Μια ορκωμοσία γεμάτη οικονομικά συμφέροντα – Ποιοι δισεκατομμυριούχοι έδωσαν το «παρών» (vid)

Μια ορκωμοσία γεμάτη οικονομικά συμφέροντα – Ποιοι δισεκατομμυριούχοι έδωσαν το «παρών» (vid)
(L-R) Priscilla Chan, Meta founder Mark Zuckerberg, Lauren Sanchez, Amazon founder Jeff Bezos, Google CEO Sundar Pichai and Tesla CEO Elon Musk attend the inauguration ceremony before Donald Trump is sworn in as the 47th US President in the US Capitol Rotunda in Washington, DC, on January 20, 2025. (Photo by Chip Somodevilla / POOL / AFP) Photo: AFP
Από τον Έλον Μασκ μέχρι τον Τζεφ Μπέζος, οι ισχυρότεροι οικονομικοί παράγοντες παγκοσμίως συγκεντρώθηκαν στην ορκωμοσία του Τραμπ

Η ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ ως 47ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών έμοιαζε περισσότερο με το ετήσιο φόρουμ του Νταβός, καθώς οι τρεις πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη –Έλον Μασκ, Τζεφ Μπέζος και Μαρκ Ζούκερμπεργκ– βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις. Με συνδυαστική περιουσία σχεδόν 900 δισ. δολαρίων, οι παρευρισκόμενοι έστειλαν ισχυρό μήνυμα για την κατεύθυνση της νέας διακυβέρνησης.

Ο Μασκ, που επένδυσε 250 εκατομμύρια δολάρια για την επανεκλογή του Τραμπ, φέρεται να ηγείται πρωτοβουλίας για τη μείωση των δημοσίων δαπανών και την επιτάχυνση της έγκρισης αυτόνομων οχημάτων. Παράλληλα, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, καθισμένος δίπλα σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους, ανακοίνωσε ότι η Meta θα αναστείλει το fact-checking στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκαλώντας αντιδράσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πολιτικές προτεραιότητες και τα συμφέροντα

Η στενή σχέση μεταξύ πολιτικής και επιχειρηματικών συμφερόντων φάνηκε από την πρώτη στιγμή. Ο Τραμπ, γνωστός για την πολιτική «Πρώτα η Αμερική», έχει ήδη αποσπάσει τη στήριξη κολοσσών όπως η Alphabet και η Tesla. Την ίδια ώρα, το δικαίωμα συμμετοχής του TikTok στις ΗΠΑ φαίνεται να συνδέεται με πιθανούς νέους επιχειρηματικούς ελιγμούς, ίσως και σε συνεργασία με τον Μασκ.

Η νέα διακυβέρνηση φαίνεται να δίνει προτεραιότητα στους ισχυρούς παίκτες της οικονομίας, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για πιθανές ανισότητες. «Η ανάμειξη των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου στην πολιτική δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για τις προτεραιότητες αυτής της κυβέρνησης», σχολιάζει ο Ντέιβιντ Κας, εκτελεστικός διευθυντής του Americans for Tax Fairness.

Καθώς η προεδρία Τραμπ ξεκινά με επίκεντρο τα οικονομικά και τεχνολογικά συμφέροντα, το μέλλον της αμερικανικής πολιτικής διαγράφεται πιο πολύπλοκο από ποτέ, με τους πλουσιότερους να κατέχουν ηγετική θέση στις εξελίξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: