Μην περιμένετε οι τιμές του πετρελαίου να ανέβουν σύντομα
- 13/02/2016, 17:00
- SHARE
Προειδοποιεί η IEA-Η προσφορά πετρελαίου απ’ τον ΟΠΕΚ τον Ιανουάριο ήταν μεγαλύτερη κατά 1,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε σχέση με πέρυσι.
Οι τιμές του πετρελαίου δεν πέφτουν πλέον σε καθημερινή βάση αλλά είναι πιθανό η πτώση να έχει σταματήσει για τους λάθος λόγους, όπως προειδοποιεί η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA).
Οι τιμές του αργού έπεσαν κάτω απ’ τα 27 δολάρια το βαρέλι τον προηγούμενο μήνα, κι από τότε κινούνται γύρω στα 30 δολάρια.
Η IEA, με έδρα στο Παρίσι, χαρακτήρισε την πρόσφατη αύξηση στις τιμές «απατηλή αυγή», απορρίπτοντας κάποιους απ’ τους λόγους που δίδονται για την ανάκαμψη: προσδοκία μείωσης της παραγωγής του ΟΠΕΚ, ελπίδες για μεγαλύτερη ζήτηση, η προοπτική ενός πιο αδύναμου δολαρίου, και η επιβράδυνση της παραγωγής στις ΗΠΑ.
Η Υπηρεσία αναμένει αύξηση της πλεονάζουσας προσφοράς περαιτέρω μέσα στη χρονιά.
«Με την αγορά ήδη γεμάτη πετρέλαιο, είναι δύσκολο να δει κανείς πώς οι τιμές του πετρελαίου μπορούν να αυξηθούν σημαντικά βραχυπρόθεσμα» είπε η IEA στην τελευταία μηνιαία έκθεσή της.
Η συζήτηση γύρω από μια πιθανή συνεργασία της Σαουδικής Αραβίας και άλλων παραγωγών για την υποστήριξη των τιμών υπάρχει απ’ τον Δεκέμβριο, αλλά τα τελευταία στοιχεία της ΙΕΑ δείχνουν ότι συμβαίνει το αντίθετο.
Η προσφορά πετρελαίου απ’ τον ΟΠΕΚ τον Ιανουάριο ήταν μεγαλύτερη κατά 1,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με την έκθεση.
Απελευθερωμένο απ’ τις κυρώσεις, το Ιράν αύξησε την παραγωγή του στα 3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Ιανουάριο, ενώ τον Δεκέμβριο ήταν μόλις 80.000 βαρέλια. Και η παραγωγή του Ιράκ άγγιξε τον όγκο-ρεκόρ των 4,35 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα.
Πολλοί πιστεύουν ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα μπορούσε να λάβει μια ώθηση απ’ τις χαμηλές τιμές. Όμως, η IEA, η οποία παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς ενέργειας για τα πλουσιότερα κράτη του κόσμου, προβλέπει ότι η ανάπτυξη της ζήτησης θα επιβραδυνθεί το 2016, εξαιτίας του αρνητικού οικονομικού κλίματος παγκοσμίως.
«Η ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης προβλέπεται να υποχωρήσει στα 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2016, εξαιτίας της επιβράδυνσης στην Ευρώπη, την Κίνα και τις ΗΠΑ» σημειώνει η Υπηρεσία.