Μικρή κάμψη του πληθωρισμού στη Βρετανία – Στο 2,8% τον Φεβρουάριο
- 26/03/2025, 09:30
- SHARE

Μικρή κάμψη εμφάνισε για τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός στη Βρετανία, συνεχίζοντας να… ίπταται πάνω από τα επίπεδα του 2% που έχει θέσει ως στόχο η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) για τη σταθερότητα των τιμών στην οικονομία.
Όπως ανακοίνωσε η βρετανική στατιστική υπηρεσία (ONS) την Τετάρτη, ο γενικός πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 2,8% έναντι 3% τον Ιανουάριο, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 3%.
Σε μηνιαίο επίπεδο ο γενικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,4% από -0,1% τον Ιανουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,5%.
Ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας- σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 3,5% από 3,7% τον Ιανουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 3,6%. Σε μηνιαίο επίπεδο ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,4% έναντι -0,4% τον Ιανουάριο.
Ο πληθωρισμός στον -κρίσιμο για τη βρετανική οικονομία- κλάδο των υπηρεσιών διαμορφώθηκε σε ετήσιο επίπεδο στο 5%, χωρίς μεταβολή σε σχέση με τον πρώτο μήνα του 2025. Οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 4,9%.
Σημειώνεται πως η BoE ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί στο 3,75% το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους – σχεδόν διπλάσιος από τον στόχο του 2% – κυρίως λόγω του υψηλότερου ενεργειακού κόστους και των ρυθμιζόμενων τιμολογίων για τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας των νοικοκυριών και τα εισιτήρια των λεωφορείων.