Μικρή ενίσχυση του πληθωρισμού στη Βρετανία, 2,2% τον Ιούλιο – «Πάσα» για τα επιτόκια της BoE

Μικρή ενίσχυση του πληθωρισμού στη Βρετανία, 2,2% τον Ιούλιο – «Πάσα» για τα επιτόκια της BoE
Ascending stacks of pound coins with bar graph growth shadow. (Photo by CAIA IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY / NEW / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
«Πάτημα» στην Τράπεζα της Αγγλίας για περαιτέρω μειώσεις των βασικών της επιτοκίων το επόμενο χρονικό διάστημα.

Μικρή άνοδο εμφάνισε ο πληθωρισμός στη Βρετανία για τον Ιούλιο, κινούμενος κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών και δίνοντας «πάτημα» στην Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) για περαιτέρω μειώσεις των βασικών της επιτοκίων το επόμενο χρονικό διάστημα.

Όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη από τη στατιστική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου (ONS), ο ετήσιος γενικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,2% από 2% τον Ιούνιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 2,3%. Σε μηνιαίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο -0,2% από 0,1% τον Ιούνιο.

Ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας- σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 3,3% από 3,5% τον Ιούνιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 3,4%.

Ο πληθωρισμός στον κλάδο των υπηρεσιών διαμορφώθηκε σε ετήσιο επίπεδο στο 5,2% από 5,7% τον Ιούνιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 5,5%.

Η πορεία του πληθωρισμού στη Βρετανία μπορεί να «διαβαστεί» από την BoE ως σημάδι για νέες μειώσεις επιτοκίων της τράπεζας τους επόμενους μήνες.

Σημειώνεται πως στην αρχή του Αυγούστου η τράπεζες μείωσε τα επιτόκια από το υψηλό 16 ετών του 5,25%.

Η BoE ανέμενε πως ο πληθωρισμός θα αυξανόταν στο 2,4% τον Ιούλιο και θα έφτανε περίπου στο 2,75% μέχρι το τέλος του έτους, καθώς θα εξασθενούσε η επίδραση της απότομης πτώσης των τιμών της ενέργειας το 2023, προτού επιστρέψει στο 2% το πρώτο εξάμηνο του 2026.

Ο βρετανικός πληθωρισμός κορυφώθηκε σε υψηλό 41 ετών, στο 11,1%, τον Οκτώβριο του 2022, λόγω της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και των ελλείψεων στην αγορά εργασίας που προκάλεσε η πανδημία COVID-19 και των διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού.