Μίχαλος για πρόωρες εκλογές: Αναστατώνουν την οικονομία και την κοινωνία

Μίχαλος για πρόωρες εκλογές: Αναστατώνουν την οικονομία και την κοινωνία
Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος μιλάει στην παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Οκτώ μήνες» του πρώην υπουργού Γιάννη Παπαθανασίου, στο ΕΒΕΑ, Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Με βάση το Σύνταγμα προσδιορίζονται κάθε 4 χρόνια και κάποια στιγμή πρέπει να το δούμε και να υλοποιείται».

«Η καραμέλα των πρόωρων εκλογών πρέπει να σταματήσει. Πρόωρες εκλογές, το μόνο που φέρνουν είναι αναστάτωση στην οικονομία και στην κοινωνία. Με βάση το Σύνταγμα προσδιορίζονται κάθε 4 χρόνια και κάποια στιγμή πρέπει να το δούμε και να υλοποιείται». Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος, σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ σήμερα το πρωί.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών και σε όσους ζητούν κάτι τέτοιο είπε ότι «αυτή ήταν λογική της δεκαετίας του 1950 και 1960» και πρόσθεσε ότι πρέπει να πρυτανεύσει «σύνεση, συναίνεση και συνεργασία για να επανέλθουμε στο μονοπάτι της ανάπτυξης».

Αναφερόμενος στην «καθαρή έξοδο» της χώρας από τα μνημόνια που αναμένεται τον Αύγουστο, υπογράμμισε ότι πρέπει το πολιτικό σύστημα να συναινέσει ώστε να υπάρχει μια σύγκλιση για να οδηγηθούμε σε υψηλούς αναπτυξιακούς στόχους. «Καθαρή έξοδος σημαίνει ότι δεν θα βρισκόμαστε κάτω από μία μνημονιακή επιτροπεία, όπως αυτή που βρισκόμαστε τα 8 τελευταία χρόνια. Δεν θα βρισκόμαστε σε επιτροπεία αλλά θα έχουμε μια εποπτεία όπως όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σημείωσε ότι υπάρχει μία εικόνα σταθεροποίησης της οικονομίας μας, αλλά θα πρέπει να μας απασχολήσει ποιο είναι το εθνικό στρατηγικό σχέδιο της χώρας, καθώς εξέφρασε την αντίθεσή του με την προληπτική γραμμή που θα σήμαινε αυξημένη επιτροπεία και με συγκεκριμένο πλαφόν 7 δισ. ευρώ τη στιγμή που αυτό το ποσό δεν επαρκεί για να επιλυθεί το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Όπως είπε, χρειάζονται επενδύσεις 42 δισ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2022 και σήμερα γίνονται επενδύσεις ύψους περίπου 22 δισ. ευρώ ετησίως.

Συγκεκριμένα, όπως είπε αναφερόμενος στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας: «Το γεγονός ότι έχουμε 22% αύξηση σε επίπεδο προκρατήσεων σημαίνει ότι το τουριστικό προϊόν θα πάρει εξαιρετικό κομμάτι του ΑΕΠ της χώρας. Χρειαζόμαστε επενδύσεις ετησίως 42 δισ. το χρόνο. Αυτή τη στιγμή έχουμε 22 δισ. ετησίως από εγχώριους επενδυτές και χρειαζόμαστε να προσελκύσουμε περίπου άλλα 20 από επενδύσεις από το εξωτερικό».

«Η ελληνική οικονομία έχει επανέλθει σε μία σταθεροποίηση» υπογράμμισε ο κ. Μίχαλος επισημαίνοντας ότι «εκτός από τα καλά λόγια το γεγονός αυτό γίνεται σαφές με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε επίπεδα του 2008, 2009».

Χρειάζεται η μείωση της φορολογίας καθώς όπως είναι γνωστό το σύστημα της υπερφορολόγησης δεν έχει αποδώσει, όπως είπε ενώ προέβλεψε αυξημένη ρευστότητα στις τράπεζες μετά τα stress test, ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί το υγιές σκέλος της οικονομίας.

Αν συνδυάσουμε την απορρόφηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ με τις μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και το ασφαλιστικό σε σχέση με τη μείωση των εισφορών, οι προοπτικές είναι πολύ θετικές ώστε να σταματήσει και το brain drain. «Ο κ. Τσακαλώτος έχει δηλώσει ότι εξετάζει την αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών. Δεν μπορεί η συνολική ασφαλιστική και φορολογική επιβάρυνση να φτάνει στα επίπεδα του 82% που είναι σήμερα» όπως είπε.

Τέλος ο κ. Μίχαλος υποστήριξε ότι επιτέλους «γίνεται αξιοποίηση των προτάσεων που έχουν καταθέσει κατά καιρούς, οι παραγωγικοί φορείς» για το ασφαλιστικό και φορολογικό.