Μιανμάρ: Η κεντρική τράπεζα απορρίπτει τις κατηγορίες για αγορές όπλων

Μιανμάρ: Η κεντρική τράπεζα απορρίπτει τις κατηγορίες για αγορές όπλων
A member of a Myanmar military honour guard raises the national flag during a dawn flag-raising ceremony at Yangon's central Mahabandoola Park on January 4, 2017. - The ceremony marked the 69th anniversary of the country known before as Burma when British colonial rule ended on January 4, 1948. (Photo by ROMEO GACAD / AFP) Photo: AFP
Οι δυτικές χώρες έχουν επιβάλει πολλαπλές οικονομικές κυρώσεις στον στρατό της Μιανμάρ, στις τράπεζες και στις συναφείς επιχειρήσεις.

Η κεντρική τράπεζα της Μιανμάρ διέψευσε έκθεση του ΟΗΕ σύμφωνα με την οποία η στρατιωτική κυβέρνηση της χώρας μπορεί ακόμη να έχει πρόσβαση σε χρήματα και όπλα για τον πόλεμό της κατά των δυνάμεων κατά του πραξικοπήματος, λέγοντας ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υπό την εποπτεία της τράπεζας ακολούθησαν τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Η τράπεζα της Μιανμάρ «εξέφρασε την έντονη αντίθεσή μας στην έκθεση του Ειδικού Εισηγητή του ΟΗΕ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της που δημοσιεύθηκε σε εφημερίδα της χούντας το Σάββατο. «Η έκθεση του ΟΗΕ βλάπτει σοβαρά τα συμφέροντα των πολιτών της Μιανμάρ και τις σχέσεις μεταξύ της Μιανμάρ και άλλων χωρών».

Ο εισηγητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Μιανμάρ, Τομ Άντριους, ανέφερε την Τετάρτη ότι ενώ οι διεθνείς προσπάθειες απομόνωσης της χούντας φαίνεται να έχουν μειώσει την ικανότητά της να αγοράζει στρατιωτικό εξοπλισμό, εξακολουθεί να εισάγει όπλα, τεχνολογίες διπλής χρήσης, εξοπλισμό κατασκευής και άλλα υλικά αξίας 253 εκατομμυρίων δολαρίων τους 12 μήνες έως τον Μάρτιο.

Η έκθεση αναφέρει ότι η Μιανμάρ είχε τη βοήθεια διεθνών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της γειτονικής χώρας της Νοτιοανατολικής Ασίας Ταϊλάνδης, για τις αγορές της.

Αντιμετωπίζοντας τη μεγαλύτερη πρόκληση από το πραξικόπημα του 2021 κατά της κυβέρνησης της νομπελίστριας Αούνγκ Σαν Σου Κι, ο στρατός της Μιανμάρ έχει εμπλακεί σε πολλαπλές συγκρούσεις χαμηλής έντασης και προσπαθεί να σταθεροποιήσει μια καταρρέουσα οικονομία.

Οι δυτικές χώρες έχουν επιβάλει πολλαπλές οικονομικές κυρώσεις στον στρατό της Μιανμάρ, στις τράπεζες και στις συναφείς επιχειρήσεις. Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι οι τοπικές και διεθνείς τράπεζες που συμμετέχουν σε συναλλαγές με τη Μιανμάρ έχουν υποβληθεί σε ολοκληρωμένα μέτρα δέουσας επιμέλειας για όλες τις επιχειρηματικές σχέσεις και συναλλαγές.

«Οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές αφορούν μόνο την εισαγωγή βασικών αγαθών και βασικών αναγκών για τους πολίτες της Μιανμάρ, όπως φάρμακα και ιατρικές προμήθειες, γεωργικά και κτηνοτροφικά εφόδια, λιπάσματα, βρώσιμα έλαια και καύσιμα» αναφέρεται.

Η έκθεση του ΟΗΕ ανέφερε ότι οι εξαγωγές από τη Σιγκαπούρη είχαν πέσει σε μόλις πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια από πάνω από 110 εκατομμύρια δολάρια το 2022, αλλά ότι οι ταϊλανδικές εταιρείες στην Ταϊλάνδη κάλυψαν εν μέρει το κενό, μεταφέροντας όπλα και υλικά αξίας 120 εκατομμυρίων δολαρίων το 2023, διπλάσια από το προηγούμενο έτος

.Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊλάνδης ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη ότι τα τραπεζικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας ακολουθούν πρωτόκολλα όπως και άλλα μεγάλα χρηματοπιστωτικά κέντρα, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει την έκθεση του εισηγητή του ΟΗΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: