Μιχάλης Σάλλας στο CEO Initiative: Το 2022 θα είναι μια από τις καλύτερες χρονιές για την οικονομία
- 23/11/2021, 23:12
- SHARE
“Το 2022, εκτός απροόπτου, θα είναι μια από τις καλύτερες χρονιές για την ελληνική οικονομία”, προέβλεψε μιλώντας σε ειδική ενότητα του CEO Initiative ο Μιχάλης Σάλλας, Chairman, Lyktos Group SA, που τόνισε ότι πιστεύει στις ελληνικές δυνατότητες, με το επιχειρηματικό και το θεσμικό περιβάλλον να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να αντιμετωπισθεί η ζημιά από την πανδημία.
Σε συζήτηση που συντόνισε ο Τάσος Ζάχος, Editor in Chief του Fortune Greece, ο κ. Σάλλας είπε ότι η Ελλάδα δεν χαρακτηρίζεται από τα παλιά τζάκια της. “Από το 2008 και μετά, από την περίοδο της υπερδεκαετούς κρίσης, έχει δημιουργήσει ένα κενό που μπορεί να εκμεταλλευτεί και η ντόπια επιχειρηματική κοινότητα και τα funds”. Εξήγησε ότι ο χρηματιστηριακός δείκτης στην Ελλάδα έχει πέσει από τότε ενώ π.χ. στη Νέα Υόρκη έχει αυξηθεί. Όπως είπε ο έμπειρος τραπεζίτης, υπάρχει ένα κενό που η επιχειρηματική κοινότητα, ντόπια και ξένη, παρατηρεί και θέλει να εκμεταλλευτεί. “Η αγορά θα έλεγα ότι είναι αρκετά sexy. Υπάρχει και το Ταμείο Ανάκαμψης…”, πρόσθεσε αναδεικνύοντας επίσης τον κομβικό ρόλο των τραπεζών στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Μιλώντας για τη σοβαρή και μακροχρόνια κρίση του τραπεζικού κλάδου, σημείωσε ότι οφείλεται κυρίως σε δημοσιονομικούς λόγους. “Υπήρξαν λάθος συνταγές όπως υπήρξαν λάθος συνταγές και για την ελληνική οικονομία”.
Σχετικά με την ΕΚΤ αναφέρθηκε στους “χαλαρότερους όρους και δεσμά” απέναντι στην Ελλάδα”, στο γεγονός ότι σε μεγάλο βαθμό έχουν ρυθμιστεί τα κόκκινα δάνεια ενώ στα μακροπρόθεσμα οφέλη για την ελληνική οικονομία σημείωσε επίσης την ψηφιακή μεταρρύθμιση. Μάλιστα, όπως ανέφερε, η τελευταία είναι σημαντική για την ψηφιοποίηση των τραπεζών, προκειμένου να μειώσουν το κόστος και να εξυπηρετήσουν καλύτερα τους πελάτες τους.
Οι τράπεζες, πρέπει να βάλουν «πλάτη»
Σύμφωνα με τον κ. Σάλλα δεν αρκεί αυτό, καθώς απαιτούνται καλύτερες ομάδες λειτουργίας, καλύτερη διάγνωση και επιχειρηματικότητα στο τραπεζικό στελεχιακό δυναμικό. “Από τις τράπεζες εξαρτάται η επιτυχία μιας μεσαίας επιχείρησης, οι εξαγωγές της και μια σειρά άλλων πραγμάτων. Για να κερδίσουν οι τράπεζες, πρέπει να βάλουν «πλάτη» για την ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα”, πρόσθεσε.
Ο κ. Σάλλας εξήγησε ότι οι τράπεζες είναι έτοιμες να αναλάβουν τον ρόλο τους στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάπτυξης ωστόσο τα δάνεια του Ταμείου δεν απευθύνονται σε μικρές επιχειρήσεις, απευθύνονται σε μεγάλα έργα, έργα υποδομών, έργα που θα συμβάλλουν αποφασιστικά από μόνα τους στην πραγματική οικονομία. “Οι τράπεζες είναι διστακτικές να δανείσουν σε μια κατηγορία επιχειρήσεων, επειδή έχει «καεί η γούνα τους» στο παρελθόν”, είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις που κρίνουν ότι μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Από τα stress tests, όπως είπε ο κ. Σάλλας, διαπιστώνεται ότι οι δείκτες είναι επαρκείς. “Υπάρχουν εξαγωγικές επιχειρήσεις στη Θράκη, στη Δυτική Μακεδονία…, τις οποίες οι τράπεζες πρέπει να αγκαλιάσουν”.
Σχετικά με το Ταμείο Ανάπτυξης, ανέφερε επίσης ότι θα πρωταγωνιστήσουν οι υποδομές, η πράσινη οικονομία, οι ΑΠΕ και η αναβάθμιση των υπηρεσιών του ελληνικού τουρισμού. Τόνισε δε ότι πρέπει να υπάρξουν υψηλότερου επιπέδου υπηρεσίες, καθώς δεν προσφέρουν τίποτα στο δημόσιο χαμηλές κατά κεφαλήν αποδόσεις στον τουρισμό. Αναφέρθηκε επίσης στην προστιθέμενη αξία του τομέα τροφίμων, καθώς η Ελλάδα έχει μοναδικά χαρακτηριστικά με το μικροκλίμα και τη γεωγραφία της και με τη δημιουργία μεγάλων εξαγωγικών επιχειρήσεων μπορεί να παίξει ρόλο διεθνώς.
Ανέφερε ενδεικτικά την ποιότητα των ελληνικών αμπελιών και της ελληνικής οινοποιίας φέροντας ως παράδειγμα διαφοροποίησης ακόμη και για τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό, το Κτήμα Σεμέλη ενώ υπενθύμισε ότι κι ο ίδιος όταν ξεκίνησε στην Τράπεζα Πειραιώς, φρόντισε να διαφοροποιηθεί εξαρχής.