Μια σεισμική αλλαγή στη παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων
- 26/03/2015, 11:07
- SHARE
Πώς μπορούν οι ΗΠΑ να ενδυναμώσουν τους οικονομικούς και στρατιωτικούς δεσμούς τους με την Ινδία.
των Τζον Γιου και Ρίντι Ντασγκούπτα
Με τη σφυρηλάτηση μιας συμμαχίας με την Ταϊλάνδη, την Ταϊβάν και άλλες ασιατικές χώρες, οι ΗΠΑ και η Ινδία μπορούν να επιταχύνουν την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει ξαναρχίσει επιτέλους να σημειώνει πρόοδο ως προς έναν από τους σημαντικότερους στρατηγικούς στόχους της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής: την ενίσχυση της συμμαχίας της Αμερικής με την Ινδία. Η επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα στο Νέο Δελχί τον Ιανουάριο ως κύριου καλεσμένου στον εορτασμό της ινδικής Ημέρας της Δημοκρατίας ακολούθησε την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Για την κυβέρνηση Ομπάμα και τη διάδοχό της, η συμμαχία με τη μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου θα αποτελέσει μια ευπρόσδεκτη σεισμική αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων.
Η Ουάσινγκτον και το Νέο Δελχί μοιράζονται κοινά συμφέροντα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ινδία είναι οι δύο μεγαλύτερες δημοκρατίες του κόσμου με μια παρεμφερή δέσμευση στο αγγλο-αμερικανικό κράτος δικαίου. Οι οικονομικές ανταλλαγές μεταξύ των εθνών ανθούν. Οι διμερείς εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Ινδίας έχουν αυξηθεί πέντε φορές από το 2001 σε σχεδόν 100 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι πρόεδροι Ομπάμα και Μόντι δεσμεύτηκαν να πενταπλασιάσουν τον όγκο εμπορικών συναλλαγών. Η ινδική οικονομία παράγει σήμερα 1.876 τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, γεγονός που την καθιστά πόλο έλξης για τους Aμερικανούς επενδυτές. Η οικονομική αλληλεξάρτηση έχει επίσης θέσει τα θεμέλια για μια στενότερη στρατιωτική συνεργασία.
Πέρυσι, η Ινδία εισήγαγε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικό εξοπλισμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μια σημαντική αύξηση από τα 237 εκατομμύρια δολάρια το 2009. Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν πρόσφατα τη Ρωσία ως ο κύριος προμηθευτής όπλων της Ινδίας. Σήμερα, οι ΗΠΑ είναι ο πιο συχνός συνεργάτης του ινδικού στρατού σε στρατιωτικές ασκήσεις.
Οι οικονομίες και τα πολιτικά συστήματα της Αμερικής και της Ινδίας επωφελούνται από το ελεύθερο εμπόριο και την περιφερειακή σταθερότητα. Η άνοδος της Κίνας και η επέκταση των στρατιωτικών και εδαφικών στόχων της αποτελούν απειλή και για τις δύο χώρες. Τα σύνορα της Κίνας με την Ινδία έχουν αποτελέσει εστία πολέμου και παλαιότερα. Οι επιθετικές αξιώσεις του Πεκίνου σε νησιά της Θάλασσας της Νότιας Κίνας αποκαλύπτουν ότι οι κινεζικές εδαφικές φιλοδοξίες έχουν αυξηθεί παράλληλα με την κινεζική οικονομία.
Η Κίνα επιδιώκει να αντικαταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως η ηγέτιδα δύναμη στην Ασία. Και η Ινδία έχει αρχίσει να εγκαταλείπει την ουδετερότητά της καθώς η πραγματικότητα της αταξίας κάνει ολοένα και περισσότερο εμφανή την παρουσία της.
Αλλά οι ΗΠΑ και η Ινδία πρέπει να κάνουν περισσότερα για να διασφαλίσουν την περιφερειακή σταθερότητα και να μετριάσουν τις φιλοδοξίες της Κίνας. Ένα αμυντικό σύμφωνο θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο βήμα για μια ευρύτερη ασιατική συμμαχία που θα μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια του κάθε κράτους, να οικοδομήσει τους οικονομικούς δεσμούς τους και να τα δεσμεύσει στον σεβασμό του εδαφικού status quo. Ένα ασιατικό αμυντικό και οικονομικό δίκτυο θα εδραίωνε την πρόσφατη στροφή της Ινδίας μακριά από τη Μόσχα και θα αναγνώριζε τον ηγετικό της ρόλο στην περιοχή. Επίσης, θα συντηρούσε τη δέσμευση των ΗΠΑ στην περιοχή σε μια περίοδο συρρίκνωσης των αμυντικών προϋπολογισμών και αύξησης των παγκόσμιων υποχρεώσεών της.
Η Ινδία, οι ΗΠΑ, και οι περιφερειακοί τους σύμμαχοι θα μπορούσαν να συστήσουν μια Συμμαχία της Ασίας. Αυτά τα κράτη μοιράζονται ήδη μια δέσμευση στις ελεύθερες αγορές και τη δημοκρατία. Αυτή η συμμαχία θα έχει ως βασικό της στόχο τη συγκράτηση της ανόδου της Κίνας, η οποία απειλεί να διαταράξει τις δεκαετίες σταθερότητας που έχουν τροφοδοτήσει τα οικονομικά θαύματα στην Ιαπωνία, την Κορέα, την Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη, και ακόμη και στην ίδια την Κίνα. Θα βοηθήσει επίσης να περιοριστούν άλλες απειλές για την περιφερειακή σταθερότητα: ο θρησκευτικός εξτρεμισμός του Πακιστάν, τα τρομοκρατικά δίκτυα, και η ρωσική επιθετικότητα. Με άλλα λόγια, η συνεργασία αυτή θα έχει προφανή πλεονεκτήματα στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας.