Μιανμάρ: Ο σεισμός ισοπέδωσε μια χώρα ήδη πληγωμένη – Απελευθερώθηκε ενέργεια ίση με 334 ατομικές βόμβες (vids)
- 30/03/2025, 08:48
- SHARE

Χάος, δάκρυα και αγωνία. Ο καταστροφικός σεισμός των 7,7 Ρίχτερ που χτύπησε τη Μιανμάρ προκάλεσε βιβλικές εικόνες καταστροφής, με τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Μανταλέι, να ισοπεδώνεται. Οι εικόνες από τους διασώστες που σκάβουν με γυμνά χέρια στα συντρίμμια κάνουν τον γύρο του κόσμου, ενώ οι εκτιμήσεις για τα θύματα μιλούν για 50.000 έως και 100.000 νεκρούς.
Η καταστροφή αγγίζει το απόλυτο. Ενδεικτική είναι η τραγωδία στο ιδιωτικό λύκειο Wisdom Villa, όπου δεκάδες μαθητές παγιδεύτηκαν ενώ έκαναν πρόβες για τη γιορτή του νερού. Η συγκλονιστική μαρτυρία της Γιν Νου, μητέρας μίας εκπαιδευτικού που αγνοείται, καταγράφει με λέξεις το ανείπωτο: «Το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν να φωνάζω το όνομά της και να κλαίω».
Μέχρι στιγμής, οι επίσημοι αριθμοί κάνουν λόγο για 1.644 νεκρούς και πάνω από 3.400 τραυματίες, με περισσότερα από 3.000 κτίρια να έχουν καταρρεύσει. Οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ δυσκολεύονται λόγω κατεστραμμένων δρόμων, ενώ η κυβέρνηση της Μιανμάρ, που δεν ελέγχει ολόκληρη τη χώρα λόγω του εμφυλίου, παραδέχεται ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες.
Σε μία από τις πιο ανακουφιστικές ειδήσεις, το κίνημα αντίστασης της χώρας ανακοίνωσε μερική κατάπαυση του πυρός για να διευκολύνει τις προσπάθειες διάσωσης.
Ο σεισμός εκτόνωσε ενέργεια ισοδύναμη με 334 ατομικές βόμβες, ενώ σεισμολόγοι προειδοποιούν για ισχυρούς μετασεισμούς. Σύμφωνα με τον Ευθύμη Λέκκα, ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να φτάσει ή και να ξεπεράσει τις 100.000.
Η χώρα βρίσκεται πάνω στο τεκτονικό ρήγμα Σεγκάνγκ, μήκους 1.200 χιλιομέτρων, ακριβώς δίπλα από πυκνοκατοικημένες περιοχές. Η γεωλογική βία συνδυάζεται με τη φτώχεια, την πολιτική αστάθεια και την πείνα, καθώς ο εμφύλιος των τελευταίων ετών έχει ήδη εκτοπίσει πάνω από 3 εκατομμύρια ανθρώπους.
Η διεθνής βοήθεια καταφθάνει σταδιακά. ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Νότια Κορέα και Μαλαισία συγκαταλέγονται στις πρώτες χώρες που ανακοίνωσαν αποστολές στήριξης. «Η Μιανμάρ ήταν ήδη μία από τις πιο πολύπλοκες κρίσεις του κόσμου. Ο σεισμός αυτός θα μπορούσε να είναι το τελειωτικό χτύπημα», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Ελιάν Λούθι.