Μυλωνάς (Εθνική): Σύγκλιση με την Ευρώπη στο μέρισμα – Οι στόχοι για το 2024

Μυλωνάς (Εθνική): Σύγκλιση με την Ευρώπη στο μέρισμα – Οι στόχοι για το 2024
Ο Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, μιλάει σε πάνελ, στο 28th Annual Economist Government Roundtable, στο Λαγονήσι, Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ECONOMIST IMPACT/ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στόχος η σταδιακή αύξηση της αμοιβής προς τους μετόχους στο 70%.

Η Εθνική Τράπεζα αναβάθμισε τους στόχους της για την τριετία 2024-2026 σε όλους τους βασικούς τομείς, εκμεταλλευόμενη το πλεόνασμα κεφαλαίου που προσφέρει στη διοίκηση ευελιξία για στρατηγικές κινήσεις. Αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αύξηση των ποσοστών απόδοσης μερισμάτων τα επόμενα χρόνια.

“Ως πρώτο δείγμα αυτής της στρατηγικής, μετά την επιστροφή μας στη διανομή μερισμάτων με απόδοση 30% επί των καθαρών κερδών του 2023, προβλέπουμε μέρισμα ύψους 40% επί των κερδών του τρέχοντος έτους,” δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, σε τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές. Ο στόχος μας είναι να αυξήσουμε σημαντικά τη διανομή μερισμάτων στο μέλλον, σε συνεργασία πάντα με τον επόπτη, επιδιώκοντας σύγκλιση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Στην Ευρώπη, το ποσοστό απόδοσης μερισμάτων κινείται γύρω στο 70%, με τα 2/3 να είναι μετρητά και το 1/3 επαναγορά μετοχών. Αυτός είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος μας, αν και απαιτεί χρόνο για να επιτευχθεί,” πρόσθεσε ο κ. Μυλωνάς. Διευκρίνισε ότι το DTC βελτιώνεται με ταχείς ρυθμούς και ότι το θέμα της επαναγοράς μετοχών βρίσκεται υπό συζήτηση με τον επόπτη, ειδικά καθώς εκκρεμεί η διάθεση του υπόλοιπου 18% της ΕΤΕ που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Πέραν της διανομής μερισμάτων, η διοίκηση της ΕΤΕ σκοπεύει να αξιοποιήσει την πλεονάζουσα ρευστότητα σε μη οργανικές επενδύσεις που θα φέρουν προστιθέμενη αξία στους μετόχους και θα ενισχύσουν τις συνέργειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι νέοι αναθεωρημένοι στόχοι για το 2024 έχουν ως εξής:

Οργανικά κέρδη μετά φόρων: Αναμένονται πλέον σε περίπου 1,3 δισ. ευρώ (~1,4 ευρώ κέρδη ανά μετοχή) από περίπου 1,2 δισ. ευρώ προηγουμένως (~1,2 ευρώ κέρδη ανά μετοχή).

Απόδοση ιδίων κεφαλαίων σε επίπεδο οργανικών κερδών μετά φόρων άνω του 16% σε σύγκριση με 15% προηγουμένως.

Καθαρό επιτοκιακό περιθώριο: Το α’ εξάμηνο διαμορφώθηκε στις 323 μ.β., υπερβαίνοντας κατά πολύ το στόχο για το 2024, ύψους 290 μ.β., ο οποίος πλέον αναβαθμίζεται σε πάνω από 300 μ.β..

Κόστος πιστωτικού κινδύνου: Οι θετικές τάσεις, αναφορικά με την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου το α’ εξάμηνο του 2024, με αμελητέες οργανικές ροές, οδήγησαν σε αναθεώρηση των προβλέψεων για το κόστος πιστωτικού κινδύνου του οικονομικού έτους 2024 σε 60 έναντι 65 προηγούμενη εκτίμηση.

Πιστωτική επέκταση: Τα τρέχοντα εγκεκριμένα αλλά μη εκταμιευμένα επιχειρηματικά δάνεια θέτουν τις βάσεις για την επίτευξη του στόχου πιστωτικής επέκτασης για το 2024. Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση της ΕΤΕ αναθεωρεί το στόχο για πιστωτική επέκταση 1,5 δισ. ευρώ έναντι 1,2 δισ. ευρώ προηγουμένως. Αξίζει να αναφερθεί πως τα εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώθηκαν σε 31,4 δισ. ευρώ σε επίπεδο Ομίλου το α’ εξάμηνο του 2024, αυξημένα κατά 900 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους και κατά 2,4 δισ. ευρώ ετησίως (+8% ετησίως), ως αποτέλεσμα της ισχυρής ανάκαμψης των εκταμιεύσεων εταιρικής τραπεζικής σε 2,5 δισ. ευρώ το β’ τρίμηνο, με τις εκταμιεύσεις λιανικής τραπεζικής να διατηρούν τη θετική δυναμική του α’ τριμήνου. Συνολικά, οι εκταμιεύσεις του β’ τριμήνου του 2024 ανήλθαν στο πολυετές τριμηνιαίο υψηλό των 2,8 δισ. ευρώ.

Δείκτης NPE: Αυτός αναπροσαρμόζεται σε 3% στα τέλη του 2024 έναντι 3,5% προηγούμενη εκτίμηση. Στο α’ εξάμηνο του 2024 ο επίμαχος δείκτης διαμορφώθηκε σε 3,3% σε επίπεδο Ομίλου, με τα ΜΕΑ μετά από προβλέψεις να ανέρχονται σε 200 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2024. Τα ΜΕΑ διαμορφώθηκαν σε 1,2 δισ. ευρώ, με τον δείκτη κάλυψης από σωρευμένες προβλέψεις να ανέρχεται σε 86%, με τους αντίστοιχους δείκτες κάλυψης των Σταδίων 2 και 3 να διαμορφώνονται σε 8% και 50% αντίστοιχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: