Μικραίνει αλλά δεν μηδενίζεται η απόσταση Ελλάδας – δανειστών
- 06/08/2015, 10:17
- SHARE
Πού συμφωνούν και πού διαφωνούν οι δύο πλευρές.
Ανοιχτά παραμένουν τρία καυτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης, παρά τις μαραθώνιες συναντήσεις που λαμβάνουν χώρα, τα τελευταία 24ωρα, μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών.
Παρά τη σημαντική απόσταση που έχει διανυθεί την τελευταία, Αθήνα και θεσμοί δεν έχουν λύσει ακόμη όλες τις εκκρεμότητες που τους χωρίζουν, γεγονός που αυξάνει εκ νέου τις αμφιβολίες για το πόσο εφικτή είναι η επίτευξη συμφωνίας έως την ερχόμενη εβδομάδα.
Τη δεδομένη στιγμή τρία είναι κυρίως τα πεδία στα οποία εξακολουθούν να εντοπίζονται διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών.
Αυτά είναι το μείζον ζήτημα διαχείρισης των κόκκινων δανείων, ο ρόλος του νέου αποκρατικοποιήσεων, αλλά και ο ακριβής χρόνος ψήφισης και εφαρμογής των επώδυνων αλλαγών στη φορολογία των αγροτών και την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Η Αθήνα επιθυμεί διακαώς να αποφύγει την ένταξη της κατάργησης των πρόωρων συντάξεων και των αλλαγών στη φορολογία των αγροτών στον «κατάλογο» με τα νέα προαπαιτούμενα που αξιώνουν οι δανειστές.
«Πρέπει να δούμε ποιες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν τώρα, ποιες τον Οκτώβρη, ποιες θα ακολουθήσουν και τι επίπτωση θα έχουν οι μεταρρυθμίσεις αυτές στα δημοσιονομικά και την ανάπτυξη» δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, μετά την ολοκλήρωση της νέας συνάντησης που είχε με τους δανειστές τόσο ο ίδιος, όσο και ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης.
Σύμφωνα με τις θέσεις των ξένων τεχνοκρατών, τα εν λόγω μέτρα πρέπει να συνοδεύουν την εκταμίευση της πρώτης δόσης ύψους 25 δισ. ευρώ από το νέο δάνειο και επομένως θα πρέπει να κατατεθούν προς ψήφιση στη βουλή μαζί με τη νέα δανειακή σύμβαση της χώρας και το νέο μνημόνιο.
Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά πως τα μέτρα αυτά θα πρέπει να μετατεθούν για αργότερα και να αποτελέσουν μέρος των ευρύτερων αλλαγών που έχουν ήδη προγραμματιστεί για το ερχόμενο φθινόπωρο.
Όπως και να ‘χει, το ενδεχόμενο μιας νέας δέσμης προαπαιτούμενων μέτρων αποτελεί ένα τεράστιο αγκάθι στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση.
Σε ό,τι αφορά το νέο υπερ-ταμείο αποκρατικοποιήσεων, όπως αποκάλυψε ο Ευ. Τσακαλώτος, ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί ούτε ο ακριβής τρόπος λειτουργίας του, αλλά ούτε και ποια περιουσιακά στοιχεία είναι υποψήφια προς ένταξη σε αυτό.
Σε σταυρόλεξο για γερούς λύτες αναδεικνύεται και το θέμα διαχείρισης των κόκκινων δανείων, καθώς ακόμη δεν έχει βρεθεί κοινός τόπος επί του θέματος στη διαπραγμάτευση και παρά το γεγονός πως η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει τις προτάσεις της για τα κόκκινα δάνεια στους θεσμούς, ήδη από την Τρίτη.
Όπως εξήγησε ο Γ. Σταθάκης, το θέμα των κόκκινων δανείων εξετάζεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και σε άμεση συνάρτηση με το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Ως προς την ανακεφαλαιοποίηση, Ελλάδα και δανειστές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία, καθώς και οι δύο πλευρές θεωρούν αναγκαία την ολοκλήρωση της διαδικασίας έως τα τέλη του 2015, κρίνοντας ταυτόχρονα επιτακτική την ανάγκη να αποφευχθεί ο κίνδυνος για κούρεμα των καταθέσεων.
Στη χθεσινή μαραθώνια σύσκεψη της ελληνικής πλευράς με τους επικεφαλής των θεσμών επήλθε συμφωνία και ως προς το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στην περίφημη εργαλειοθήκη (toolkit) του ΟΟΣΑ.
Ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας πιέζει, καθώς, όπως έχει ήδη αποκαλύψει ο υπουργός Οικονομικών, η ελληνική πλευρά στοχεύει στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και το κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.
Πηγή: news247.gr