Μικρό «βάλτωμα» της μεταποίησης στην Ελλάδα – Σε υψηλό 2,5 ετών η επιβάρυνση του κόστους

Μικρό «βάλτωμα» της μεταποίησης στην Ελλάδα – Σε υψηλό 2,5 ετών η επιβάρυνση του κόστους
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης (δεν εικονίζεται) επισκέφτηκε το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στο Νομό Θεσπρωτίας, την Πέμπτη 02 Νοεμβρίου 2017. Το πρωί, ο Κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, στα γραφεία της Περιφέρειας, στα Ιωάννινα, με κτηνοτρόφους στην Κορύτιανη που του εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην εκτροφή, στην μεταποίηση και την πώληση του κρέατος και του γάλατος, επισκέφτηκε το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και είδε τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο καινούργιο τμήμα του λιμανιού της πόλης που συνδέει την Ήπειρο με τα νησιά του Ιονίου και την Ιταλία. Ακολούθως, επισκέφθηκε 15 παιδιά με ειδικές ανάγκες στο Σχολείο τους στην Ηγουμενίτσα και τέλος, μετέβη στο εμπορικό κέντρο της Ηγουμενίτσας, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα συνεχιζόμενα προβλήματα στα δρομολόγια μέσω της Ερυθράς Θάλασσας ώθησαν το κόστος εισροών υψηλότερα.

Σε θετικά επίπεδα παρέμεινε η επιχειρηματική δραστηριότητα για τον κλάδο της μεταποίησης στην Ελλάδα τον Μάιο, αλλά με το κόστος να συνεχίζει να αποτελεί «πονοκέφαλο» για τον κλάδο.

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global διαμορφώθηκε στις 54,9 μονάδες έναντι 55,2 μονάδων τον Απρίλιο. Σημειώνεται πως κάθε μέτρηση άνω των 50 μονάδων φανερώνει επέκταση των δραστηριοτήτων του κλάδου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, η αύξηση της παραγωγής στον ελληνικό τομέα μεταποίησης παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα τον Μάιο, παρότι οι αναταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού επηρέασαν αρνητικά την ανοδική πορεία και ώθησαν το κόστος εισροών προς τα πάνω.

Οι ρυθμοί αύξησης της παραγωγής και των νέων παραγγελιών ήταν έντονοι σε γενικές γραμμές, παρότι εξασθένησαν σε χαμηλό τεσσάρων μηνών, καθώς διατηρήθηκε η έντονη ζήτηση από την πλευρά των πελατών. Εν τω μεταξύ, οι προσδοκίες ως προς την παραγωγή άγγιξαν τα ισχυρότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών, ενώ οι εταιρείες εξακολούθησαν να προσλαμβάνουν νέο προσωπικό.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, η Σιάν Τζόουνς της S&P Global Intelligence, ανέφερε:

«Οι Έλληνες κατασκευαστές εξακολούθησαν να υποδεικνύουν ισχυρή απόδοση σε όλο το εύρος του τομέα κατά τη διάρκεια του Μαΐου, καθώς η παραγωγή και οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν με περαιτέρω δριμείς ρυθμούς. Εν τω μεταξύ, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε και οι παραγωγοί αγαθών προσέλαβαν επιπλέον προσωπικό με έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων δύο και πλέον ετών.

Παρ’ όλα αυτά, οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού παρεμπόδισαν την παραγωγή, καθώς τα συνεχιζόμενα προβλήματα στα δρομολόγια μέσω της Ερυθράς Θάλασσας ώθησαν το κόστος εισροών υψηλότερα και άρχισαν να ασκούν κάποια πίεση στην παραγωγική ικανότητα. Στην πραγματικότητα, οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν σε μεγαλύτερο βαθμό σε σύγκριση με τον Απρίλιο, καθώς η επιβάρυνση κόστους εκτοξεύτηκε στα ύψη –κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών σε ορισμένα είδη διατροφής– και αυξήθηκε με τον δριμύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2022.

Η αύξηση των τιμών πώλησης παρέμεινε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ωστόσο ο ρυθμός αύξησης υποχώρησε ελαφρώς κατά τη διάρκεια του μήνα. Μετά τη μείωση των τιμών στα μέσα του 2023, ο ρυθμός αύξησης των χρεώσεων έχει υπερβεί τον μέσο όρο της έρευνας για εννέα συνεχείς μήνες, υποδεικνύοντας ότι ο πληθωρισμός ίσως παραμείνει υψηλός μέσα στους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις μας, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) θα αυξηθεί κατά 2.8% το 2024.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: