαινόμενα και να μετασχηματίσουν τις επιχειρήσεις τους ώστε να είναι καλύτερα προσαρμοσμένες σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα.
Στον τομέα των μεταφορών, οι επιστήμονες δεδομένων θα βοηθήσουν στη δημιουργία δρομολογίων δημόσιας συγκοινωνίας που ανταποκρίνονται στη ζήτηση των χρηστών σε πραγματικό χρόνο και θα επεκτείνουν την εμβέλεια των ηλεκτρικών οχημάτων με καλύτερες τεχνικές διαχείρισης των μπαταριών. Οι επιστήμονες δεδομένων της GM χρησιμοποιούν δεδομένα σχετικά με τις συνήθειες μετακίνησης των οχημάτων που συλλέγονται από το σύστημα OnStar στα οχήματά της για να αποφασίσουν πού θα τοποθετηθούν νέοι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Μια εφαρμογή θα βοηθήσει τους οδηγούς να παρακολουθούν τις ανάγκες φόρτισης και τη χρήση της μπαταρίας τους και να βρίσκουν τις βέλτιστες θέσεις φόρτισης.
Τέλος, τα κτίρια, τα οποία ευθύνονται για το ένα τρίτο της χρήσης ενέργειας και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με την ενέργεια, είναι ένας άλλος τομέας όπου θα μπορούσαμε να δούμε σημαντικά οφέλη. Οι επιστήμονες των δεδομένων βοηθούν τους αρχιτέκτονες να σχεδιάσουν πράσινα κτίρια που χρησιμοποιούν αισθητήρες και συνεχή παρακολούθηση δεδομένων για να εντοπίζουν διαρροές νερού αμέσως μόλις συμβούν και να ρυθμίζουν τη θέρμανση και την ψύξη ανάλογα με το πότε οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το κτίριο.
Πηγή: fortune.com