Μύλοι Θράκης: Επενδύσεις 1,5 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας το 2025

Μύλοι Θράκης: Επενδύσεις 1,5 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας το 2025
Η αυξημένη τιμή των σιτηρών, τα νέα προϊόντα και η εστίαση στην αειφορία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Με τζίρο κοντά στα 46 εκατ. ευρώ αναμένεται να κλείσει η τρέχουσα χρονιά για την εταιρεία Μύλοι Θράκης, η οποία διευρύνει το portfolio των προϊόντων της, που ξεπερνά τους 160 κωδικούς, λανσάροντας τη νέα σειρά gold με καινοτόμα μείγματα που δίνουν λύσεις στον επαγγελματία για πλήθος εφαρμογών, μεταξύ των οποίων η παρασκευή ψωμιού, κριτσινιών, κέικ και μπισκότων.

Όπως αναφέρει στο Fortune Greece η κα Ειρήνη Καϊρη, Γενική Διευθύντρια στους Μύλους Θράκης, μέσα στο 2023 η ακριτική εταιρεία από τον Έβρο που μετρά 104 χρόνια ζωής, ήταν από εκείνες που επηρεάστηκαν σημαντικά από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ευρώπης, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, που θεωρείται από τις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή σιταριού, οδήγησε σε άνοδο της τιμής της συγκεκριμένης πρώτης ύλης.

«Ο πόλεμος είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι πρώτες ύλες πάνω από 30%. Απορροφήσαμε μέρος του κόστους, όμως ένα 10% το μετακυλήσαμε στους πελάτες μας. Η κατάσταση έχει πλέον αρχίσει και εξομαλύνεται. Για τον καταναλωτή οι τιμές κυμαίνονται σε κανονικά επίπεδα. Δεν είναι όμως μόνο η Ρωσία που μας επηρεάζει, είναι το γενικότερο διεθνές περιβάλλον και φυσικά πώς θα αλλάξουν και πάλι οι ισορροπίες μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αμερική» τονίζει η κα Καϊρη.

Προσθέτει πως οι Μύλοι Θράκης εξυπηρετούν περισσότερους από 2.500 πελάτες, από αρτοποιούς, ζαχαροπλάστες και εργαστήρια παραγωγής φύλλου, μέχρι βιοτεχνίες και μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων στην Ελλάδα, την Κύπρο και σε κοντινές βαλκανικές χώρες, αξιοποιεί, κατά κύριο λόγο, τα ελληνικά σιτάρια μέσα από συνεργασίες που έχει με ντόπιους παραγωγούς, ωστόσο, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της εγχώριας αγοράς, αλλά και οι εξαγωγές, εισάγει σιτάρι από την κεντρική και νότια Βουλγαρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στο παρελθόν κάναμε εισαγωγές από τη Ρωσία, κάτι που λόγω του πολέμου σταμάτησε, από Γαλλία, Ρουμανία, Γερμανία και είμαστε εκ νέου σε συζητήσεις με Ουκρανία. Παράλληλα, η Ρωσία έχει δυσκολέψει την εισαγωγή σιταριού από το Καζακστάν. Οι εξαγωγές μας αφορούν την Ευρώπη και αγγίζουν το 15% – 20%».

Εξηγεί πως ο λόγος που δεν σκέφτονται να αυξήσουν το ποσοστό των υφιστάμενων εξαγωγών, έχει να κάνει με το ότι το αλεύρι αποτελεί ένα βαρύ μεν, φθηνό δε σε αξία προϊόν, που δεν συμφέρει οικονομικά να το μεταφέρεις μακριά.

«Αλέθουμε 80.000 τόνους σιτάρι το χρόνο, εκ των οποίων το 76% μετατρέπεται σε αλεύρι και το υπόλοιπο γίνεται πίτουρα, τα οποία πηγαίνουν και αυτά για εμπορική εκμετάλλευση».

Η πράσινη μετάβαση

Ενισχύοντας το όραμά της για πράσινη ανάπτυξη, υλοποίησε πρόσφατα μεγάλο φωτοβολταϊκό έργο στις εγκαταστάσεις της στην Αλεξανδρούπολη. Στόχος του έργου είναι η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας και η μετατροπή της σε ηλεκτρική μέσω φιλικών προς το περιβάλλον φωτοβολταϊκών συστημάτων.

«Μέσα στο 2024 ολοκληρώθηκε φωτοβολταϊκό πάρκο, το οποίο καλύπτει το 30% των ενεργειακών μας αναγκών. Πρόκειται για μια επένδυση 900.000 ευρώ, ενώ για το 2025 σχεδιάζονται πρόσθετες επενδύσεις 1,5 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση της παραγωγικής μας διαδικασίας». Υπολογίζεται ότι το επενδυτικό πρόγραμμα έως το τέλος του 2027 θα ανέλθει σε 4 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: