«Μύλος» στον ΣΥΡΙΖΑ: Στα δύο η Κοινοβουλευτική Ομάδα – Πώς ψήφισαν οι βουλευτές επί της πρότασης Κασσελάκη

«Μύλος» στον ΣΥΡΙΖΑ: Στα δύο η Κοινοβουλευτική Ομάδα – Πώς ψήφισαν οι βουλευτές επί της πρότασης Κασσελάκη
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης μιλάει στην κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ με πανεπιστημιακούς και εκπαιδευτικούς, στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή, Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παραμένει εκρηκτικό το κλίμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση με έντονες διαδικαστικές διαφωνίες, η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, για την αντικατάσταση του Σωκράτη Φάμελλου από τον Νίκο Παππά στη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας υπερψηφίστηκε.

Η πρόταση πέρασε με 17 ψήφους υπέρ, 12 κατά και 4 παρών. Νωρίτερα υπήρξε διαφωνία σχετικά με το αν θα έπρεπε να τεθεί πρώτα πρόταση μομφής κατά του Σωκράτη Φάμελλου και να ακολουθήσει η ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο. Ο Σωκράτης Φάμελλος δεν επέμεινε στην κατάθεση πρότασης μομφής στο πρόσωπό του, υπαναχώρησε και δέχθηκε να γίνει μία μόνο ψηφοφορία για τον κ. Παππά.

Πηγές των «87» από την πλευρά τους αναφέρουν πως ο κ. Κασσελάκης είναι Πρόεδρος χωρίς πλειοψηφία στην Κ.Ο. αφού έχει 17 από τους 35 βουλευτές. Η κ. Γεροβασίλη μάλιστα – μεταξύ άλλων – φαίνεται πως σε παρέμβασή της ανέφερε: «o Σωκράτης υπηρέτησε το ρόλο του και κράτησε τον ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή και σε πολύ δύσκολες στιγμές, με πολλή μεγάλη επάρκεια και αξιοπιστία και αυτό είναι κοινός τόπος σε όλη την κοινωνία. Όχι Στέφανε, σε ένα χρόνο δεν έφαγες εσύ το μεγαλύτερο μπούλινγκ. Δεν πρόλαβες σε ένα χρόνο. Υπάρχουμε εδώ μέσα άνθρωποι που έχουμε αγωνιστεί σε πολύ δύσκολα για τη χώρα» σημείωσε η Αντιπρόεδρος της Βουλής, ενώ πρόσθεσε πως, «κρινόμαστε όλοι κάθε μέρα άρα και ο πρόεδρος. Ευθύνεται που παράγουμε συνεχώς αρνητικές ειδήσεις».

Μετά τη συνεδρίαση, ο Νίκος Παππάς δήλωσε:

«Ευχαριστώ τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη για την τιμητική πρόταση, καθώς και όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργική συζήτηση, ανεξάρτητα από τη θέση που εξέφρασαν. Δεσμεύομαι να δώσω όλες μου τις δυνάμεις, ώστε η κοινοβουλευτική μας ομάδα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να προωθήσει την εξωστρέφεια του κόμματος και να ξεπεράσει τις δυσκολίες των τελευταίων μηνών. Έχουμε τα ιδεολογικά και πολιτικά εργαλεία για να διαμορφώσουμε το μέλλον μας και θα εργαστούμε σκληρά για να ακουστούν οι θέσεις μας και να αξιολογηθούν από τον λαό».

Η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Βούλα Κεχαγιά, χαρακτήρισε τη συνεδρίαση «δύσκολη αλλά παραγωγική», επισημαίνοντας ότι η αλλαγή στο προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας αποτελεί «μία νέα αρχή για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία». Αναγνώρισε τις αντιρρήσεις κάποιων βουλευτών, αλλά υπογράμμισε τη σημασία του θετικού αποτελέσματος και της ενότητας στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Φανερά ενοχλημένος από την αιφνίδια καρατόμησή του, ο Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε πως «δεν παραιτούμαι», όταν ο κ. Κασσελάκης κατα την εισήγηση του πρότεινε την αντικατάσταση του από τον Νίκο Παππά, τον έτερο δηλαδή και εσωκομματικό του σύμμαχο στο ίδιο Συνέδριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς ψήφισαν οι βουλευτές:

Υπέρ της πρότασης Κασσελάκη ψήφισαν οι Ελενα Ακρίτα, Ευ. Αποστολάκης, Αλ. Αυλωνίτης, Καλλιόπη Βέττα, Γ. Γαβρήλος, Ρένα Δούρου, Ράνια Θρασκιά, Νίνα Κασιμάτη, Β. Κόκκαλης, Κυριακή Μάλαμα, Αλ. Μεϊκόπουλος, Ν. Παππάς, Γιώτα Πούλου, Γ. Σαρακιώτης, Θεοδώρα Τζάκρη, Ραλλία Χρηστίδου, Π. Παππάς.

Κατά ψήφισαν οι Ολγα Γεροβασίλη, Χρ. Γιαννούλης, Δ. Καλαματιανός, Σ. Κεδίκογλου, Μαρίνα Κοντοτόλη, Αθηνά Λινού, Κ. Μπάρκας, Κατερίνα Νοτοπούλου, Θ. Ξανθόπουλος, Αν. Παναγιωτόπουλος, Γ. Ψυχογιός, Σ.Φάμελλος.

«Παρών» δήλωσαν οι Μ. Ζαμπάρας, Γ. Καραμέρος, Χ. Μαμουλάκης, Γ. Παπαηλιού.

Η ανάρτηση Κασσελάκη στο «Χ» για την τοποθέτησή του στην ΚΟ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: