Millennials: Η πλουσιότερη γενιά στην Ιστορία ή το μεγαλύτερο οικονομικό πείραμα;

Millennials: Η πλουσιότερη γενιά στην Ιστορία ή το μεγαλύτερο οικονομικό πείραμα;
Photo: pixabay.com
Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με το αν μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά την περιουσία που θα κληρονομήσουν.

Η γενιά των millennials, δηλαδή όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 1996, ετοιμάζεται να γίνει η πλουσιότερη στην ιστορία. Παρά τη σημαντική αυτή προοπτική, υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με το αν μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά την περιουσία που θα κληρονομήσουν.

Μέσα από γονικές παροχές και κληρονομιές, οι millennials αναμένεται να λάβουν περίπου 90 τρισεκατομμύρια δολάρια τις επόμενες δύο δεκαετίες, όπως αναφέρει η εταιρεία Knight Frank. Αυτή η μεταφορά πλούτου θα καταστήσει τη γενιά των millennials την πιο εύπορη στην ιστορία.

Συγκεκριμένα, οι baby boomers (1946-1964) και η «σιωπηρή γενιά» (1928-1945) θα παραδώσουν τον πλούτο τους στους millennials, μεταφέροντας τα περιουσιακά τους στοιχεία στις νέες γενιές. Οι millennials, που σήμερα είναι ηλικίας 28 έως 43 ετών, έχουν συχνά κατηγορηθεί για «τεμπελιά» και «επιπολαιότητα» όσον αφορά τη διαχείριση των χρημάτων τους. Για χρόνια, οι επικριτές τους ισχυρίζονταν ότι οι millennials ξοδεύουν τα χρήματά τους σε προσωρινές απολαύσεις παρά σε επενδύσεις μεγάλης διάρκειας, όπως η ακίνητη περιουσία. Σε πολλά δημοσιεύματα, οι millennials αναφέρονται ως η γενιά που προτιμά να ξοδεύει τα χρήματά της σε τοστ με αβοκάντο αντί να αποταμιεύει για σημαντικές αγορές.

Παρά το γεγονός ότι αυτές οι κατηγορίες μπορεί να είναι υπερβολικές, πολλοί αναρωτιούνται αν η γενιά αυτή, που ενηλικιώθηκε κατά τη διάρκεια οικονομικών κρίσεων και πανδημιών, είναι έτοιμη να διαχειριστεί μια τόσο μεγάλη μεταβίβαση πλούτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Salvatore Buscemi, συνιδρυτής και επικεφαλής της Brahmin Partners, δηλώνει ότι οι millennials δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένοι για τη διαχείριση πλούτου. «Δεν έχουν αναπτύξει τις δεξιότητες αυτές, καθώς ποτέ δεν κλήθηκαν να το κάνουν», ανέφερε σε συνέντευξή του στο CNBC. Ο Buscemi εκφράζει επίσης την ανησυχία του για το αν οι millennials θα έχουν το κίνητρο να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες αργότερα στη ζωή τους.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η γενιά των millennials επικεντρώνεται περισσότερο σε βραχυπρόθεσμους στόχους, ενώ οι προηγούμενες γενιές έτειναν να αποταμιεύουν για μεγάλες επενδύσεις, όπως η αγορά ενός σπιτιού και η συνταξιοδότηση.

Παρόλο που οι millennials έχουν ζήσει την κρίση του 2008, είναι «πιο απομακρυσμένοι» από τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι γονείς τους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, γεγονός που διαμόρφωσε την οικονομική τους νοοτροπία. Αυτό τονίζεται σε έκθεση της RBC Wealth Management, που δείχνει ότι η γενιά αυτή δεν έχει την ίδια σχέση με το χρήμα όπως οι γονείς τους.

Η LendingClub, μια εταιρεία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, αναφέρει ότι οι millennials είναι πιο πιθανό να ζουν «από μισθό σε μισθό», καθώς είναι η γενιά «σάντουιτς» που οφείλει να υποστηρίζει τόσο τους γονείς όσο και τα παιδιά της.

Υπάρχει επίσης διαφορά μεταξύ εκείνων που κερδίζουν την περιουσία τους και εκείνων που την κληρονομούν. Οι δεύτεροι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη δυσκολία, καθώς καλούνται να διαχειριστούν ξαφνικά ένα μεγάλο όγκο χρημάτων, με τον φόβο να τα χάσουν. «Οι άνθρωποι που κληρονομούν περιουσία είναι συχνά πιο ανασφαλείς», αναφέρει ο ψυχοθεραπευτής Paul Hokemeyer στο CNBC. Παράλληλα, οι millennials διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά τις κληρονομιές τους, χρησιμοποιώντας τα χρήματα για να συμβάλουν σε έναν καλύτερο κόσμο, όπου αισθάνονται προνομιούχοι.

Παρά τις προκλήσεις, οι millennials μπορεί να αποτελέσουν ένα νέο πρότυπο στη διαχείριση πλούτου, καθώς ενσωματώνουν αξίες που αφορούν την κοινωνική και περιβαλλοντική ευθύνη. Το αν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις προσδοκίες θα φανεί στο μέλλον, καθώς αναλαμβάνουν σταδιακά τη θέση τους ως η πλουσιότερη γενιά στην ιστορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: