Millennials, Gen Zers ή Baby Boomers: Ποια γενιά θα γίνει η πλουσιότερη στην Ιστορία;

Millennials, Gen Zers ή Baby Boomers: Ποια γενιά θα γίνει η πλουσιότερη στην Ιστορία;
Photo: pixabay.com
Γιατί αμφισβητείται η ικανότητά τους να διαχειριστούν τεράστιες περιουσίες.

Η γενιά των millennials, όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 1996, εκτιμάται ότι θα γίνει η πλουσιότερη στην ιστορία. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι έχουν την ικανότητα να διαχειριστούν την τεράστια περιουσία που θα καταλήξει στα χέρια τους.

Μέσα στην επόμενη εικοσαετία, με γονικές παροχές και κληρονομιές, οι millennials θα λάβουν 90 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Knight Frank, καθιστώντας τους την πλουσιότερη γενιά στην ιστορία.

Η γενιά των baby boomers (γεννημένοι 1946-1964) και η «σιωπηρή γενιά» (γεννημένοι 1928-1945) θα μεταφέρουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στους millennials.

Οι millennials, σήμερα ηλικίας 28-43 ετών, συχνά επικρίνονται ως «τεμπέληδες» και «επιπόλαιοι» στη διαχείριση χρημάτων, προτιμώντας να ξοδεύουν σε αναλώσιμα αντί για ακίνητη περιουσία. Ακόμη κι αν αυτές οι απόψεις είναι υπερβολικές, πολλοί αναρωτιούνται αν η γενιά αυτή, που βίωσε την κρίση του 2008 και την πανδημία, μπορεί να διαχειριστεί τόσο μεγάλη εισροή χρημάτων.

«Οι millennials δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένοι… σίγουρα όχι όσο η γενιά που παρήγαγε τον πλούτο», δήλωσε ο Salvatore Buscemi, συνιδρυτής της Brahmin Partners, στο CNBC. «Δεν έχουν τις δεξιότητες να το κάνουν, διότι δεν κλήθηκαν ποτέ να το κάνουν», προσθέτοντας ότι όσο μεγαλώνουμε, μειώνεται η διάθεσή μας να μάθουμε νέα πράγματα.

Ειδικοί εκτιμούν ότι οι millennials επικεντρώνονται σε βραχυπρόθεσμους στόχους, ενώ οι παλαιότερες γενιές αποταμίευαν για μεγάλα ορόσημα, όπως η αγορά σπιτιού και η συνταξιοδότηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρά την κρίση του 2008, οι millennials είναι «πιο απομακρυσμένοι» από τις προκλήσεις του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, γεγονότα που διαμόρφωσαν τη στάση των γονέων τους απέναντι στα χρήματα, σύμφωνα με την RBC Wealth Management.

Η LendingClub αναφέρει ότι οι millennials είναι η γενιά που είναι πιθανότερο να ζει «από μισθό σε μισθό», καθώς στηρίζουν τόσο τους γονείς τους όσο και τα παιδιά τους.

Υπάρχει διαφορά μεταξύ όσων δουλεύουν για να αποκτήσουν περιουσία και όσων την κληρονομούν. Οι δεύτεροι καλούνται ξαφνικά να διαχειριστούν μεγάλο όγκο χρημάτων και την πίεση να μην τα χάσουν.

«Όσοι δούλεψαν για την περιουσία τους έχουν εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους να την αποκτήσουν ξανά αν τη χάσουν», δήλωσε ο ψυχοθεραπευτής Paul Hokemeyer στο CNBC.

Αντίθετα, όσοι κληρονομούν περιουσιακά στοιχεία είναι πιο ανασφαλείς. «Ξέρουν ότι μπορούν να επιβιώσουν στον ζωολογικό κήπο, αλλά φοβούνται τη ζούγκλα», δήλωσε ο Hokemeyer.

Ωστόσο, οι millennials φαίνεται να διαχειρίζονται καλύτερα τις κληρονομιές τους, χρησιμοποιώντας τα χρήματα για να βελτιώσουν τον κόσμο, στον οποίο αισθάνονται προνομιούχοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: