Microsoft: Ταξίδι στο μέλλον με εκκίνηση τη φετινή ΔΕΘ
- 09/09/2018, 10:44
- SHARE
Ποιες καινοτομίες παρουσιάζει φέτος η τεχνολογική εταιρεία στο ελληνικό κοινό.
Καινοτομία, τεχνητή νοημοσύνη και ψηφιακές δεξιότητες αποτελούν ορισμένα μόνο από τα βασικά χαρακτηριστικά της παρουσίας της Microsoft στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), όπου τιμώμενη χώρα είναι οι ΗΠΑ και όπως δήλωσε σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η διευθύνουσα σύμβουλος Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, Πέγκυ Αντωνάκου, “είναι πολύ ευχάριστο μια ολόκληρη χώρα να μιλάει και να συγκεντρώνεται στο θέμα της καινοτομίας και φυσικά είναι κάτι που είναι στο επίκεντρο της δικής μας στρατηγικής, του δικού μας οράματος”.
Με παρουσία πάνω από 25 χρόνια στην Ελλάδα, πρόσθεσε η κ. Αντωνάκου, η εταιρεία συμμετέχει φέτος για πρώτη φορά στη ΔΕΘ, “για να μιλήσουμε για ψηφιακές δεξιότητες, νέες τεχνολογίες και για να φέρουμε την παγκόσμια συζήτηση της τεχνολογίας στη χώρα μας, την ίδια στιγμή που γίνεται σε ολόκληρο τον κόσμο”.
Πραγματικά -συνέχισε η κ. Αντωνάκου- θεωρούμε ότι είμαστε σε ένα κομβικό σημείο, όπου έχουμε πολύ μεγάλο κενό να καλύψουμε ψηφιακά και είναι σημαντικό πραγματικά να “αγκαλιάσουμε” την τεχνολογία και να τη χρησιμοποιήσουμε σαν εργαλείο, προκειμένου να γίνουμε ανταγωνιστικοί σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πέραν της τεχνολογίας που δίνει αναπτυξιακή ώθηση, ένας ακόμα παράγοντας που αποτελεί κινητήρια δύναμη για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων είναι το ανθρώπινο δυναμικό και -όπως τόνισε η κ. Αντωνάκου- “έχουμε πολύ καλό ανθρώπινο δυναμικό, πρέπει όμως να επενδύσουμε σ’ αυτό και να είμαστε σύγχρονοι, γιατί πλέον ο ανταγωνισμός είναι παγκόσμιος και η Microsoft είναι εδώ για να συμβάλλει με τα προϊόντα της, την τεχνογνωσία της και την παρουσία της και την στήριξή της τόσο σε ιδιωτικό, όσο και σε δημόσιο επίπεδο στην Ελλάδα”.
Το μέλλον είναι ήδη εδώ
Εργαλεία “μικτής” πραγματικότητας, τα Microsoft HoloLens που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στην ιατρική (για χειρουργική επέμβαση), παρουσιάζονται στον χώρο της Microsoft και, σύμφωνα με την κ. Αντωνάκου, πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά “χαρακτηριστικά” της εταιρείας που αναδεικνύονται στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Η συσκευή HoloLens (συσκευή επαυξημένης πραγματικότητας) εμβυθίζει τον χρήστη σε μια επαυξημένη πραγματικότητα (Augmented Reality-AR), που αποτελεί επέκταση της εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality-VR). Ο χρήστης μπορεί να αλληλοεπιδρά με ολογράμματα που γεννιούνται από τον υπολογιστή της συσκευής και τα οποία αναμιγνύονται με την φυσική πραγματικότητα.
“Το πιο εντυπωσιακό που παρουσιάζουμε στη ΔΕΘ, εκτός φυσικά από όλες τις τεχνολογίες που έχουμε, η πιο εντυπωσιακή τεχνολογία που παρουσιάζουμε και έχουμε εδώ ως demo, είναι τα HoloLens”, ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Αντωνάκου.
Εξηγώντας πως ένα τέτοιο τεχνολογικό εργαλείο μπορεί να έχει εφαρμογή στην καθημερινή ζωή, η κ. Αντωνάκου σημείωσε πως μ’ αυτό «πρόσφατα, γιατροί στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένας εκ των οποίων ελληνικής καταγωγής, έκαναν επέμβαση σε έναν ασθενή. Από τη μια λοιπόν, βλέποντας το πόδι του ασθενούς στο οποίο έκαναν την επέμβαση, ταυτόχρονα όμως φορώντας τη “μάσκα” (το HoloLens) είχαν πρόσβαση σε όλο το κυκλοφορικό σύστημα του ίδιου του ασθενούς. Άρα, ταυτόχρονα, έβλεπαν κάτω από την επιφάνεια στην οποία επιχειρούσαν, προκειμένου να μην κάνουν λάθος».
Σύμφωνα με την ίδια, η συσκευή HoloLens έχει καταπληκτική εφαρμογή σε τομείς όπως η ιατρική, το design των προϊόντων, ενώ, θα μπορούσε να βρει και πεδίο ‘δράσης’ και σε αρχαιολογικούς χώρους. «Φανταστείτε να πάτε σε έναν αρχαιολογικό χώρο να σας δώσουν αυτή τη “μάσκα” και να μπορείτε να βλέπετε από τη μια τον χώρο στον οποίο είσαστε και από την άλλη τη χρήση αυτού του χώρου όπως ήταν στην αρχαιότητα» υπογράμμισε.
Το ταξίδι στο μέλλον συνεχίζεται με “οδηγό” τη Microsoft
Και αν για ορισμένους τα θέματα των τεχνολογικών εξελίξεων και της τεχνητής νοημοσύνης μοιάζουν με σενάρια… επιστημονικής φαντασίας, η πραγματικότητα είναι διαφορετική και σίγουρα κατανοητή, μέσα από τα σεμινάρια και τα εργαστήρια της εταιρείας, στο πλαίσιο της παρουσίας της, στην 83η ΔΕΘ.
Ανοιχτές συζητήσεις, σεμινάρια, παρουσιάσεις case studies από ειδικούς της Microsoft δίνουν τη δυνατότητα σε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν ακόμα περισσότερα, να ρωτήσουν και να ανακαλύψουν τα πάντα γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.
Τα σεμινάρια και τα εργαστήρια χωρίζονται –διευκρίνισε η κ. Αντωνάκου– σε κατηγορίες αναλόγως του επιπέδου των δεξιοτήτων που έχουν οι συμμετέχοντες. Στόχος είναι “να μην αφήνουμε κανέναν πίσω στο κομμάτι της τεχνολογίας” ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εξάλλου, η κ. Αντωνάκου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ανακοίνωση της στρατηγικής συνεργασίας της Microsoft με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) για τη δημιουργία του πρώτου κόμβου ψηφιακής καινοτομίας στην Ελλάδα, κάτι που σύμφωνα με την ίδια, είναι “επαναστατικό για τη χώρα μας, μια εταιρεία πληροφορικής να έρχεται τόσο κοντά με ένα πανεπιστήμιο και να δημιουργεί ένα χώρο καινοτομίας για τους καθηγητές, τους μαθητές, τους φοιτητές, τους ερευνητές, τα startups και οποιοδήποτε άλλο ενδιαφερόμενοι (…) είναι όλοι ευπρόσδεκτοι”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ